Restavracija Mirje

italijanske jedi na začetku Tržaške

Tržaška cesta 5, Ljubljana, Slovenija

Dolce vita na Tržaški

V Sloveniji vsi ponujajo ”italijanske specialitete”, a nihče ni ”pravi Italijan”. Slovenija ima nekaj dobrih picerij, druge jedi (in njihovi gostje) pa so le za caprese-bolognese-milanese. Vsaj ljubljansko Mirje pa skuša spremeniti to dolgočasje!

Mirje govori italijansko z ljubljanskim dialektom, a se mu pozna še nekaj ”celjanščine” … Zato na začetku Tržaške sicer ni čisto tako kot v Trstu, toda zato je vsaj malo tako kot je tudi na Siciliji.

Spet pice… Tudi v Italiji ni ristoranteja brez krušne peči, le da v Mirju v njej po slovenski navadi ves dan gori. Pizze so dobre, tudi zato, ker so iz ”ogljevih” droži, kar pa pove že kuharjev pozdrav v obliki belo-črnih-vročih štručk. Mirje kandidaturo za vašega najljubšega slovenskega Italijana oznanja s sveže pripravljenimi omakami čez hišne testenine, vas ne razočara s kosili in vam sočno zapeče zrezke ter bifteke, toda prepriča vas šele s sladicami, med katerimi so najbolj dolce vita cannoli.

Na Mirje opozarjamo tudi zato, ker poplava ”italijanskih” restavracij počasi usiha, zato prihaja čas za prave specialiste. Mirje ima sicer največ navijačev z Mirja, med mladino, uslužbenci, prijatelji in zaljubljenci, toda, ker je tako blizu, se da tja pobegniti (pred turisti) tudi iz centra, saj je polepšalo ambient, zgradilo atraktivno ”verando” ob parkirišču, ima dobro postrežbo, zna z vini (in coravinom), pa še vsaj eden od šefov je vedno tam.

Ko Mirje pravim pizzam, svežim paštam, korektnim bisteccam in dolce sladicam doda prijazno postrežbo in primerno vinsko ponudbo, se tudi brez tre colori, plastičnega kiča, prižganega televizorja in sladkobnih canzon dvigne nad povprečno slovensko znanje kuharske italijanščine. Zato je Mirje slovensko-dobra italijanska restavracija, ki ji do ”najboljšega Italijana” manjka ”le” to, da na začetku Tržaške (še) ni oštarija z njihovega konca.


Fotozgodba

Obisk 2019


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Tisti, ki vedo, kje v Ljubljani je Mirje, ker tukaj stanujejo, delajo ali hodijo v šolo, imajo blizu do dobre italijanske gostilne. Za vse druge pa je že čas, da spoznajo, kje zaviti s Tržaške in kaj so cannoli.


Jedilni list

Hladna predjed Chef Hat

Burrata s figovo marmelado in pršutom San Daniele

9,50 €

Testenine in rižote Chef Hat

Peresniki s papriko in salsiccio

10,00 €

Črni ravioli z lososom v žafranovi omaki

14,00 €

Glavna jed Chef Hat

Piščančji file z melancani alla parmigiana

12,00 €

Telečji zrezek s pršutom in žajbljem

15,00 €

Sladica Chef Hat

Cannoli

4,50 €


Vinski list

Za italijansko restavracijo v Sloveniji je vinska karta zgledna; ker prevladujejo slovenska vina, vendar se tudi italijanskih najde dovolj; ker je veliko vin na kozarec, tudi višjega cenovnega razreda (coravin); ker je karta informativna (slovenske dežele, okoliši, letniki, zemljevid …).


Prostor

v paviljonu za kadilce, pred krušno pečjo za pizze, med umirjeno-pastelnimi toni za Ljubljančane