Neighbours (and Austrians) feel at home, day trippers feel honoured, tourists relish the experience, children are frolicsome and those paying are generous, because the Puhan family spend four days a week growing and producing, while on the other three days they let the seasons inspire them in the kitchen, where the mainstays are pork, chicken, venison, buckwheat and potato. We recommend the Perfect Experience tasting menu.

Reviewed by: Violeta & Uroš Mencinger, Šola okusov

Pumpkin seed oil

When you sit on a hard bench at a large farm table at Puhan, you are first surprised by the homemade sparkling wine, because it is so drinkable-dry and wine-serious, and then by the young master, because immediately afterwards, “so that you can wait for the start more easily”, he pours on light ceramic plate the dark beauty of homemade Prekmurje pumpkin seed oil.

Turistična kmetija Puhan, domače bučno olje
UME
Turistična kmetija Puhan, hladne predjedi
UME

Cool and colorful

House delicacies are homemade dry meats, spreads, pickled vegetables and grain salad.

Spreads

Pri namazih zaseka in pašteta ne izstopata, a tudi ne razočarata. Namažeš ju, da ni suho, za razliko od zdrobljenih ocvirkov, ki te zasvojijo, tudi brez kruha, da ti je žal, ker v trgovini (še) niso tudi za domov.

Turistična kmetija Puhan
UME
Turistična kmetija Puhan, domače suhe mesnine
UME

Narezano

Kar Puhan po kolinah dolgo suši, ni hitro zrezano … To ni klasičen narezek, čeprav je v njem celoten repertoar razlogov, zakaj je pujs kralj živali. A če vsak salamar svoje suhe mesnine ponosno reže na veliko, jih Puhan raje za pokušino. Vse je domače, Puhanovo, s pravo temperaturo in svežino, in ni le zato, da se cel pujs porabi. Manj je več, saj se tako lahko bolj posvetiš vonju in okusu pikantne salame s čilijem in papriko, salame z bučnimi semeni, dimljene plečke, navadne salame in vratovine.

Prekmurska šunka

Hišni ponos je, seveda, na posebnem krožniku. V Prekmurju so le trije certificirani proizvajalci (geografsko) zaščitene Prekmurske šunke: mesarstvo Kodila, posestvo Passero in turistična kmetija Puhan. Kako prav je, da je takšna posebnost posebej zaščitena, se izkaže kar na jeziku. Tako značilno-poželjivo se stopi le prekmurska šunka – ko je tako rožnato privlačna, tako omamno dišeča in kot dih tanko zrezana! To je šunka, ki se fino je, toda le s prsti

namazi, ocvirkov, zaseka, pašteta1
UME
Turistična kmetija Puhan, žitna solata
UME

Žito

Če je bila do sem ‘klasika’, ki pa je izstopala po kakovosti domačnosti, je žitna solata, iz kuhane pšenice, s kolerabo, hruško, portulakom in paradižnikovimi solzicami, mladostna, zato izstopa po drugačnosti. Saj bistvo današnje dobre turistične kmetije ni več ‘kmečki turizem’, ki obilno nareže in sveže ocvre, temveč domačnost, ki je v takšnem obilju in s takšno svežino drugje več ni. Zato ni pomembna več le tradicija (ohranjanje), temveč tudi njeno spreminjanje (posodabljanje). Zato je veliko vredna takšna ‘majhna’ solata, v kateri pa je veliko drugačnosti. Ta solata ‘ne sme’ postati stalnica, ker so njene sestavine le zdaj najbolj sveže in najboljše, morajo pa biti na ‘klasičnem’ jedilnem listu vedno takšna majhna, toda sezonska, sveža, mladostna, nova presenečenja!

Vložnine

Ni čudno, da je na kmetiji skodela tako modro-modna, če pa v njej ni ničesar kot povsod … Dobro je, da so te vložnine tudi v Puhanovi trgovini, saj si tako lahko za domov kupiš dokaz, da to ni slučaj. Kjer/ko pričakuješ ob narezku vsaj pacane murke, te ob pokušini pravih delikates presenetijo nežno okisane rumene bučke, tanko zrezan sladko-kislo vložen topinambur, vloženi mini-mini paradižniki, vloženi popki čemaža in, pozor, vložene drnulje, po katerih sladkosti boš zdrav kot dren!

Turistična kmetija Puhan, vložnine
UME
bučkina juha
UME

Sezonska juha

Goveja in gobova juha sta vedno, tretja pa je vedno sezonska … Taktika je pravilna, saj prvi dve nasitita tradicionalnost, tretja pa radovednost. Jeseni je bučna, poleti pa bučkina. Če bi kuharju v mestu zameril, da ji ni dodal še kaj (zakuhane) domišljije, si na kmetiji vesel, ker je le iskrena, zelenjavno-gosta, prava sezonska juha.

Goveja juha

Goveja juha z domačimi rezanci, korenjem, peteršiljem in jetrnimi cmočki. ‘Nedeljski’ gostje si jo radi naročijo, ker je takšna slovenska navada, saj je dovolj bistra, da rezanci pridejo do izraza, saj se je korenje v njej le pogrelo in saj so Puhanovi cmočki res dobri. Sicer pa ta juha ni razlog, da se prihodnji vikend spet zapelješ v Bogojino. Najbrž je prav takšna vedno, že vsa leta, odkar je vikend postal ‘gostilna’, in ravno zato jo imajo gostje, ki so tam vedno, tudi radi. Toda Puhan je specialist za pujse, ne (le) za govejo juho.

Turistična kmetija Puhan, goveja juha
UME
Turistična kmetija Puhan,
UME

Prekmurska juha

Gobova juha z jurčki in ajdovo kašo. Zaradi kaše je prekmurska in prepoznavna, zaradi jurčkov pa je slovenska in celoletna …

Svinjska krača

Svinjska krača v omaki rdečega vina. ”Kot osso buco,” je pojasnilo zadelo bistvo. Ni čudno, da je ‘krače’ tako hitro zmanjkalo … Najboljša mesna jed! Zato, ker res ni bila krača, pač pa res osso buco. Zato, ker zaradi te ”italijanskosti” ni bila nič manj domača in Puhanova! Zato, ker je bila točno takšna prava hišna specialiteta! Ne, torej, krača, v smislu velikosti, debeline, maščobe, teže, temveč spodnja golen, ki je omaki dala vso svojo želatino nadokusa, vključno s kostjo, na katero se je prav ta nadokus najbolj zalepil, da mu je bilo veselje posesati mozeg.

Turistična kmetija Puhan, svinjska krača kot osso buco
UME
Turistična kmetija Puhan, svinjka rebra, polnjena prsa
UME

Pečenka

Svinjska rebra in svinjska ribica polnjena s kruhovim nadevom in jurčki. Svinjska pečenka, skratka, ki je dobra povsod tam, kjer čaka na naročilo. Ker bolj dolgo zdržiš do kosila, bolj si nagrajen. Zato takšnim ‘pečenkinim’ rebrom še tako angleško govoreča in modno dimljena rebrca ne sežejo do kolen.

Svinjska lička

Svinjska lička v omaki. Če zmanjka osso buco krače, potem priporočamo dolgo dušena svinjska lička v omaki, po možnosti z dödöli! Ker v ‘nedeljskih’ gostilnah (in na kmetijah) večina naroča: če ni plošče, pa naj bo čim več različnih kosov mesa na krožniku …, se lička tega ne gredo, in to je njihova najlepša lastnost.

Turistična kmetija Puhan, svinjske ličnice
UME
Turistična kmetija Puhan, ocvrti piščanec
UME

Picek

Ocvrt piščanec. Slovenska nedeljska klasika, kot goveja juha. Tudi Puhanova klasika. Zato je kak kos drugače rezan, kot pri tvojem najljubšem piceku, kuri ali p’šancu, kar poveča draž obiranja (kosti), a je najmanj tako dobro, à point pečeno, skuhano pri kosti in hrustljavo na skorji, z nežno-sočnim belim in čvrsto-sočnim temnim mesom. Puhanu se pozna, da ima novo in večjo kuhinjo, saj mama in hči z ekipo v njej zmoreta dobro priganjati strežbo. Lačni ne čakajo dolgo, radovedni pa se hitro spečejo s tako vročim piščancem.

Puhanova kmetija, ki je samooskrbna s pujsi, žiti, večino zelenjave in sadja, piščance dobiva od Panvite, a iz programa, ki se nadstandardno oskrbuje pri okoliških rejcih perutnine.

Pestrost prilog

Zakaj so priloge v nedeljskih gostilnah? Ker je pač še nekaj prostora na krožniku, ki ga je potrebno zapolniti, da ni videti preveč fino … In zakaj so priloge pri Puhanovih? Da resno razmisliš, ali boš naslednjič sploh naročil – meso!

Saj pražen krompir je v vsaki domači gostilni dober. Toda pri Puhanu vseeno ni takšen kot povsod. Je pražen, toda dušeno, je stlačen, toda prej nariban, je s čebulo, a ta ni zažgana (je pa na vrhu ocvrta), je, skratka, še boljši.

Saj dödöli so povsod v Prekmurju posebnost. Toda pri Puhanu so tudi praženi, zabeljeni pa so pol-pol, s kislo smetano in ocvirki, brez ali z zelo malo čebule, ki bi krompirjevo močnatost obremenjevala. So, skratka, priloga, ki pa je mirno lahko – S Puhanovo domačo sezonsko solato – tudi glavna jed. Tako kot so tudi nastali!

Saj gluhi kruhovi štruklji so povsod posebnost, kjer jih ponudijo, na primer, k divjačini. Pri Puhanu pa so tudi gluhi lahko glasni, ker so kot kruhovi cmoki na jurčkovi kremi in z brusničnim čopom razlog, da vegetarijancem ni potrebno naročiti le zelenjavnih okraskov pri svinjski pečenki.

Ajdova kaša? Čeprav na Goričkem pogrešaš proseno, te njena sočnost in zabeljenost potolažila!

Turistična kmetija Puhan, priloge glavnim jedem
UME
Turistična kmetija Puhan, posolanka
UME

Posolanka

Za vsak slučaj mladi gospodar pojasni, da mora biti posolanka, zaradi sosedov, ki se na to, seveda, spoznajo, točno takšna, torej ne bogata kot prleška gibanica, sploh pa ne razkošna kot prekmurska, pač pa tako kvašena, da je testa veliko, skutnega nadeva in kisle smetane na njem pa malo. Včasih posolanka ni bila za sladico po preveč mesa, temveč za malico na njivi, brez mesa, le z malo soli in le za praznik še z nekaj ocvirki. Zato nič hudega, če je pri Puhanu tako prava, da je s ‘preveč’ testa in ‘premalo’ nadeva. Ko jo zaviješ za domov, bo, namreč, šele jutri res prava.

Cimetov sladoled

Cimetov sladoled na pečenih jabolkih. Dober domač sladoled, ki ga gostje ‘zahtevajo’ tudi izven decembrske sezone.

Turistična kmetija Puhan,
UME
Turistična kmetija Puhan, sladoled z bučnim oljem
UME

Hišni sladoledi

Vanilijev sladoled, marinirane nektarine in malinov pire. Bolj poletno od jabolk s cimetom. Sladoled z bučnim oljem. Pravilno, da je brez spremljave, saj je sam – zmagovalec. Da je Puhan specialist (tudi) za sladoled, je pohvalno, ker ima prav, da so tradicionalne prekmurske sladice – posolanka, prekmurska gibanica, retaši – lahko po takšni ponudbi hladnih delikates, mesnih specialitet in samostojnih prilog pretežke.

Turist Farm Puhan

The Puhans grow and produce for four days and serve guests for three
Katarina Puhan Gjerkeš
Chef