Pumpkin seed oil
When you sit on a hard bench at a large farm table at Puhan, you are first surprised by the homemade sparkling wine, because it is so drinkable-dry and wine-serious, and then by the young master, because immediately afterwards, “so that you can wait for the start more easily”, he pours on light ceramic plate the dark beauty of homemade Prekmurje pumpkin seed oil.


Cool and colorful
House delicacies are homemade dry meats, spreads, pickled vegetables and grain salad.
Spreads
Pri namazih zaseka in pašteta ne izstopata, a tudi ne razočarata. Namažeš ju, da ni suho, za razliko od zdrobljenih ocvirkov, ki te zasvojijo, tudi brez kruha, da ti je žal, ker v trgovini (še) niso tudi za domov.


Narezano
Kar Puhan po kolinah dolgo suši, ni hitro zrezano … To ni klasičen narezek, čeprav je v njem celoten repertoar razlogov, zakaj je pujs kralj živali. A če vsak salamar svoje suhe mesnine ponosno reže na veliko, jih Puhan raje za pokušino. Vse je domače, Puhanovo, s pravo temperaturo in svežino, in ni le zato, da se cel pujs porabi. Manj je več, saj se tako lahko bolj posvetiš vonju in okusu pikantne salame s čilijem in papriko, salame z bučnimi semeni, dimljene plečke, navadne salame in vratovine.
Prekmurska šunka
Hišni ponos je, seveda, na posebnem krožniku. V Prekmurju so le trije certificirani proizvajalci (geografsko) zaščitene Prekmurske šunke: mesarstvo Kodila, posestvo Passero in turistična kmetija Puhan. Kako prav je, da je takšna posebnost posebej zaščitena, se izkaže kar na jeziku. Tako značilno-poželjivo se stopi le prekmurska šunka – ko je tako rožnato privlačna, tako omamno dišeča in kot dih tanko zrezana! To je šunka, ki se fino je, toda le s prsti


Žito
Če je bila do sem ‘klasika’, ki pa je izstopala po kakovosti domačnosti, je žitna solata, iz kuhane pšenice, s kolerabo, hruško, portulakom in paradižnikovimi solzicami, mladostna, zato izstopa po drugačnosti. Saj bistvo današnje dobre turistične kmetije ni več ‘kmečki turizem’, ki obilno nareže in sveže ocvre, temveč domačnost, ki je v takšnem obilju in s takšno svežino drugje več ni. Zato ni pomembna več le tradicija (ohranjanje), temveč tudi njeno spreminjanje (posodabljanje). Zato je veliko vredna takšna ‘majhna’ solata, v kateri pa je veliko drugačnosti. Ta solata ‘ne sme’ postati stalnica, ker so njene sestavine le zdaj najbolj sveže in najboljše, morajo pa biti na ‘klasičnem’ jedilnem listu vedno takšna majhna, toda sezonska, sveža, mladostna, nova presenečenja!
Vložnine
Ni čudno, da je na kmetiji skodela tako modro-modna, če pa v njej ni ničesar kot povsod … Dobro je, da so te vložnine tudi v Puhanovi trgovini, saj si tako lahko za domov kupiš dokaz, da to ni slučaj. Kjer/ko pričakuješ ob narezku vsaj pacane murke, te ob pokušini pravih delikates presenetijo nežno okisane rumene bučke, tanko zrezan sladko-kislo vložen topinambur, vloženi mini-mini paradižniki, vloženi popki čemaža in, pozor, vložene drnulje, po katerih sladkosti boš zdrav kot dren!


Sezonska juha
Goveja in gobova juha sta vedno, tretja pa je vedno sezonska … Taktika je pravilna, saj prvi dve nasitita tradicionalnost, tretja pa radovednost. Jeseni je bučna, poleti pa bučkina. Če bi kuharju v mestu zameril, da ji ni dodal še kaj (zakuhane) domišljije, si na kmetiji vesel, ker je le iskrena, zelenjavno-gosta, prava sezonska juha.
Goveja juha
Goveja juha z domačimi rezanci, korenjem, peteršiljem in jetrnimi cmočki. ‘Nedeljski’ gostje si jo radi naročijo, ker je takšna slovenska navada, saj je dovolj bistra, da rezanci pridejo do izraza, saj se je korenje v njej le pogrelo in saj so Puhanovi cmočki res dobri. Sicer pa ta juha ni razlog, da se prihodnji vikend spet zapelješ v Bogojino. Najbrž je prav takšna vedno, že vsa leta, odkar je vikend postal ‘gostilna’, in ravno zato jo imajo gostje, ki so tam vedno, tudi radi. Toda Puhan je specialist za pujse, ne (le) za govejo juho.


Prekmurska juha
Gobova juha z jurčki in ajdovo kašo. Zaradi kaše je prekmurska in prepoznavna, zaradi jurčkov pa je slovenska in celoletna …
Svinjska krača
Svinjska krača v omaki rdečega vina. ”Kot osso buco,” je pojasnilo zadelo bistvo. Ni čudno, da je ‘krače’ tako hitro zmanjkalo … Najboljša mesna jed! Zato, ker res ni bila krača, pač pa res osso buco. Zato, ker zaradi te ”italijanskosti” ni bila nič manj domača in Puhanova! Zato, ker je bila točno takšna prava hišna specialiteta! Ne, torej, krača, v smislu velikosti, debeline, maščobe, teže, temveč spodnja golen, ki je omaki dala vso svojo želatino nadokusa, vključno s kostjo, na katero se je prav ta nadokus najbolj zalepil, da mu je bilo veselje posesati mozeg.


Pečenka
Svinjska rebra in svinjska ribica polnjena s kruhovim nadevom in jurčki. Svinjska pečenka, skratka, ki je dobra povsod tam, kjer čaka na naročilo. Ker bolj dolgo zdržiš do kosila, bolj si nagrajen. Zato takšnim ‘pečenkinim’ rebrom še tako angleško govoreča in modno dimljena rebrca ne sežejo do kolen.
Svinjska lička
Svinjska lička v omaki. Če zmanjka osso buco krače, potem priporočamo dolgo dušena svinjska lička v omaki, po možnosti z dödöli! Ker v ‘nedeljskih’ gostilnah (in na kmetijah) večina naroča: če ni plošče, pa naj bo čim več različnih kosov mesa na krožniku …, se lička tega ne gredo, in to je njihova najlepša lastnost.


Picek
Ocvrt piščanec. Slovenska nedeljska klasika, kot goveja juha. Tudi Puhanova klasika. Zato je kak kos drugače rezan, kot pri tvojem najljubšem piceku, kuri ali p’šancu, kar poveča draž obiranja (kosti), a je najmanj tako dobro, à point pečeno, skuhano pri kosti in hrustljavo na skorji, z nežno-sočnim belim in čvrsto-sočnim temnim mesom. Puhanu se pozna, da ima novo in večjo kuhinjo, saj mama in hči z ekipo v njej zmoreta dobro priganjati strežbo. Lačni ne čakajo dolgo, radovedni pa se hitro spečejo s tako vročim piščancem.
Puhanova kmetija, ki je samooskrbna s pujsi, žiti, večino zelenjave in sadja, piščance dobiva od Panvite, a iz programa, ki se nadstandardno oskrbuje pri okoliških rejcih perutnine.
Pestrost prilog
Zakaj so priloge v nedeljskih gostilnah? Ker je pač še nekaj prostora na krožniku, ki ga je potrebno zapolniti, da ni videti preveč fino … In zakaj so priloge pri Puhanovih? Da resno razmisliš, ali boš naslednjič sploh naročil – meso!
Saj pražen krompir je v vsaki domači gostilni dober. Toda pri Puhanu vseeno ni takšen kot povsod. Je pražen, toda dušeno, je stlačen, toda prej nariban, je s čebulo, a ta ni zažgana (je pa na vrhu ocvrta), je, skratka, še boljši.
Saj dödöli so povsod v Prekmurju posebnost. Toda pri Puhanu so tudi praženi, zabeljeni pa so pol-pol, s kislo smetano in ocvirki, brez ali z zelo malo čebule, ki bi krompirjevo močnatost obremenjevala. So, skratka, priloga, ki pa je mirno lahko – S Puhanovo domačo sezonsko solato – tudi glavna jed. Tako kot so tudi nastali!
Saj gluhi kruhovi štruklji so povsod posebnost, kjer jih ponudijo, na primer, k divjačini. Pri Puhanu pa so tudi gluhi lahko glasni, ker so kot kruhovi cmoki na jurčkovi kremi in z brusničnim čopom razlog, da vegetarijancem ni potrebno naročiti le zelenjavnih okraskov pri svinjski pečenki.
Ajdova kaša? Čeprav na Goričkem pogrešaš proseno, te njena sočnost in zabeljenost potolažila!


Posolanka
Za vsak slučaj mladi gospodar pojasni, da mora biti posolanka, zaradi sosedov, ki se na to, seveda, spoznajo, točno takšna, torej ne bogata kot prleška gibanica, sploh pa ne razkošna kot prekmurska, pač pa tako kvašena, da je testa veliko, skutnega nadeva in kisle smetane na njem pa malo. Včasih posolanka ni bila za sladico po preveč mesa, temveč za malico na njivi, brez mesa, le z malo soli in le za praznik še z nekaj ocvirki. Zato nič hudega, če je pri Puhanu tako prava, da je s ‘preveč’ testa in ‘premalo’ nadeva. Ko jo zaviješ za domov, bo, namreč, šele jutri res prava.
Cimetov sladoled
Cimetov sladoled na pečenih jabolkih. Dober domač sladoled, ki ga gostje ‘zahtevajo’ tudi izven decembrske sezone.


Hišni sladoledi
Vanilijev sladoled, marinirane nektarine in malinov pire. Bolj poletno od jabolk s cimetom. Sladoled z bučnim oljem. Pravilno, da je brez spremljave, saj je sam – zmagovalec. Da je Puhan specialist (tudi) za sladoled, je pohvalno, ker ima prav, da so tradicionalne prekmurske sladice – posolanka, prekmurska gibanica, retaši – lahko po takšni ponudbi hladnih delikates, mesnih specialitet in samostojnih prilog pretežke.