Teden restavracij tudi letos prinaša vrhunske kulinarične izkušnje z močno zavezanostjo k kakovosti. S ponosom zasledujemo iste vrednote v sodelovanju s shemo »izbrana kakovost – Slovenija«, ki daje dodano vrednost lokalnim sestavinam in slovenski gastronomiji.
Chefi, ki sodelujejo v Tednu restavracij, posebej izpostavljajo uporabo sestavin s certifikatom »izbrana kakovost – Slovenija« in k temu vabijo tudi druge kolege iz gostinske stroke. Verjamemo, da lahko prav z izbiro preverjenih lokalnih surovin gostom ponudijo najboljše kar premore domača kulinarična pokrajina.
Kaj pomeni »izbrana kakovost – Slovenija«
Gre za nacionalno shemo kakovosti, ki zagotavlja, da so izdelki pridelani in predelani v Sloveniji po višjih standardih. Certifikat pomeni nadpovprečno kakovost, sledljivost od njive do krožnika ter redne kontrole. Shema vključuje mleko in mlečne izdelke, meso, sadje ter izdelke iz sadja.
Znak »izbrana kakovost – Slovenija« na živilu pomeni, da izdelek izpolnjuje dodatne kakovostne zahteve, ima lokalni izvor in je pod strogim nadzorom. To so izdelki, ki prispevajo k ohranjanju slovenskega kmetijstva, krajšim dobavnim verigam ter prepoznavnosti slovenskih okusov.

IKS sestavina kot rdeča nit menijev
Tudi letos je poudarek na t. i. IKS sestavini, ki jo mora vsebovati vsak meni v Tednu restavracij. To je vsaj ena sestavina s certifikatom »izbrana kakovost – Slovenija«. Gre za element, ki povezuje kakovostno surovino z vrhunsko pripravo. Lahko je to mlečni izdelek v predjedi, izbrano goveje meso v glavni jedi ali sadje slovenskega izvora v sladici.
Chefi tako z izbiro IKS sestavine poudarjajo pomen odgovornega izbora surovin. Mnogi med njimi z veseljem delijo izkušnje z uporabo certificiranih sestavin in pravijo, da te niso le bolj kakovostne, ampak pogosto tudi okusnejše in bolj prilagojene njihovemu načinu dela.

Gostje Tedna restavracij tako lahko pričakujejo še bolj premišljene jedi, več informacij o izvoru surovin in še močnejšo povezavo med slovensko kuhinjo in slovenskim podeželjem. Dokaz, da chef ne skrbi le za okus okus, temveč tudi za poreklo in kakovost živil.
S sodelovanjem s shemo »izbrana kakovost – Slovenija« želimo še naprej graditi kulturo kakovostnega prehranjevanja. V Tednu restavracij ne gre le za doživetje na krožniku. Gre za odgovorno zgodbo, ki se začne pri pridelovalcu in konča v nepozabni kulinarični izkušnji.