Gostilna Kunst

Izkušnja obiska - Obisk 2022

Tranzitni, hotelski, poslovni gostje, slavljenci in svati so veseli lepih pogrinjkov, restavracijskega servisa, prostorske prestižnosti in Kunstove umetnosti. Lokalni, dobrojedski, hitri in počasni gostje pa so veseli sproščenosti, preprostosti, domačnosti, krškopoljca, kopuna in Kunstovega gostilniškega ”kunsta”, zaradi katerega ima Krško v Leskovcu najboljši hotel, restavracijo in gostilno.

Ocenjujeva: Violeta & Uroš Mencinger, Šola okusov

Hotel

Gostilna Kunst v Leskovcu pri Krškem, v hotelu blizu avtoceste, ponuja hotelsko udobje, restavracijsko strežbo, gostilniške jedi in krškopoljske pujse.

Hotel in gostilna Kunst

Gostilna

Gostilniški Priporočnik, ki je že dolgo hit-branje v (matični) Gostilni Šempeter, se je hitro udomačil tudi v Kunstu. Prideš v hotel, pa ješ v gostilni. Greš v gostilno, pa si naročiš degustacijski meni. Sediš pri kaminu, ob sodu ali na skriti terasi, pa občuduješ slike na platnih. Prišel si zaradi šempetrskega kopuna, vrneš pa se zaradi krškopoljskega pujsa.

💛

Kunst je umetnost, da imaš v restavraciji gostilniške jedi, v avtocestnem hotelu pa dobrojedske goste; je spretnost, da gostilniški gostje dopoldan pridejo na malico, zvečer pa na degustacijski meni; in je veščina, da kopune z vasi zamenjaš s krškopoljci v mestu.

Ker Kunst ni le hotelska restavracija in tudi ne le preprosta gostilna, je za hotel blizu avtoceste in mesta srček točno to, kar potrebuje – zdaj! Naj zato napade drugega? Vsekakor! A ”dela” naj ga ne v restavraciji, temveč v gostilni. Drugi srček bo tako rezultat (še večjega) zadovoljstva (širšega nasmeha). Ko bodo gostilniške jedi tako vesele (brezhibne, dovršene, izvirne, Kunstove in ”kunštne”), da zaradi njih ne bodo zadovoljni le lačni, temveč tudi radovedni, potem krškopoljčev kotlet ne bo le ”tibon”, temveč Kunstova, krška in krškopoljska specialiteta, ki bo slovela na daleč.

Gostilna Kunst
UME

Pozdrav

Na terasi, skriti izza, so med slikarskimi platni pogrinjki poštirkano-beli in fini, na mizi je bazilika v lončku, kozarci pričakujejo someljejev nasvet, pribor predlaga degustacijski meni, sodobna led svetilka ima nostalgični dizajn. V jedilnici, pod oblaki z igrivimi krškopoljskimi prašički, vedno gori v velikem kaminu, vedno so vsi pogledi uprti v veliko sliko iz pujsovih kož in vedno je nekaj novih praznih steklenic na vinskem sodčku. Na savskem kamnu je ajdov kreker s semeni, skuta s hrenom, mesna kroglica krškopoljca. Dobro, okusno, fino, atraktivno.

Krškopoljc

Gostilniška lesena deska s pršutom krškopoljskega pujsa in staran sir kmetije Kukenberger iz Trebnjega z izborom suhega sadja. Pršut in sir z lokalnim poreklom. ”Tace” se sušijo na ogled kar v jedilnici.

Gostilna Kunst, pršut

Hobotnica

Hobotnica, jagode, mandlji, špargljev sladoled. Ambiciozna hladna, morska predjed, ki je tudi lepo zložena in dekorirana, ne potrjuje gospodarjeve gostilniške želje. Kunst hoče biti več.

Juha

Korenčkova juha, v njej pečeno korenje, korenjeva espuma, prstan iz vlečenega testa (ker je čas porok). Čeprav gre za dihotomijo preproste gostilne (gosta, pasirana juha) in fine restavracije (espuma, prstan), sta oba gosta zadovoljna, ker je odlika takšne juhe pač v okusnosti.

Gostilna Kunst, korenjeva juha

Smuč

Poširan smuč nad soparo s citrusi, ričota in domača zelenjavna salsa s papriko. Rižotni ješprenjček je lahek, da ne preglasi ribe, in krepek, da jo podpira, hkrati. Smuč je nežno poširan, čeprav bi si želel še malo več citrusnega vpliva. Da je salsa domača, je plus, da je spomladi s papriko, pa ne. A kot rečeno, Kunstove jedi se odlikujejo po tem, da jih – poješ.

Kopun

Kopunov ragu, ocvrta ješprenjeva kroglica, hrustek iz parmezana. Hišni zelenjavno-mesni ragu je Kunstov kopunov hit v krškopoljčevi gostilni, ki najlepše pojasni, kaj si gospodar predstavlja z gostilno v restavraciji! Obvezno, da greš iz Šermpetra še v Lerskovec, oziroma iz Krškega še v Bistrico ob Sotli.

Gostilna Kunst, kopun, ragu, ocvrtek

Brancin

File brancina, krompir in špinača. Gostilniška jed iz industrijske žar peči Kopa, ki v profesionalnih kuhinjah uspešno združuje žar (na oglje) in gostinsko pečico.

Telečji hrbet

Telečji file, kolerabin narastek, krompir povaljan v bučnih semenih, šparglji, telečja demi glace omaka, zeliščno olje. Ker je Kunstov Priporočnik gostilniško kratek – kar je znak dobrih gostiln -, ”moraš” naročiti hišni kotlet krškopoljca. Če si pa vseeno radoveden, moraš iz gostilne … Toda, kar ostane, niso 
”ostanki”, temveč kuharsko zelo profesionalno in sodobno pripravljene jedi. Tako bi telečji hrbet v restavraciji lahko bil tudi za 2 srčka, a mu je v gostilni lepše z enim, saj tako ne zbuja nepotrebnih skomin. Meso je pravilno pečeno, omaka je krepka in svilnata, šparglji so na zob, krompir je v atraktivno-izvirni panadi, narastek pa je presenečenje.

Gostilna Kunst, telečji hrbet

T-bone krškopoljca

T-bone se sicer sliši veliko, toda saj se krškopoljci ne ponašajo z velikostjo, temveč s sočnostjo. To hišnemu kotletu uspeva, zato je dovolj konkreten, da jedca ne razočara s količino, temveč razveseli z vsebino; meso ima ”kraljevski” okus in dobro zapečenost, izvirno prilogo gorčičnega ženofa in primerno spremljavo ”zažgane” čebule, zato mirno zanemariš pražen krompir in polentino kremo.

Jagodna pita

Jagodna pita, v več plasteh in z mandlji, iz hotelske kavarniške vitrine, v vlogi drugačne hišne sladice in pite.

Gostilna Kunst, jagodna pita

Cheesecake

Kavni cheesecake, mlečna pena. Izvirni sirov kolač, ki uspešno prerašča modo-poplavo ameriških ”čiskejkov” v naših domačih gostilnah. Tukajšnji je sicer slaščičarsko spreten, a dovolj gostilniški, da je drugačen in kunstovski.

Vinska spremljava

Vinska spremljava meniju: aperitiv, penina Brut reserve, Domaine Slapšak; res, v Posavju je med peničarja velika konkurenca. Hobotnica: Rose 2020, Colnar (50 % modra frankinja, 50 % modri pinot); poletno vino k sladoledu. Ričota in poširan smuč: Sauvignon 2019, Marof, Bistrica ob Sotli; eno vino je zmoglo obe jedi. Telečji file: Modri pinot 2019, Lipej (biodinamično vino), veliko posavsko rdeče. Krškopoljc: Cuvee extreme 2017, Keltis. (5 mesecev maceracije in 24 mesecev v lesenih sodih); užitek.

Gostilna Kunst, vinska spremljava

Gostilna Kunst

Kunst je gostilniška umetnost v hotelu
Jure Zelič
Chef
Stefan Ledenčan
Chef