Doppler Estate

mladost, znanje, energija, ljubezen in še razgled

Chef:Jurij Daolio
    Kozjak nad Pesnico 79, Zgornja Kungota, Slovenija
    Delovni čas
  • ponedeljek 17.00 - 22.00
  • petek 17.00 - 22.00
  • sobota - nedelja 12.00 - 22.00
  • torek - četrtek zaprto
  • Kontakt
  • T: +386 51 434 647
  • E: food@doppler.si
  • www.doppler.si

Jurij Daolio
Chef

360 stopinj mladega razgleda

Na vrhu Dopplerjevih vinogradov, ki lovijo sonce z vseh strani, se moderna arhitektura ne napihuje v višino, temveč odpira v širino. Na Kozjaku nad Pesnico, kjer je 360 metrov visoko, se vidi 360 stopinj naokrog. Na štajerskih vinskih cestah imajo takšen razgledni privilegij le vinogradi na avstrijski strani. A tam so vinotoči, tukaj pa je vrhunska restavracija!

Doppler Estate hoče biti vrhunski. Njegov chef se je šolal na najboljših svetovnih ”fakultetah”. Nad moderno vinsko kletjo dedkovega posestva, ki jo je starejša hči usmerila v ekološko prihodnost, so starši srednji hčeri postavili čudovito restavracijo. Če se Lana Kopše ne bi šla tako mlada učit k Denku, ne bi srečala Jurija in ne bi bila zdaj tako imenitna gostiteljica. Jurij Daolio, ki je s kraškega Tomaja in ima sedem bratov in sester, je bil chef (v Hiši Krasna) že, ko je imel šele 21 let. Iz Hiše Denk je šel nato (z Lano) v svet. Po letih uka, treninga in trdega dela v najboljših svetovnih restavracijah (s skupno dvanajstimi zvezdicami!) sta se vrnila polna najboljše kombinacije, znanja, ljubezni in energije.

Vreme je kot naročeno, razgled je vključen v ceno, udobje na terasi je izletniško, v stekleni jedilnici pa praznično. Apèro aperitivni grižljaji radovednost poženejo do vretja, zato mladi chef z amuse bouche draženjem brbončice osveži. V sredini dvobarvnega zvitka bučke se pod belo paradižnikovo peno v kremi bazilike skriva češnjev paradižnik, ki se je namakal v citronki, bučka pa plava v paradižnikovem želeju. Je tako nežno, da zasanja, čeprav smo šele začeli … Kaj vse nas na Kozjaku nad Pesnico šele čaka!

Rad Dobrojem priporoča

Quote

Terina gosjih jeter, marelični džem s čilijem, karamelizirani lešniki, masleni brioš in pri mizi dolit marelični sok. Če chef s takšnim življenjepisom ne bi sredi taščinega štajerskega vinograda ponudil (tudi) foie gras, bi bilo škoda tako fino nadzidati vinsko klet, saj bi na tem razgledu bilo polno tudi ob sveže narezanih salamah in sveže vinificiranih vinih. A potem ne bi bilo te avtorske keramike, teh raztegljivih geridonov, te vrhunske strežbe na pladnjih in tega razloga, ki se mu Dopplerjev suhi jagodni izbor tako imenitno poda. Saj zato, ker tega v naših vinogradih nismo vajeni, se tudi mladi chef Jurij (letnik 1996) s svojo izbranko Lano v restavraciji posestva Doppler ne gre le večurnega degustacijskega fine dininga, temveč gostom, ki jih radovednost privablja s te in one strani meje, omogoča, da se mu prepustijo tudi le za hod ali dva. Dobesedno, foie gras namesto narezka.


Jedilni list

Degustacijski meni

5 hodov

70 €

7 hodov

90 €


Vinski list

Hiša vina Doppler. Lina Kopše je tradicionalno dedkovo vinsko posestvo preusmerila v ekološko pridelavo. Sestra Lana je Dopplerjevim vinom v restavraciji dodala še izbrana slovenska in svetovna vina.


Prostor

Velika pokrita terasa vabi na poležavanje sredi vinograda, steklena jedilnica vidi vse naokrog in tudi v kuhinjo. Mize na terasi so izletniško udobne, pogrinjki pa degustacijski, omizja v jedilnici so okroglo udobna, vse na njih pa je fino poravnano. Fine dining, toda v vinogradu!


Posebnosti

Hiša vina Doppler