Spargus

nova vrhunskost najstarejše slovenske gostilne

Chef: Andrej Smogavc
    Špitalič pri Slov. Konjicah 9, Loče, Slovenija

Cena menija TR

32 €

Odpiralni čas v TR
  • petek, torek, sreda, četrtek: 16:00 - 22:00
  • sobota, nedelja: 12:00 - 22:00
  • ponedeljek: zaprto
Rezervacije

Rezervacija je obvezna.

Termini za rezervacije
petek, torek, sreda, četrtek: 16:00, 19:30
sobota, nedelja: 12:00, 16:00, 19:30

Mesni meni

Pozdrav iz kuhinje: Lešnikovo maslo, kruh z drožmi / Ocvrtek skute in gob / Pašteta krškopoljca / Tatar postrvi
Govedina, črni česen, rumenjak
Pujs, čebula, sliva
Kava, hruška, čokolada

Ribji meni

Pozdrav iz kuhinje: Lešnikovo maslo, kruh z drožmi / Ocvrtek skute in gob / Pašteta krškopoljca / Tatar postrvi
Govedina, črni česen, rumenjak
Losos, pastinak, tramezzini
Kava, hruška, čokolada
V meniju je vključeno živilo iz govejega in perutninskega mesa, mleka, mlečnih izdelkov ali/in sadja z znakom »izbrana kakovost - Slovenija«.
Promocija »izbrana kakovost - Slovenija« vzpodbuja uporabo lokalnih živil slovenskega porekla.

Dodatna ponudba
Piščanec, kreker, gobe 7,50 €
Rep morske žabe in cvetača 12,90 €
V dodatni ponudbi je vključeno živilo iz govejega in perutninskega mesa, mleka, mlečnih izdelkov ali/in sadja z znakom »izbrana kakovost - Slovenija«.
Promocija »izbrana kakovost - Slovenija« vzpodbuja uporabo lokalnih živil slovenskega porekla.

Lokalni dobavitelji
Jajca: Gaberšek, Loče
Moka: Brinčev mlin, Račica ob Savnji
Ribe, školjke: Damjan Lupše s.p., Žalec

Andrej Smogavc
Chef

Ne le zgodovinski izlet

Spargus je nagrada! Jedcu, da je zavil navzgor po stopnicah. Izletniku, da ga ne zanima zgolj zgodovina. Obiskovalcu kartuzije, da bo ostal na nesamostanski večerji. Slavljencu, da je prav izbral. Radovednežu, da je prav zavil z avtoceste. Dobrojedcu, da bo spoznal tudi Gastuž in Žički samostan. Spargusovim gostom, ki v grajski sobani uživajo ob chefovem izboru! Sem, namreč, nihče ne pride mimojede, saj so tukaj vsi s chefovim večhodnim povabilom. Toda, tukaj, kjer je toliko zgodovine, in kjer je zdaj v najstarejši slovenski gostilni belo pogrnjeno do tal, je točno tako, kot mora biti. Kajti Gastuž si zasluži, da je nekaj posebnega, tako kot si tudi njegovi gostje zaslužijo, da sem ne prihajajo le na zgodovinski izlet.

Chef se z Griča namreč ni le preselil v Gastuž; tukaj je odločno zagrabil priložnost pokazati vse, kar zna. In na to sta se Mateja in Andrej Smogavc dobro pripravila. Ker to ni modno, pač pa sodobno. Ker to niso le stene, sveče in zgodovina, to niso kreme, pene in okraski, temveč je na teh majhnih krožnikih vse z razlogom, ne za vtis, temveč za okus, ne zaradi števila hodov, temveč zaradi ”simfonije odlične hrane, izbranega vina in prijetnega vzdušja”. Chef Smogavc se vsaki jedi temeljito posveti, z načrtom, zgodbo, izborom sestavin, kombinacijami in najboljšo izvedbo. Ni površnosti, temveč je ”le” resnost, ni igranje, temveč je ”le” delo, niso triki, temveč so ”le” sestavine, ni modno, temveč je ”le” vrhunsko. Pristni okusi visoke kakovosti v dolini svetega Janeza Krstnika!

Rad Dobrojem priporoča

Quote

Gastuž je najstarejša slovenska gostilna in Žička kartuzija je izletniška točka. Avtobusom in izletnikom (20 tisoč letno) je zato namenjena kavarna, v kateri pa je vedno tudi nekaj na žlico in nekaj sladko. Spargus zato v Gastužu gostuje, je njegova dodana vrednost, je razlog samostojnega obiska, oziroma obiska tudi kartuzije. Degustacijski meni je doživetje, zato se lahko v Stare Slemene odpelješ le zaradi Spargusa, in to si Gastuž, Žička Kartuzija in chef Smogavc tudi zaslužijo!


Jedilni list

Degustacijski meni

4 hodi

54 €

5 hodov

64 €

6 hodov

74 €

7 hodov

85 €

8 hodov

94 €


Vinski list

85+ vinskih etiket, od česar je kar 45 vin tudi na kozarec; zelo dobra vinska spremljava


Prostor

Starost z novo žlahtnostjo! Temen les in beli pogrinjki, grajski ambient in sodobna kulinarika, prijetno počutje ob vrhunskih jedeh.


Posebnosti

Žička kartuzija, nekdanji samostan kartuzijanskega verskega reda, iz leta 1160; samostanska knjižnica, zeliščni vrt, vinska klet
Gastuž, najstarejša slovenska delujoča gostilna