Restavracija Oaza

Izkušnja obiska - Žar restavracija (2025)

Zjutraj loviš ribe, v mesečini pa se zaljubiš. Če dopoldanski kolesarski izlet po Prekmurju za kosilo skleneš s prekmursko ponvijo nad lokvanji, se na leseno teraso v Mlejtincih vrneš še za večerjo, da kopanje v termo-mineralni vodi Term 3000 nagradiš z ravno prav uležanim in na pravem žaru natančno spečenim pljučnim filejem v vinski omaki z dodatkom kostnega mozga – ob Oazinem sončnem zahodu.

Ocenjujeva: Violeta & Uroš Mencinger, Šola okusov

Žar restavracija

Če je na terasi, ki diši po žaru in opazuje lokvanje, chefov pozdrav na velikem steklenem krožniku, z buhteče sufliranim parmezanovim ocvrtkom, v izzivalni družbi sočno-sladko-kisle brusnične marmelade in okusno-polno-resne jagnječje paštete, s hrustljavo-začimbnim dodatkom sveže ocvrtega žajblja, to nekaj pomeni. Oaza ima chefa!

Restavracija Oaza, pozdrav
UME
Restavracija Oaza, terasa
UME

Terasa

Seveda, na tej terasi ob nekdanji divji gramoznici, ki jo je podjetni gostinec spremenil v oazo prekmurske ravnice, še zmeraj diši po čevapčičih, toda zaradi oglja, ki riše rešetke na debele stejke, da so po pravilih, zunaj zapečeni, znotraj pa sočni, in dimi jelena, da po dolgi kopeli še vedno tako lepo diši.

Jedilnica

Notranjost je moderna, zunanjost prostorna, jedilni list pa hit, saj v počitniškem okolju izpolnjuje želje po tistem, brez česar ne morejo turisti, izletniki, domačini, poslovneži, mladi, stari, ribiči, lovci in s prihodom novega chefa tudi dobrojedci. Kanadski chef in prekmurski zet Daniel Sukič se je proslavil (za dva srčka) že pri Kodili in že tam ne le z žarom in mesom, temveč tudi z milostjo do ne-mesojedcev.

Restavracija Oaza, jedilnica
UME
Restavracija Oaza, tatarski biftek, majonezna omaka, pasteriziran rumenjak
UME

Tatarski biftek

Tatarski biftek iz (odrezkov) file mignona poudarja mesnost, vendar noče tekmovati z delikatesnimi tatarc-namazi. Premazan s tatarsko omako in maščobno zgoščen s pasteriziranim rumenjakom je porcijska jed, ki ne skriva, po čem naj (meso) jedcem v ”grillu” tečejo sline za nadaljevanje.

Rdeča pesa

Kot obljubljeno pa ima kanadski chef, ki že dobro gúči, rad tudi zelenjavo. Oaza se zaradi tega sicer ne bo spreobrnila, bo pa vam hladna solatna predjed iz rdeče pese s preprosto sočnostjo hruške in hrustljavostjo opraženih bučnih semen vsaj razbila dolgčas. Ne nazadnje ji chef za povrh pri mizi nabrizga peno iz stracciatelle in parmezana.

Restavracija Oaza, rdeča pesa s poširano hruško in peno stracciatelle
UME
Restavracija Oaza, jurčki na kremni ajdovi polenti
UME

Jurčki

Na Goričkem so doma jurčki, na ravnici pa ajda. Kako lepše poudariti, da Oaza ni več oaza za čevapčiče&druščino, prav tako pa tudi lokalnosti ne praži več le generično. Ajdova polenta je zapeljivo kremna, jurčki so dovolj čvrsti, da jim slaba poletna letina odmrznjeno ne škodi, za preprosto-potrebno hrustanje pa skrbi ajdovo pokanje.

Kocka

Ker pa je Oaza vseeno pretežno mesna, med toplimi predjedmi izstopa goveja ribeye kocka. Trgana govedina je všečno-moderno stisnjena in ujeta v panado iz panko drobtin, na kateri sicer premalo kraljuje domači aioli, a zato ”suha” kocka ne čuti pomanjkanja sočnosti. Je, namreč, oaza sredi Sukičeve, očitno, priljubljene vinsko-mesne bordelaise omake. To je dobro vedeti, preden si jo naročite tudi za spremljavo steaku.

Restavracija Oaza, ribeye kocka v panko drobtinah
UME
Restavracija Oaza, jelenov steak, poširana hruška, ajdovi štruklji
UME

Jelenov file

Ker v Oazi pogovor gúči hočeš-nočeš (saj zato je polno, ker vsi hočejo) pretežno o mesu, je usta priporočljivo odpirati tudi jelenu. Jelenov file najprej na žaru dobi dimno skorjo, nato pa v zeliščni kopeli (sous vide) še ohrani barvo in sočnost. Ajdovi štruklji so veseli goste divjačinske omake, jelen pa hruške, ki je do mehkega poširana in poln jena z brusnično marmelado. Da ni čisto običajno, ker ocvrti žajbelj smo spoznali že pri pozdravni pašteti, sladkost dopadljivo greni karamelizirana limonova lupina.

Ribeye

Končno, ker večina vseeno pride na steake … Argentinsko meso, ki ga Oaza uvaža preko Nemčije, ne zagotavlja le dobre uležanosti, temveč tudi stalno (enako) kakovost. Ribeye ima lepo oko sredi rešetkasto zapečene skorje, ki obdaja sočno in želeno zapečeno sredico, zato so oči ob konkretnem steaku po moško velike. Tudi zato, ker ni nepotrebnih prilog, okraskov in generičnosti; kdor si naroči steak, ga dobi z želeno omako (razen bordelaise so na voljo še jurčki, zeleni poper, čebula s šampinjoni ali kozice), stalnica pa so (ob okrasku iz bledoličnega zeliščnega masla) domači krompirjevi ocvrtki, ki jih je kanadski chef prinesel s seboj v prekmurski zakon.

Restavracija Oaza, ribeye na žaru, omaka bordelaise, krompirjevi ocvrtki
UME
Restavracija Oaza, ajdov sladoled
UME

Makov sladoled

Ker se po vročem žaru prileže osvežitev, ima Oaza domače sladolede, med katerimi izstopa makov. Zato, ker je res takšen, makov!

Brownie

Sukičev brownie je brez moke in iz sladkega krompirja, zato so v ”mesno” Oazo na sladkanje vabljeni tudi vegani. Ker je to dovolj za drugačnost, mangov sorbet, kokosov mousse, čokoladni drobljenec in lešniki zagotovijo le še barvito in teksturno všečnost.

Restavracija Oaza, brownie, mangov sladoled, kokosova krema
UME