Gostilna Kunst

Izkušnja obiska - Kopun in krškopoljc (2025)

Tranzitni, hotelski, poslovni gostje, slavljenci in svati so veseli lepih pogrinjkov, restavracijskega servisa, prostorske prestižnosti in Kunstove umetnosti. Lokalni, dobrojedski, hitri in počasni gostje pa so veseli sproščenosti, preprostosti, domačnosti, krškopoljca, kopuna in Kunstovega gostilniškega ”kunsta”, zaradi katerega ima Krško v Leskovcu najboljši hotel, restavracijo in gostilno.

Ocenjujeva: Violeta & Uroš Mencinger, Šola okusov

Gostilna

Zunaj je (še) gradbišče, a znotraj je vse urejeno in deluje nemoteno. Terasa ob parkirišču za prehodne, terasa izza za poslovne in zahtevne, jedilnica za vse, ki v Kunstu ob dobri hrani iščejo tudi družabnost in umetnost; in v kleti še vinoteka za potem. Ambient je vzoren, zato je za zgled, tako hotelskim restavracijam, v katerih pogrešamo domačnost, in gostilnam, v katerih pogrešamo izbranost.

Gostilna Kunst, jedilnica
UME
Gostilna Kunst, gradnja prizidka hotela
UME

Hotel

Spomladi 2026 bo gotov hotelski prizidek v steklu in s 14 sobami.

Dobrodošlica

Ko natakar za aperitiv pri mizi natoči posavsko penino, k njej ponudi tudi dobrodošlico, spenjeno maslo s prahom gozdnih zelišč in žemljo iz parjenega testa. Ni le dober namen, da ne nazdravljamo na prazen želodec, temveč je dober tudi tajming – istočasnost. Prevečkrat se drugje, namreč, primeri, da kuhinja začne dobrodošlico pripravljati šele, ko je (topla) penina že v kozarcu … Kunst takoj pokaže, da gostinsko ”umetnost” obvlada. Kuhana žemljica je dovolj posebna, da si jo zapomniš, spenjeno maslo dovolj spretno, da ima gostilna chefa.

Gostilna Kunst, pogrinjek
UME
Gostilna Kunst, pozdrav
UME

Pozdrav

Pozdrav iz kuhinje: rezan krškopoljc, okisana rdeča čebula, bučno olje. Tatar (sekanica) lokalnega kralja, ki je fino postrežena, a ima domačen okus. Pravi krškopoljski nadokus, pravzaprav. Kruh, ki spremlja jedi, je domač in svež, iz bele moke z bučnimi semeni.

Goveji jezik

Krompirjeva krema, na tanke trakove narezan goveji jezik s porom, bučna majoneza, okisano korenje. Goveji jezik čisto drugače kot smo ga vajeni v gostilnah, hkrati pa tudi restavracijsko ne le drugače zložen, saj je krompirjeva krema iz ”krompirjeve solate”, goveji jezik pa ima ob sebi vse znane prijatelje.

Gostilna Kunst, goveji jezik s porom, krompirjeva krema, vložena buča
UME
Gostilna Kunst, kopunova pašteta in rezine krškopoljca
UME

Kopun in krškopoljc

Kopunova pašteta, rezine krškopoljca, rdeča čebula, borovničev gel, gorčična semena, okisan čemažev cvet. Pašteta je res dobra, ker je prepoznavno-izrazita in rožnate rezine krškopoljca so spremljava, ki je ob pašteti sicer ne pričakuješ, a si je zato še bolj vesel.

Kopunov ragu

Kopunov ragu, ocvrta ješprenjeva kroglica in parmezanov hrustek. Ko je Kunstov kopun še domoval v Bistrici ob Sotli, so se gostje v Krškem smeli tolažiti vsaj z njegovim ragujem. Odkar Šempeter nima več najboljše gostilne daleč naokrog, pa je prav ragu Kunstu v Krškem pokazal novo pot – kako na eni lokaciji in v prvem hotelu (zdaj so že trije) združiti nemogoče z mogočim, hotel z gostilno, malice z umetnostjo in kopuna s krškopoljcem. Potrebne so (takšne) hišne jedi!

Gostilna Kunst, kopunov ragu z ocvrto ješprenovo kroglico
UME
Gostilna Kunst, goveja juha z mesom
UME

Goveja juha

Goveja juha z rezanci, korenjem in govedino, servirana v jušniku. Že slika pove, da imamo takšno juho radi … Ima barvo in barve, ima rezance in meso, ima oranžno in rumeno korenje, ima poper na dnu in očesa na površini.

Vmes

Vmesni topli pozdrav, kot jajce na oko … Testena košarica, polnjena z jurčkovim ragujem, kisla smetana, souvidiran rumenjak.

Gostilna Kunst, vmesni pozdrav
UME
Gostilna Kunst,ocvrt zrezek krškopoljca, pražen krompir
UME

Krškopoljc

Dunajski zrezek iz pujsa krškopoljca s praženim krompirjem in hišno majonezno omako. Hrustljava panada, sočno meso, gostilniški krompir, grahov okrasek in nostalgična majonezna omaka. Poudarek je na zrezku, ki sta zato kar dva. Pomembno je, da je cvrtje sveže in da ga je maščoba vzvalovila. Vse drugo je v gostilni tako in tako ter bolj ali manj zaradi lepšega.

Kopun

Pečen kopun, krompir s smetano, rdeče zelje s kostanji, mlinci. Klasika! Legendaren je postal v Kunstovi (nekdanji) gostilni Šempeter (Bistrica ob Sotli), a takrat ga je bilo potrebno naročiti vnaprej in nato pojesti celega. Na prvo se je velikokrat pozabilo, drugo pa je zahtevalo dovolj veliko družbo. Zdaj pa je v krškem Kunstu v kosih in brez prednaročila, pod velikim zvonom, da je pri mizi doživetje, ko zadiši po kopunovi masti, ki se sveti na hrustljavo zapečeni koži. V dobi farmske aviacije je pečeni kopun doživetje, ki ima več okusa, a ga je zato potrebno tudi bolj gristi in žvečiti. Klasika je tudi priloga, rdeče zelje za sočnost, kostanji za lepo jesen, mlinci za pivnik maščobi in krompir za mehkobo.

Gostilna Kunst, pšečen kopun, mlinci, rdeče zelje, gratiniran krompir
UME
Gostilna Kunst, hruška kuhana v vinu, sladoled
UME

Hruška

Hruška kuhana v belem vinu, omaka rdečega vina, vaniljeva krema in vanilijev sladoled. Kombinacija jesenske hruške (z drobljencem), rdeče vinske omake (iz lokalne frankinje) ter vaniljeve všečnosti v teksturni pestrosti (krema in sladoled) sicer ni nova, vendar je v Kunstovi inačici dovolj dobra, da je (lahko) večna; in zaključi tudi Kunstov degustacijski meni.

Kozjanska potica

Kozjanska kruhova potica, skutin drobljenec in sladoled pečenega jabolka (priloga je lahko tudi čežana iz kozjanskih jabolk). Zraven pa letak, na katerem piše: ”Dama!” Kunstovi se trudijo kozjansko kruhovo potico zaščititi in ohraniti. Prvi korak je že narejen, kruhova potica iz pregrete smetane, ki se je včasih pekla v krušni peči, danes pa je ravno zato postala velika redkost, je že postala prepoznavna hišna jed. Prava dama!

Gostilna Kunst, kozjanska potica, sladoled pečenega jabolka
UME
Gostilna Kunst, vinoteka
UME

Potem

Ni le gostilniško-vzorna vinska karta, temveč je (v kleti) tudi vinoteka, v njej pa so ob slovenskih tudi tuja vina, in ob vinih tudi umetnost.

Gostilna Kunst

Kunst je gostilniška umetnost v hotelu
Jure Zelič
Chef
Stefan Ledenčan
Chef