Gostilna Ravbar
kanelon županove gostilne z letnico 1888
- četrtek - petek 11.00 - 16.00
- sobota - nedelja 11.00 - 16.00 / 18.00 - 22.00
- ponedeljek - sreda zaprto
- T: +386 5 734 6180
- E: info@gostilnaravbar.com
- www.gostilnaravbar.com
Janko Ravbar
Aljoša Ravbar
Pršut, kanelon, pečenka in še
Ravbar je domača gostilna, v kateri že več kot sto let ne moreš zgrešiti. Ni preveč fino, da ne bi bili plašči vrženi čez naslone stolov, a je zato lepo pogrnjeno. Ni predrago, da bi bili polni le dve mizi, a zato raje pravočasno rezerviraj. Ni predobro, da bi morali za mizo sedeti pet ur, a je tako dobro, da se ti ne ljubi več domov. Zato je Ravbar pravzaprav sosedova gostilna! Ker je pri sosedu vedno boljše kot doma, ker so Ravbarjevi sosedje Italijani, ki so zato raje na tej kot na svoji strani, ker je dober sosed zlata vreden. Vedno ima v pečici kaj hrustljavega in sočnega!
Pri Ravbarju vsi govorijo drug čez drugega, slovensko, italijansko, kraško, ljubljansko, vsa omizja so velika kot bi vsi imeli rojstni dan in zato v kuhinji že vsega zmanjkuje, v treh Ravbarjevih jedilnicah in na vrtu pa je še vedno polno in glasno. Ko pade mrak, se kar vozijo in hodijo k županu, pritikajo stole k veliki leseni mizi, naročajo vsak zase ali včasih kdo tudi za vse skupaj, in razpredajo, se smejijo ter prepričujejo, kot da doma nimajo televizije, v žepu telefona, jutri pa službe.
V kuhinji sta Nataša in Ivan s starimi recepti, sin Aljoša pa z novimi. In tako družinsko je pri Ravbarju že od 1888! Spisek ”danes smo pripravili” je tako dolg, da se mora sestra Alica ob mizi vmes odpočiti. Čeprav so njoki z gobami, rezanci s tartufi, ravioli z grahom in kozjim sirom, pa so Ravbarjeva posebnost kaneloni. Takšnih ni nikjer drugje v Sloveniji! Vse to so preproste jedi kraške in naše kuhinje, od pršuta do češpljevih cmokov, od pečenk do taljat, od kifljev do peperonate, od jote s kožarco do, zakaj pa ne, če smo tako blizu meje, ljubljanskega zrezka. Toda zato so pri Ravbarju preprosto boljše kot drugje!
Rad Dobrojem priporoča

Pri Ravbarju nihče ne gleda jedilnega lista, ker vsi raje poslušajo, in nihče, čeprav je stara županova gostilna tako priročno ob (avto)cesti in (italijanski) meji, ne pride le mimogrede, ker so tukaj vsi najraje mimojede. Za pršutom so pašte, v katerih je Ravbar prvak, potem pečenke, ker pri Ravbarju je vikend že od četrtka, in nato še sladko, ker se še nihče ni uspel upreti. Ravbar ne kuha nič drugega kot vsi, ki imajo za vikend čisto polno, med tednom pa le malo manj. A to, kar vsi poznamo in imamo radi, skuha Ravbar tako, da je – boljše. Pa še kanelon!
Vinski list
Na Krasu je preveč dobrih vin in na Primorskem preveč znanih vinarjev, da v Ravbarjevi kleti ne bi bilo tudi buteljk za bolj zahtevne. Toda, ob teh jedeh je najboljši teran, od pozdrava pri šanku do štrukljev pri mizi. Kar čutiš, kako se ti krvna slika popravlja. Teran Ravbarji pridelujejo sami, iz Vipavske doline pa je na kvartine Colja belo (Mitja Colja, Steske).
Prostor
Ravbar je srčika svojega Dola, ki ni (le) pri Vogljah, temveč so vsi pri Ravbarju. Na parkirišču se dogaja kot na avtobusni postaji, na terasi je promet za stalnim omizjem kot na promenadi, ob šanku se za mizami drenjajo kot na plaži, jedilnici sta pogrnjeni kot na svatbi, in posebna soba je kot doma.
Posebnosti
gostilna že od 1888.leta
Gostilna Slovenija