Hotel
Mind Hotel Slovenija 5*. Prestiž petih zvezdic s čudovitim morskim razgledom, odprtim in zaprtim hotelskim bazenom, takoj čez cesto z lastno (najlepšo portoroško) plažo (Meduza) in restavracijo, ki je bistro in tapas bar.


Chef
Ko je konec sezone in vreme opazovanje dogajanja na portoroški promenadi z ulice preseli v notranjost Istrian bistroja, se gostje kratkočasijo z opazovanjem dogajanja v veliki Istrianovi odprti kuhinji, kjer chefuje mladi Siniša Petrušić. Glavni chef Life Class hotelov v Portorožu je izkušeni Borut Jakič.
Tapasi
Istrian si je od tapasov sposodil le ime, sicer pa je pri svojih atraktivnih prigrizkih ostal istrski. Primerno za različne priložnosti, za kratek postanek na portoroški promenadi, snack ob kozarcu vina ali piva, uvod v daljšo večerjo, in za delitev v prijetni družbi.


Boškarin
Boškarinov (s certifikatom) burger ni slučajno najbolj popularen med Istrianovimi tapasi. Dva mini burgerja sta bolj priročna od enega maksi, hkrati pa nista nič manj sočna in zapeljiva, s hišno majonezo, čedar sirom in mehkima sezamovima bombetkama.
Sardele
Ocvrte sardele in remuladna limetina krema z baziliko. Sveže ocvrto, za v roko in za družabnost pri mizi, saj to si je potrebno deliti. Pazite le na kosti.


Brusketa
Na opečenih kruhkih je v popečene jajčevce ovit tofu, vegansko brusketo dopolnjujejo istrska tapenada iz melancan, bazilika in češnjev paradižnik.
Hobotnica
Karpačo hobotnice, peteršiljevo puhasto testo (sponge), limonova majoneza, konfitirana lubenica, počasi kuhan krak hobotnice. Ker je na mizi tudi Lisjakovo oljčno olje, v kozarcu pa istrska malvazija, ti ni dolgčas, ko mrak vedno bolj zakriva pogled na portoroško plažo. Istrianov bistrojski uvod v prijeten večer na morski promenadi.


Bakalar
Chefov podpis nosijo ravioli, ki so polnjeni z bakalarjem, na grahovem pireju pa so še lepi kosi polenovke (trske), kuhane v beli ribji omaki. Hišno polnjeno pašto krasi prah črnih oliv.
Pljukanci
Brez ”klasike” tudi v Istrian bistroju ne gre, saj je istrska. Pljukanci so najboljši, če so preprosti, torej z istrsko šalšo (paradižnik, olive, kapre, sardelni fileji), le z okrasjem poganjkov rdeče pese in parmezanovim hrustkom.


Za vegane
Ker smo vegansko začeli z brusketo, smo sklenili še z vegansko panakoto. S svežimi jagodami, malinovo omako (kuli) in zmrzlino iz jagod in malin pa nas je naredila le radovedne. Kaj vse je še na ogled v Istrianovi sladki vitrini, ki privablja mimoidoče poglede?
Tortica
Zmagovalka večerje …, vanilijeva tortica s karamelo in lešniki je s puhastim beljakovim polnilom tako lahka, da bi jo odpihnilo, če ne bi bila tako sladka, da je takoj ”pospravljena”.

