Shambala
Čeprav je v Križevniški ulici, ki tako lepo skrbi za svojo cvetočo, zeleno podobo, že od 2009, je njena Azija dovolj nova, da je v stari Ljubljani skrita v srcih vseh, ki svoja daljna potovanja začenjajo in končujejo na Shambalinem vrtu. A hkrati skrita vsem tistim, ki tuje dežele raje spoznavajo le mimojede na Pogačarjevem trgu. Skratka, kdor Shambalo pozna, ve zakaj, kdor je še vedno ne pozna, pa ima v Ljubljani dovolj drugih, da se mu ni potrebno prilagajati.


Zvitki
Tris vietnamskih zvitkov, ki se med seboj razlikujejo po spremljajočih omakah. Z gamberi in zelišči je omaka z malo ananasa, čilija in paprike; s piščancem in zelišči je omaka na osnovi misa z indijskimi oreščki; vegetarijanski s papajo in mangom je z ribjo omako z limonovim sokom, ingverjem in česnom.
Vino
Ni nujno, da se (povsem) strinjaš s priporočili za Spajanje azijskih okusov z vinom, vsekakor pa si jih vesel. Izbor 70 etiket, ki so na karti, je dovolj širok in pester za spajanje, pomaga pa tudi, da je večino vin mogoče naročiti tudi na kozarec. In ni veliko restavracij, ki točijo šampanjec na kozarec.


Tofu
Mladi grah s svilnatim tofujem in indijskimi oreščki s sladko kislo omako na ribji osnovi. Sestavine, tudi s pomočjo sojine omake in azijsko-značilne sladko-kisle želiranosti, sodijo skupaj in jed privablja poglede. S tem je všečna uvodna in poletna jed.
Ceviche
Ceviche morskega lista s kokosovim mlekom. Morski list mariniran v limonovem soku s koriandrovim oljem, okisana šalotka z granatnim jabolkom. Ribo je marinada tako učvrstila, da izstopa njena ‘trdost’, a vseeno zmaga dobra volja, ne le zaradi nove jedi, temveč tudi zaradi večje ambicije po večplastnosti.


Oaza
V Križevniški ulici, ki tako lepo cveti in zeleni, je Shambala blizu srčike ”najlepšega mesta”, hkrati pa ravno prav skrita, da je njen vrt pod Križankami azijska oaza, ki jo potrebuje vsako glavno mesto. Jedilnica pod steklom in koktajl bar pri vhodu.
Tuna
Popečene rezine tune z wasabi majonezo in mango omako. Prvi vtis nagradi že pogled na barvno in teksturno atraktiven krožnik. Tuna je lepo opečena in tudi meso je s pravega dela, brez motečih žil, z mehkobo in sočnostjo v sredici, ter karamelizacijo na skorji. Sestavine se imajo rade. Zazna se tudi nekaj decentne razburljivosti, v ‘konfliktu’ sladkosti in pikantnosti.


Teriyaki
Piščanec teriyaki s porom in arašidovo omako. Všečna jed, zaradi dovolj drugačnih, hkrati pa znanih okusov, za zobanje, deljenje ali pa hitro lakoto. Poješ, se naješ in čeprav se meso že shladi, še ne moreš nehati.
Morski jezik
File morskega jezika s pirejem zelene, kuhane v čaju limonske trave, s kokosom in gelom maline, koriandrovo olje, priloga (mini koruza, romanesco cvetača, lotusov koren, šitake), sotirana z maslom in medom. Dejansko bogat krožnik, ker morskega jezika nimajo vsi, ker je na njem obilje sestavin, ki niso le generične, ker zasnova jedi ni generično-azijska, temveč ima celo ambicijo kompleksnosti.


Gamberi
Gamberi v singapurski omaki s suhim šerijem, ingverjem in čilijem, z rižem. Za tiste, ki imajo radi pekoče in cenijo okus lupin, zato si radi oblizujejo prste, ko so mastni okrog ust. Saj je kozic dovolj za večerjo, riža pa za hlajenje pekočega žrela.
Mousse
Mousse temne čokolade in svilnatega tofuja z ingverjevim sladoledom, aperolovo peno in malinovim gelom. Eklektična, azijsko-francoska zasnova, poletna všečnost, Shambalina, torej prepoznavna, sladica, ki se poigrava z mrzlim in ‘toplim’, belim in črnim ter teksturami sladoleda, kreme, pene, kulija, drobirja.


Pasijonka
Pasijonkin sladoled z mandljevo kremo, drobljencem iz polnozrnate in kokosove moke in kokosovo peno. Zato pa je čisto na koncu. Da greš iz Shambale zadovoljen na večerni sprehod ob Ljubljanici!