Danilo gostilna & vinoteka

nova loška kuhinja z bogato vinsko spremljavo

Chef: Nina Čarman

Nina Čarman
Chef

Danilo treh generacij

Najboljše so gostilne s tradicijo! Tradicija pa ostaja, če se pomlaja! Gostilna dedka in babice je bila ena najboljših na Gorenjskem, gostilna Vesne in Dušana ena najboljših v Sloveniji, gostilna & vinoteka Nine in Gašperja, sestre in brata, pa je že izziv evropskim dobrojedcem – kako preprosto dobro se (lahko) v slovenskih družinskih gostilnah je!

V takšnih tradicionalnih gostilnah se nam najprej vedno milo stori: ”Kako dolgo že nismo bili tukaj!” Ker vanje gremo na govejo juho z domačimi rezanci in na hišni zrezek – ki se v tretji Danilovi generaciji imenuje telečja ribica na dunajski način s pire krompirjem -, a si potem vedno naročimo nekaj drugega, saj je branje degustacijskih hodov preveč mamljivo … Prepogosto smo le lačni, preredko pa tudi radovedni!

A zakaj bi o tem v Danilu? Ker novodobni kuharji tako dekonstruirajo, molekulirajo in souvijajo, se ti milo stori po ričetu s kranjsko klobaso! Ki je v Danilu le fino pretlačen, le hrustljavo zvita, in šele za začetek. Potem pa nastopijo sosedova skuta, lokalni siri, dedkova pištokija in loška ”revna” kuhinja. Bi še jedli medlo, smojko, mešto in kar je še pozabljenih jedi starološke in škofjeloške revne kuhinje, če ne bi bilo finega Danila? Ne bodite jezni na tartufe, saj dobri so šele, ko jih v Danilu počasti starodavna mešta krompirja in polente!

Danilo nove generacije je obdržal spomine prve in podpis druge, dodal pa mladost, podjetnost ter znanje tretje, ki tako ohranja vrednote tradicionalne kuhinje iz najboljših lokalnih sestavin ter ji dodaja novo ustvarjalnost in nova doživetja. Danilo je nova izkušnja bogatega loškega kulinaričnega izročila s starimi recepti, novimi idejami in najboljšimi vini.

Obisk 2024


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Parmezanova čipka z bučnimi semeni sicer ni več po zadnji visoki modi, toda Danilo spoštuje tradicijo, ne le babi Mimi in dedka Danila Kosmačina, ki sta leta 1961 kupila gostilno iz leta 1870 Pr’Tilh v Retečah pri Škofji Loki, temveč, seveda, tudi mame Vesne in očeta Dušana, ki sta iz nje naredila eno najboljših slovenskih gostiln. Ker je dedka, ko se je utrujen iz tujih gostiln vračal v domačo, vedno čakala govedina v solati, boste vi z njo začeli … Rožnata govedina v soparjeni štručki, na bučni emulziji z okisano čebulico, je Danilovo vabilo na fine dining v domači gostilni!


Jedilni list

Degustacijski meni

3 hodi

35 €

4 hodi

49 €

7 hodov

70 €


Vinski list

Danilovi degustacijski meniji imajo od treh do sedem hodov, vinska spremljava pa več kot 750 steklenic iz vsega sveta! Če bi bil Danilo le gostilna, bi ta imela najboljšo vinsko klet pri nas; ker jo polni največja slovenska spletna vinoteka eVino (Gašperja Čarmana), je Danilo tudi vinoteka.
Sommelier Gašper Čarman; hišni vinar Vina Gašper


Prostor

Lep atrijski vrt je kulisa elegantni gostinski terasi. Vstopi se v bar, z dolgim šankom in skritim kaminom. Jedilnica je gosposka in elegantna, toda na zaupljiv in domačen način. Dve posebni sobi sta njeno nadaljevanje, za veliko pravokotno mizo se sklepajo dogovori in pogodbe, za veliko okroglo pa slavijo družinske obletnice.


Posebnosti

Priporočilo Michelin
vinski bar, vinoteka, eVino
član združenja JRE Jeunes Restaurateurs
znak Slovenia Green Cuisine