Hotel Plesnik

hotel za uživanje, tudi v kulinariki

Chef:Janez Bratovž
Chef:Tom Čopar
    Logarska Dolina 10, Solčava, Slovenija
    Delovni čas
  • ponedeljek - nedelja 12.00 - 15.00 / 18.00 - 22.00
  • Kontakt
  • T: +386 3 839 2300
  • www.plesnik.si

Janez Bratovž
Chef

Tom Čopar
Chef

Kjer so sami lepi koti

Tam, kjer so travniki zeleni od planinskega zraka in krave debele od domačega mleka, kjer so na vsakem odcepu kažipoti za turistične kmetije in planšarije, kjer je ob cesti zloženih toliko drv, da bo zagotovo dolga zima, in kjer niso (le) turisti, ampak izletniki, pohodniki, planinci, ribiči, kolesarji in le ljubitelji narave, je hotel Plesnik svojim sprostitvenim programom, trajnostni naravnanosti in vrhunskemu hotelskemu udobju dodal še dva – chefa.

Ko je bard slovenske vrhunske kulinarike Janez Bratovž predal dirigentsko kuhalnico v Ljubljani sinu Tomažu, je novi izziv našel na drugi strani kamniških planin. Pod njegovim mentorstvom zdaj v hotelu Plesnik knjigo babičinih receptov iz leta 1935 z zbiranjem lokalnih sestavin in posodabljanjem tradicionalnih jedi debeli domačin iz Spodnje Rečice Tom Čopar. Kar dva razloga, torej, da je v Logarski dolini najprej potrebno peš navkreber, po cesti, gozdu, učni poti, mimo oglarjev in mimo planšarij, vse do slapa Rinka in še više do izvira Savinje, da gre potem nazaj le še navzdol in na dober obed ali vrhunsko večerjo, saj lahko hotel z večstoletno tradicijo postreže z jedmi Marije Plesnik, babice in glavne kuharice hotela pred drugo svetovno vojno, s tradicionalnimi dobrotami s Solčavskega ali pa s chefovskimi nagajivostmi Plesnikovega kulinaričnega dvojca.

Tam, kjer so sami lepi koti, Matkov, Robanov, Logarski, in se naprej več ne da, se odslej da tem bolj nazaj! Vračati se, namreč, vedno znova in znova, zaradi narave in ljudi, udobja in ugodja, aktivnosti in počitka, zaradi krav pod Okrešljem, pujsov pri Plesnikovi domačiji in jabolčnega štrudlja s skuto in drobtinami na terasi hotela z naravnim bazenom in naravo v kuhinji.

Rad Dobrojem priporoča

Quote

Odlepi oči. Odgrni zavese. Odpri okna. Zadihaj s polnimi pljuči. In se razglej do konca sveta! Ker to je šele začetek doživetij današnjega čudovitega dne, ki ga ne bi bilo, če si ne bi vzel dva, tri dni časa, če si ne bi priznal, da tudi ti vedno znova potrebuješ hiter, aktiven, sproščen in uživaški počitek. Nagradi se z izletom v dolino, v kateri že predolgo nisi bil! Če ne bi šel na konec čudovite doline, polne Alp in Kotov, ne bi vedel, da si boš po domačem Zgornjesavinjskem želodcu oprtal beračevo torbo in se podal na aktivno odkrivanje lepot, ki so navdahnile oba Plesnikova chefa, da za kosilo nasitita lokalno-preprosto z zeliščnimi štruklji in grušavimi žlinkrofi, zvečer pa lokalno-fino presenetita z zeleno zvezdico in fine dining pokušino.


Jedilni list

Degustacijski meni

4 hodi

80 €

7 hodov

120 €


Vinski list

90+ etiket slovrenskih vrhunskih vin vseh treh dežel in nekaj tujih (Italija, Španija, Francija) vzorcev za tako ‘daleč’ ni tako malo, a še boljše je, ker je dovolj vin na kozarec in ker vinska karta pozna tudi vinske stile (sveža, zorjena, macerirana). Sommelier Simon Voler.


Prostor

Družina Plesnik živi v Logarski dolini že od leta 1426. Prvi družinski hotel je Franc Plesnik odprl 1932. Sedanji hotel je bil prvič prenovljen 1995, drugič 2016. Takrat je prejel tudi prestižno nagrado Luxury Travel Guid za najboljši butični hotel na svetu. Hotelska restavracija in fine dining restavracija.


Posebnosti

Hotel Plesnik****
Zelena Michelinova zvezdica