Kekčeva domačija

Izkušnja obiska - Kekčev raj (2025)

Zakaj ležimo kot sardine na plaži? Zakaj imamo gojzarje v omari? Zakaj ne skrenemo s poti, se kdaj zadihamo, pozabimo na vse skrbi? Zakaj se nič ne da, če se nič noče? Kekčeva domačija in Mitja Lo Duca sta dokaz, da se ne smemo le spraševati, temveč tudi narediti! Vsaj nekaj dni odklopa, vsaj do slapov, vsaj postrv na raženj, in ne enega, vsaj dva na zdravje.

Ocenjujeva: Violeta & Uroš Mencinger, Šola okusov

Kekčev raj

Do izvira bistre hči planin vodi božja pot. Zatem je majhen most in konec asfalta. Potem se gre peš s ceste čez travnik in se pride, če ne zaidete, v raj. Pri majhnem bazenu z ležalniki na lesenem robu zalaja Lam. Potem pozdravi še Kekec in tudi Mojca pride iz kuhinje na prag lesene bajte, ki ste jo že videli v vašem najljubšem slovenskem filmu. Le da je zdaj, ko si tam, vse res.

Kekčeva domačija, vhod na posestvo
UME
Kekčeva domačija, albuminska skuta z zelišči in medom
UME

3 srčki

V takšnem rajskem okolju, ko je duša pred tem peljala želodec odžejat na uro oddaljene Zapotoške slapove, na katerih je bilo potrebno splezati prvega, da se jih je zatem razkrilo še preostalih šest, ocenjevanje ni več 100 % objektivno … A v tem je ravno bistvo Kekčevih treh srčkov! To je takšen rajski odklop, da se v njem ne ocenjuje slivovih cmokov na slano ali kobariških Kekčevih štrukljev s polento, temveč se le uživa! Tukaj je vse le najboljše! Pa čeprav vam gospodar ne bo niti enkrat pustil vsaj častno izgubiti v fuclanju z vrečkami peska.

Pozdrav iz kuhinje: kroglica albuminske skute iz Tolmina, povaljana v zelišča iz vrta, po vrhu pokapljan med.

Trenta

Vršaci so okrog in okrog travnika, na katerem je Kekčeva domačija posejala svoje štiri lesene bajte, v katerih je na srečo, da ni v raju gneče, prostora le za največ 25 ljudi.

Kekčeva domačija, panorama
UME
Kekčeva domačija, kruhki, vložnine, pašteta, črni orehi
UME

Kruhki

Kruhki, s pašteto s tartufi in vloženimi črnimi orehi ter s sušenimi paradižniki, olivami, parmezanom in oljčnim oljem (vse drobno narezano in vloženo z oljem za nekaj mesecev).

Večerja

Kekec (Mitja Lo Duca) se je naučil kuhati, ko je bilo mami dovolj in je sina na Kekčevi domačiji pustila samega s tremi ministri …, Mojca (Joži Kuclar) pa, ko je kot prva Slovenka objadrala svet.

Kekčeva domačija, na večerji
UME
Kekčeva domačija, avg25 vinska spremljava foto MDL
UME

Ducal

Štajerska vinska spremljava v Trenti: Aperitiv, penina Sontia rose, cmok na slano in žlikrofi: Rozle, Rose Rose 2023, telečja ličnica: Laški rizling Amfora 2018.

Ko sta imela Mitja in Joži prvi zmenek, je ona naročila vino, njen bodoči pa coca colo. A potem je Kekec nehal piti kolo in je privarčeval za prešo ter spalno vrečo. V prvo je dal Mitja Lo Duca cele grozde, da je iz nje oranžno priteklo, v spalki pa je ob preši tako dolgo spal, da se je vsega naučil.

Za ”vračanje k naravi, iskanje miru in ohranjanje tradicije samosvojih Trentarjev” je Kekčeva domačija dobila zlatega Sejalca. Ker je bila podelitev v Mariboru, je plezalec Kekec peljal jadralko Mojco še v Svečino, pogledat tisti srček, ki ga riše vinska cesta. In sta se zaljubila, v še eno domačijo, ki je bila takrat, tako je hotel slučaj, na prodaj. Zdaj tam pod Ciringo, kjer je Ducal prvi sosed avstrijskega Tementa, sredi enovitega vinograda desetih hektarjev, v glavnem rizlinga, laškega in renskega, stoji vinska klet, ki si jo hodijo ogledovat sosedje. Mar ni bilo doslej znano, da imajo Avstrijci najlepše vinske kleti? Mar ni doslej veljalo, da Primorci ne pijejo štajerskih vin? Zdaj pa jih eden med njimi dela, in to na naraven način, v vinogradu in kleti, kot na Štajerskem doslej ni bil običaj.

Miza

Klop je trda, miza je hrapava in prtiček je preprost, toda tako udobnega razgleda ni nikjer.

Kekčeva domačija, miza na travniku
UME
Kekčeva domačija, slani paljen slivov cmok z dimljeno rikoto in žajbljem
UME

Cmok

Cmok na slano: paljeno testo polnjeno s slivami, naribana dimljena rikota, na maslu ocvrt žajbelj.

Odklop

Nadaljevanje trilogije Srečno, Kekec! sledi, če ste pravočasno rezervirali, ker v tem Kekčevem raju ni veliko prostora, ker se s ceste ne vidi, ker je mir zagotovljen, ker vam dobro hrano izpod planin spečejo na odprtem ognju, zraven pa ponudijo štajersko vino s primorskim okusom.

Kekčeva domačija, miza na dvorišču
UME
Kekčeva domačija, pravi idrijski žlikrofi z lisičkami
UME

Žlikrofi

Idrijski žlikrofi z lisičkami, rjavo maslo in drobnjak. Že 20 let pridejo gospe iz Idrije, šest jih je, vsako pomlad in v enem dnevu naredijo 1.200 žlikrofov. Potem pa se jim izletniki iz vsega sveta, ki se že na prvi pogled zaljubijo v ta gorski svet, čudijo, kako so lahko na Kekčevi domačiji boljši kot v dolini.

Izba

Zunaj je razgled, znotraj pa so spomini.

Kekčeva domačija, ambient
UME
Kekčeva domačija, dušene telečje ličnice, kipnik, korenje
UME

Lička

Telečja ličnica, krompirjev kipnik, sotirano korenje. Ker smo bili čez dan tako aktivni, zvečer krožnikov ni potrebno pomiti … Ali pa je to zato, ker je kipnik boljši od najbolj fensi sufleja, lička pa od največjega in najdebelejšega stejka?!

Ogenj

Če je zraven kak minister, ima na nogah planinske čevlje, če kak direktor, je bil dopoldan na Špici, popoldan pa je utrujen prespal, če kak navaden smrtnik, pa je z vsemi na ti in vsi se potem grejejo okrog ognja in si v Trenti podajajo steklenico renskega rizlinga iz amfore, zakopane v kleti na slovenski strani štajerske Ciringe.

Kekčeva domačija, ogenj
UME
Kekčeva domačija, zajtrk, jurček
UME

Jurček

Ko gre Kekec popoldan sam v gozd, ne pove ne kod ne kam, a se zato vrne s polno košaro.

Jedilnica

Vabljeni za Kekčevo in Mojčino mizo!

Kekčeva domačija, jedilnica
UME
Kekčeva domačija, figov sladoled s figo, bezgov sladoled z vloženo rabarbaro
UME

Sladoled

Kekec Mitja je v gostinstvo zašel zato, ker se je šel v Italijo učit delat ”najboljši sladoled pri nas”. Bezgov sorbet in vložena rabarbara z malinami. Figov sladoled in vložena figa.

Srečno, Kekec

Srečno, Kekec!, slovenski mladinski film iz leta 1963, ki ga je režiral Jože Gale. Posnet je bil – na Kekčevi domačiji – po planinski pripovedki Kekec na volčji sledi, drugi izmed treh Vandotovih pripovedk o Kekcu.

Kekčeva domačija, ambient, slike
UME
Kekčeva domačija, Kekčev štrukelj s polento
UME

Štruklji

Štrukelj, polnjen z nadevom iz polente, rozin namočenih v rumu, vanilije in cimeta, maslo s cimetom. To ni ne kobariški štrukelj in ne bovški kraf, to je Kekčev štrukelj!

Spanje

Lahko noč! V glavni bajti, ki je bila včasih staja, so zgoraj sobe, čisto spodaj je vinska klet, v pritličju pa seminarska soba. V tej, ki je nedaleč stran, pa je najlepši apartma za dva v Julijcih!

Kekčeva domačija, hiša za goste
UME
Kekčeva domačija, zajtrk
UME

Zajtrk

Ko planinci pridejo že lačni pod goro, se Kekčevi gostje šele skobacajo izpod debelih odej. Zadaj za hišo na debelih lesenih klopeh je hitro na mizi zajtrk, ki diši po kraški slanini izpod rumenjakov.

Bazen

Pri majhnem bazenu z ležalniki na lesenem robu zalaja Lam. Voda priteče z najbolj strme skale za hišo, za štiri plezalne stene visoke, na katero je gospodar pred leti znosil 25 kubikov betona, ker ”sem se ravno pripravljal na planinsko odpravo”. V teh ležalnikih bomo popoldan šteli ovce.

Kekčeva domačija, bazen
UME
Kekčeva domačija, golaž divjega prašiča
UME

Golaž

Ko se boste vrnili z izleta do Zapotoških slapov, vas bo Mojca pričakala z golažem divjega prašiča. Zraven bo polenta, ki ji bo za zapeljivost dodala maslo, oljčno olje in parmezan.
Ali pa bo jota, v kateri bo plaval debeli kos dimljenega pujsa.

Pita

Po golažu – ali joti – pa za lepo spanje po aktivnem dnevu med vršaci še domača jabolčna pita.

Kekčeva domačija, jabolčna pita
UME

Kekčeva domačija

trentarske jedi in štajerska vina Mojce in Kekca
Joži Kuclar
Chef
Mitja Lo Duca
Chef