Alla Beccaccia

Izkušnja obiska - Pomlad ob ognjišču (2025)
Ocenjujeva: Violeta & Uroš Mencinger, Šola okusov

Veliki kljunač

Alla Beccaccia ima ime po velikem kljunaču, ki je v Sloveniji zaščitena vrsta, na jug Istre pa ga dobivajo iz Italije. Če želite kljunača poskusiti, ga morate prej naročiti, sicer pa na velikem odprtem ognjišču, ki ga sproti čistijo (!), dobro z vseh strani spečejo debele kosti, goveje, telečje, jagnječje. Zato je Beccaccia konoba blizu morja, v kateri pa rib ni niti za turiste.

Še več o Konobi Alla Beccaccia ve Šola okusov:

ALLA BECCACCIA

Alla Beccaccia, zunaj
UME
Alla Beccaccia, chefinja
UME

Fina konoba

Chefinja Annamaria Dobrovac Kolić ima poreško vinarsko diplomo in ameriško CIA-kulinarično, z možem Ivorom Kolićem, ki je strežbo v konobi z belo eleganco natakarjev in prtov dvignil na fini nivo, pa sta se spoznala v Valsabbionu, ko je bila restavracija iz Pješčane uvale najboljša v Istri. Zdaj Alla Beccaccia resno konkurira za najboljšo konobo.

Pomlad

Ko smo Beccaccio obiskali spomladi 2024, ko sta jo Kolića šele ambiciozno prevzela, še ni bilo pozdrava … Leto pozneje je bila zeliščna pečena polenta s špargljevo kremo in ocvrto koprivo.
Sicer pa Beccaccia letne čase spremlja z maneštro od štajuna, ki je hitro postala najbolj znana puljska zelenjavna mineštra. V njej je vedno le tisto, kar se trenutno nabira in reže.

Alla Beccaccia, pozdrav, polenta, špargljeva krema, kopriva
UME
Alla Beccaccia, pečena skuta, grahov pire, jabolka, koprive
UME

Pečena skuta

Pečena skuta z grahovim pirejem, s pikantnostjo mete, osvežitvijo okisanega jabolka in všečno hrustljavostjo orehov.

Goveji jezik

Kuhan dimljen goveji jezik ni poseben le zaradi ”starega” boškarina, temveč tudi zaradi tradicionalne francoske jajčno-gorčične omake gribiche, ki pa jo v Beccacci vseeno pripravijo dovolj po svoje, s pomladnimi listi in cvetovi, marinirano rdečo čebulo in istrskimi zelišči.

Alla Beccaccia, goveji jezik
UME
Alla Beccaccia, boškarinova salama
UME

Boškarin

Boškarinova je tudi domača salama. Dobite jo, če vam po pomoti preveč spečejo biftek in morate počakati na novega.

Corzetti

Corzetti so okrogle krpice, ki jih v Liguriji in posebej v Genovi pripravljajo že od srednjega veka. Njihova posebnost je žigosanje, saj so jih bogate genovske družine na ta način včasih označevale. V Kljunaču iz (bližine) Fažane jih delajo sami, označujejo pa jih z omako, ki je vedno sezonska. Spomladi, torej, z divjimi šparglji (in poširanim prepeličjim jajcem, ki ob razlitju s parmezanom ”konča” omako).

Alla Beccaccia, corzetti, šparuge, prepeličje jajce
UME
Alla Beccaccia, biftek na žaru, ohrovt, rdeče zelje, krompir
UME

Na žaru

Veliko odprto ognjišče ni le značilnost vseh istrskih konob, temveč je zaradi velikosti, vleke in chefinje tudi glavna prepoznavnost Alla Beccaccie. Drva ves čas tlijo in ne dimijo, temveč dišijo, pod gradelami pa jih chefinja razžari le, ko nanje položi biftek ali tomahavk. Večina jedi vseeno nastaja v kuhinji, v padeli (domača jagnjetina), pod čripnjo (teletina), v pečici (petelin iz proste reje), dušeno (divji prašič), v ponvi (jetra boškarina s suhimi smokvami in karamelizirano čebulo).
Priloga bifteku z žara: mladi krompir, dušeni ohrovt in karamelizirano rdeče zelje.

Limonov biskvit

Čeprav je to mesna in lovska konoba, je zadovoljstvo na koncu sladko. Limoncho je limonov biskvit z mascarpone kremo z belo čokolado, lešniki in pečenimi rezanci ”koric” (sušenega vlečenega testa). Bumbarino je breglutenski mandljev kolač s čokolado in rožmarinom. Za na pot pa so kroštule.

Alla Beccaccia, limonov biskvit in mascarpone
UME