Gostilna Antonač

Izkušnja obiska - Mladi chef zna (2023)

Antonač (še vedno) preseneti! Ker še vedno tega ne pričakuješ. Ker je pizza kot marsikje in je v soboto kot se za nedeljo spodobi, a degustacijski meni je zato kot malokje. Ker so jedi chefovske, ne pa gostilniške. Ker so krožniki kot v mestu, ne pa na vasi. Ker je takšen meni drugje dosti dražji. Ker Antonačev (mladi) chef toliko zna! Zato hitro preverite, da niso spet zastoji na dolenjski avtocesti.

Ocenjujeva: Violeta & Uroš Mencinger, Šola okusov

Pozdrav

Hrustljavček polnjen z jajčno kremo, slanina krškopoljca in domača kreša. Mojstrska izvedba, posebej izstopa hrustljavo-ocvrti tulec, ker se najprej zdrobi kot led, nato pa stopi kot sneg. Tudi okusno. Spodbuden in lep začetek. Z vidika degustacijskega menija je to sicer drobna pozornost, ki pa veliko pove (da chef zna). Z vidika srčkov je za 2.

UME
Gostilna Antonač, pozdrav iz kuhinje
UME
Gostilna Antonač, ocvrti rumenjak

Rumenjak

Hrustljavi rumenjak, kuskus, por, gorčična semena, rdeča čebula. Kuskus z gorčičnimi semeni in pinjencem, ocvrti rumenjak v panko drobtinah, mariniran por, brokolijev mousse in črni sezam. Tako kot o vseh (ocenjenih) jedeh že pri prvi največ pove slika … Zelo lepo! Tako, da bi le gledal. Da bi se le čudil, kako spretno je chef to ustvaril. In kako dobro je vse tudi izvedel, saj rumenjak hrusta, kuskus je nežno nagrajen s kislino in pikantnostjo ter obogaten s sočnostjo, celotna jed pa je zaradi krem, pen, barv, čipsov in ješčih okraskov atraktivna.

Kanelon

Mesni kanelon, pinjenec, vloženi paradižnik, bučke in korenček, rožmarin in lan. V vloženem listu kolerabe je mesni kanelon z jabolkom, na krožniku so še omaka pinjenca z orehovim oljem, vložena bučka, korenček, češnjev paradižnik in šalotka, kolerabni pire, pire pinjenca, rožmarinov prah.

Gostilna Antonač, mesni kanelon
UME
UME
Gostilna Antonač, juha pečene paprike

Paprika

Juha iz pečene paprike, hrustljava česnova kroglica na čebulnem gelu. Točno to imamo v mislih: globino in čistost okusa, ki je jasno zaznaven, ni razsut in ga ni potrebno iskati. Ob tem pa še chefovski dodatek, ki v majhnem vsebuje veliko.

Ajda

Ajdov zvitek z muškatno bučo, parmezanova pena, koromačev pire. Ajdov zvitek s skuto in pirejem muškatne buče, povaljan v bučnih semenih in parmezanu, parmezanova pena in parmezanov čips, koromačev pire. Jed za 2 srčka, čeprav ima še višje ambicije. A za nadokus je potrebno bolj jesti z žlico in manj s pinceto.

Gostilna Antonač, ajdov štrukelj
UME
UME
Gostilna Antonač, postrv in zelena

Postrv

Postrv, zloženka krompirja in zelene, šampinjoni, citronka. Hrustljavo zapečen file, zloženka zelene in krompirja, krompirjevi hrustavčki, redkvica, citronka v prahu, pire zelene, na maslu popečeni šampinjoni. Postrv je lepo zapečena, krompir in zelena sta mojstrsko zložena, omaka je prijetno lahka.

Fazan

Fazan, omaka z brinovimi jagodami, skuta s pehtranom, sladek krompir, štorovke. Fazanove prsi, vinska omaka z brinovimi jagodami, rdeče drobtine iz lešnikov in vina, pire sladkega krompirja, hrustavček sladkega krompirja, pečena skutina strjenka s pehtranom, vložene štorovke. Najboljše fazanove prsi v brinovi omaki s skutino strjenko na svetu – v vaških picerijah!

UME
Gostilna Antonač, fazan
UME
Gostilna Antonač, zdrobova sladica

Zdrob

Gres z orehi in rozinami, orehov sorbet, kostanjev mousse, omaka sladkega krompirja, grozdje in hruške. Zdrobov cmoček polnjen z orehi in rozinami, sorbet iz pečenih orehov, omaka iz sladkega krompirja, kostanjeva krema, jogurtova krema, marinirane hruške in grozdje.

Čokolada

Čokoladni narastek, medeni vafelj, sladke ajdove drobtine, jagodni sladoled. Čeprav je tudi tej ”klasiki” potrebno priznati trud, in četudi se zaradi znanja tako lepo razlije, ko mu streš hrustljavost, čokoladni narastek pokaže razliko. To imamo v mislih, ko si želimo manj je več.

Gostilna Antonač, čokoladni narastek
UME

Gostilna Antonač

tradicija in sodobnost z mladostnim poletom
Matevž Erjavec
Chef