Javna hiša
Londonske Javne hiše so častitljive zgradbe z dolgo zgodovino. Kjer na pročelju z zlatimi črkami piše Public House, je znotraj pub, ki ima v pritličju dolgi šank z veliko pivskimi pipami, naokrog pa vedno gnečo z žejnimi gosti.


Pivo
Kje je v Londonu dober pub, se vidi že od daleč. Pred njim je (zvečer) vedno gneča. Nekaj zaradi kajenja, še več pa zaradi druženja, saj je ponavadi znotraj tako polno in zato glasno, da je pogovor nemogoč. Osnovna pravila: naroča se na šanku, plača se takoj in le s kartico, ker gotovine praktično ni (več), v ceno je avtomatsko vračunana napitnina od 12 do 13 odstotkov, velikokrat je dodan še po en funt v dobrodelne namene, točenih piv (in jabolčnikov) je pa toliko, da lahko pokušina traja dolgo, toda ko zazvoni zvonec, je potrebno naročiti zadnjo rundo, ker pubi ob enajstih ugasnejo luči.
George
A vedno je vsaj še eno nadstropje z več žlahtno-starinsko opremljenimi sobicami in sobanami za vedno preprostih jedi lačne Londončane. The George – po Londonu se več pubov imenuje po Gregorju – v Fitzroviji pa je vseeno poseben. Pub sta 2021 prevzela James Knappett, chef fine dining restavracije Kitchen Table, ki ima kar dve Michelinovi zvezdici, in njegova žena, vrhunska someljejka Sandia Chang. Jedi so še zmeraj ”javne”, toda ta preprostost ima zdaj tudi chefovski nadokus!


Po družinsko
Ker so stopnice ozke in zavite, je čim manjkrat potrebno po njih prinesti čim več, zato so mize majhne, saj na njih zložijo veliko naenkrat. Temu pravijo po družinsko, mi bi rekli po domače, ker je v javni hiši kot na (dobri) turistični kmetiji.
Na solatnem listu je koktajl iz atlantskih kozic z omako Marie Rose. Po angleško to pomeni, da je (vedno) malo sladko. Pri bučni juhi spoznaš (vpliv) chefa, ne le, ker jo spiješ kot žganico, temveč ker tudi žge dovolj, da veš, zakaj je juha sladka, čili kisel, jogurt hladeč in bučnice zapečene.
Kroket z dušenimi govejimi rebri (short ribs) z blago pekočo (ancho čiliji) omako je kot v najboljšem londonskem food-trucku. Tipično angleški pa so napihnjenci iz jajc s čedar sirom in jalapeno majonezo. Če bi bili veliki, bi bili jorkširski puding, majhni (popover po ameriško) pa so še bolj puhasti.
Glavni jedi
Pečene puranje prsi so sočne, ker so bila pečene s krono, kostjo. Pečena svinjska šunka je glazirana z melaso granatnega jabolka. Ker sta na sredini mize, je to veliko mesa, ki zahteva veliko piva.


Priloge
Poudarek pa je vseeno na prilogah. Koruzni kruh se drobi, zato komaj čaka, da se potopi v gosto mesno omako (gravy), s pomočjo katere tudi kup mesa kmalu ni več tako velik. Pečen sladki krompir je simpatično barvno zapečen z marshmallow penicami. Mlet mesni nadev bogatita čebula in žajbelj. Špinača je gratinirana. Stročji fižol je v raguju. Toda Georga si bomo vtisnili v trajni spomin zaradi pečenega krompirja!
Pečen krompir je lahek kot zrak, hrustljav kot odojek in boljši od najboljše pečenke. Kako to naredite? Prijazno nam iz kuhinje pošljejo poznavalca, ki pove, da je vse odvisno od sorte krompirja, ki so jo zelo dolgo iskali. Odkar so jo našli, pa en kuhar cel dan peče le krompir, saj ga najprej skuhajo, nato ocvrejo in zatem še vsaj dve uri pečejo z vročim zrakom. Smo že preizkusili doma, a nismo še našli prave sorte krompirja.
Sladici
Čokoladna pita z ameriškimi orehi pekani je tako polno-sladka, da ga ni junaka, ki uspe prehitro odložiti vilice. Oreo cheescake sirov kolač s sladko smetano pa prav nič ne zaostaja. Če je tako sladko v vsaki angleški javni hiši …


Vino
Na Otoku ni vina? V Georgovi vinski karti je samo britanskih penečih vin kar 33, iz Hampshira, Kenta, Devona, Sussexa, Cotswoldsa in Dorseta. Sicer pa tako bogata mednarodna vinska karta, da je višek vin zložen kar po stopnicah.