Vodnjanka
Vodnjanka iz Pulja je pristna tratorija sredi največjega istrskega mesta. Za domačine opoldne peče polpete in polni paprike, zvečer pa se moraš odločiti: ”Morsko ali mesno?”, saj je oboje divje-dobro. Da je najboljša Vodnjanka v Pulju, ni slučaj. Tam namreč ne vidi morja, mimo njenih vrat pa se ne vozijo turisti. Vodnjanka je ”le” za domačine, seveda pa so tudi turisti dobrodošli – na sliki obisk skupine Simply Red -, a ti hitro pozabijo na sončenje, ko poskusijo dušenega boškarina ali škarpino in umido.
Še več o puljski Vodnjanki ve Šola okusov:


Bodika
Po slovensko je škarpena ali škarpina, ker pa lahko nevarno zbode, je tudi bodika. Ko je tako majhna (350 g), nima navite cene, ker so je same kosti … A to je najboljša priložnost, da na morju lahko ješ res dobro ribo! Kajti, najboljša je, ko je tako sveža, in ko je – in umido. Majhna bodika se najboljše skuha v lastnem soku, ki se ga do nadokusne opitosti napije še krompir!
Kosti
Dokaz, da je bila bodika v lastnem soku res najboljša. Kdo pravi, da ima veliko kosti? Če pa od nje ostane tako malo! Škarpina je zato najboljša, ker jo je najboljše tako posesljati, vsako majhno koščico posebej.
P.s. Ti ostanki so v Vodnjanki zasedli šele drugo mesto. Še boljši je bil tisti znani muzičar iz Pulja, ki od raže na krožniku ni pustil ničesar.


Pozdrav
Za pozdrav v puljski Vodnjanki je ocvrt cmok, polnjen z bakalarjem (na belo). Njegova posebnost je, da ni kupljen, saj je Vodnjanka najboljša puljska gostilna zato, ker je tako pristna in iskrena!
Peneče
Ob pozdravu so ”obvezni” mehurčki; tudi zato, ker vedno kaj novega spoznaš. Tokrat Amor Noster, ki sta ga avtorsko zasnovala priznana istrska someljeja, mož in žena, Karin Rupena Perdec in Emil Perdec, napolnili pa vinarki in sestri, Ana in Katarina Peršurič (Misal).


Gomoljike
V Istri (in še kje) ni gostilne, ki ne bi ponujala tudi gomoljik. Ne, brez skrbi, v Vodnjanki ni tartufov! So pa lahko morske gomoljike! Dondole ali kučice, po naše ladinke ali (bradavičaste) venernice so iz Limskega kanala, kjer jih gojijo skupaj z ostrigami. Najboljše so le hitro ogrete na žaru.
Šparuge
Vodnjanka je uradno tratorija, a po duši, čeprav je sredi mesta, je vseeno konoba. Zato je na začetku lahko pršut, potem pa boškarin, vseeno pa tudi v Vodnjanki najlepše diši po morju. V času šparug, divjih špargljev, pozelenijo – le zelo hitro opečeni, da so še čvrsti in sočni – rezance s škampi, ki pa v tako pravi morski pašti sploh niso glavni. Krožnik je na koncu polizan zaradi omake, ki je iz najboljših ”ostankov”, oklepov rakov in soka školjk.


Torta 1
Nasvet, ki v Vodnjanki vedno pride prav: pustite še dovolj prostora za domače torte! Bela je skutina z lešniki in jagodami,
Torta 2
črna pa čokoladna z lešnikovo kremo. ”Takšna bi naj bila nutella,” se je pošalil Moris.


Vino
Morske hrane naj vino ne splakuje, temveč naj se z njo druži. Chardonnay Epicuria, 2020, Domaine Koquelicot, iz Gračišća, macerirano, nato 10 mesecev v bariku, sur lie, nefiltrirano.