Konoba Vorichi

Izkušnja obiska - Najboljša istrska rižota (2025)
Ocenjujeva: Violeta & Uroš Mencinger, Šola okusov

Rižota

Najboljša istrska rižota? Prepričajte se sami … Rižota z bakalarjem in pikantno klobaso, posuta z divjimi šparglji. Ni le riž – a seveda je Acquerello. Je mantecatura perfetta, tista gostljatost, ki jo rižota dobi kot piko na i, čisto na koncu, ko se zgosti, da je še vedno redek, a ne za žlico, temveč (še) vedno za vilice. In je okus, ki je morski, ampak na mesni način in tudi tukaj s piko na i, iz gostega grmovja, v katerem le najbolj izkušeni pomladni nabiralec uzre najbolj sočne šparuge.

Konoba Vorichi, rižota z bakalarjem in pikantno klobaso
UME
Konoba Vorichi, mlečni riž, sladoled s tartufi in oljčnim oljem
UME

Riž

Da rižota ni (bila) slučaj, je na koncu še mlečni riž, kuhan v smetani in riževem mleku, s sladoledom iz oljčnega olja s tartufi, drobljencem in prahom tartufov. Mlečni riž je spet moderen.

Konoba

Vorichi v Orihih je sodobna istrska konoba z mladim chefom, starim ognjiščem in šarmantno gostiteljico-lastnico
Tamaro Ljubić.

Še več o Konobi Vorichi ve Šola okusov:

KONOBA VORICHI

Konoba Vorichi, vhod
UME
Konoba Vorichi, pozdrav
UME

Pozdrav

Ob ”ženskem” Misalu Tamara pozdravi s čipsom, iz sladkega krompirja, s špargljevo kremo, jagodami in redkvica.

Pogrinjek

Potem napolni mizo s hišnim drožastim kruhom, domačimi grisiniji in slanim spenjenim maslom.

Konoba Vorichi, kruh, grisini, maslo
UME
Konoba Vorichi, morski pjat
UME

Ribji pjat

Ribji pjat je poln morskih grižljajev, ki si jih drugje ne zapomniš, ker imajo vsi enak okus, tukaj pa si jih ne zapomniš, ker jih je ”preveč”: hobotnica s sipo v solati, bakalar na belo, marinirane ribe, kako jim je že ime …

Belo

Clemente blanc, 2020, Damjanić, Fuškulin pri Poreču. Vzbudi radovednost, da si je prihodnjič potrebno ogledati eno od najbolj modernih istrskih vinskih kleti.

Konoba Vorichi, vino Damjanić, Clemente blanc
UME
Konoba Vorichi, dimljen jagnječji file, jogurt Kumparička, šparuge
UME

Jagnječji file

Dimljen jagnječji file, kozji jogurt Kumparička, divji šparglji, prepeličje jajce, hladno, ki pogreje z občutkom za detajle.

Istrska mineštra

V istrskih konobah je mineštra obvezna. A zaradi te ”obveznosti” je prevečkrat tudi tako skuhana – vedno enako in zato z vedno manj občutka. A to spoznaš šele, ko najdeš takšno z njim!

Konoba Vorichi, istrska mineštra
UME
Konoba Vorichi, trgana jagnjetina, krompir, šparuge
UME

Trgana jagnjetina

Jagnjetina je tako dolgo in počasi kuhana-pečena, da razpada. Tako natrgana je stisnjena, da postane stara ”čripnja” v resni jagnječji demi glace omaki, s pečenimi šparglji in mlado čebulo ter s krompirjem ”iz žerjavice” moderna in fina.

Rdeče

Cuvee Arbor, 2022, In Sylvis, Sv. Petar u Šumi. Karakterno vino iz mlade vinske kleti. Trte so sredi gozdov (in sylvis) zasadili šele 2014.

Konoba Vorichi, vino In Sylvis, Arbor cuvee
UME
Konoba Vorichi, čokoladni mousse in karamela
UME

Čokoladni mousse

Ne moreš več, a moraš, ker je gostiteljičin argument neizprosen: ”To morata poskusiti, ker je tako lepo!” Čokoladni mousse s karamelno kremo, pikantni karamelizirani mandlji, lešnikov drobljenec.

Praline

Za na pot pa še domače praline, s pelinkovcem in z lešniki.

Konoba Vorichi, praline, pelinkovec, lešniki
UME