Rižota
Najboljša istrska rižota? Prepričajte se sami … Rižota z bakalarjem in pikantno klobaso, posuta z divjimi šparglji. Ni le riž – a seveda je Acquerello. Je mantecatura perfetta, tista gostljatost, ki jo rižota dobi kot piko na i, čisto na koncu, ko se zgosti, da je še vedno redek, a ne za žlico, temveč (še) vedno za vilice. In je okus, ki je morski, ampak na mesni način in tudi tukaj s piko na i, iz gostega grmovja, v katerem le najbolj izkušeni pomladni nabiralec uzre najbolj sočne šparuge.


Riž
Da rižota ni (bila) slučaj, je na koncu še mlečni riž, kuhan v smetani in riževem mleku, s sladoledom iz oljčnega olja s tartufi, drobljencem in prahom tartufov. Mlečni riž je spet moderen.
Konoba
Vorichi v Orihih je sodobna istrska konoba z mladim chefom, starim ognjiščem in šarmantno gostiteljico-lastnico
Tamaro Ljubić.
Še več o Konobi Vorichi ve Šola okusov:


Pozdrav
Ob ”ženskem” Misalu Tamara pozdravi s čipsom, iz sladkega krompirja, s špargljevo kremo, jagodami in redkvica.
Pogrinjek
Potem napolni mizo s hišnim drožastim kruhom, domačimi grisiniji in slanim spenjenim maslom.


Ribji pjat
Ribji pjat je poln morskih grižljajev, ki si jih drugje ne zapomniš, ker imajo vsi enak okus, tukaj pa si jih ne zapomniš, ker jih je ”preveč”: hobotnica s sipo v solati, bakalar na belo, marinirane ribe, kako jim je že ime …
Belo
Clemente blanc, 2020, Damjanić, Fuškulin pri Poreču. Vzbudi radovednost, da si je prihodnjič potrebno ogledati eno od najbolj modernih istrskih vinskih kleti.


Jagnječji file
Dimljen jagnječji file, kozji jogurt Kumparička, divji šparglji, prepeličje jajce, hladno, ki pogreje z občutkom za detajle.
Istrska mineštra
V istrskih konobah je mineštra obvezna. A zaradi te ”obveznosti” je prevečkrat tudi tako skuhana – vedno enako in zato z vedno manj občutka. A to spoznaš šele, ko najdeš takšno z njim!


Trgana jagnjetina
Jagnjetina je tako dolgo in počasi kuhana-pečena, da razpada. Tako natrgana je stisnjena, da postane stara ”čripnja” v resni jagnječji demi glace omaki, s pečenimi šparglji in mlado čebulo ter s krompirjem ”iz žerjavice” moderna in fina.
Rdeče
Cuvee Arbor, 2022, In Sylvis, Sv. Petar u Šumi. Karakterno vino iz mlade vinske kleti. Trte so sredi gozdov (in sylvis) zasadili šele 2014.


Čokoladni mousse
Ne moreš več, a moraš, ker je gostiteljičin argument neizprosen: ”To morata poskusiti, ker je tako lepo!” Čokoladni mousse s karamelno kremo, pikantni karamelizirani mandlji, lešnikov drobljenec.
Praline
Za na pot pa še domače praline, s pelinkovcem in z lešniki.
