29. aprila 2024

Moj recept: Domačija Novak

Dušena govedina iz pečice, pire krompir in zelenje s travnika

chef Dominik Šinko

Recept je nastal v sklopu nagradne igre Moj recept v času pomladnega Tedna restavracij 2024 v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Sestavine

  • Za 4 osebe:
  • 1 kg govejega bočnika z označbo “izbrana kakovost – Slovenija”
  • 1 kg govejih kosti za fond (po želji) z označbo “izbrana kakovost – Slovenija”
  • jušna zelenjava (korenje, zelena gomolj, koleraba, čebula, česen)
  • sol, poper, čili, sladka paprika, pasiran paradižnik, rdeče vino, vinjak
  • majaron, timijan, lovor, šetraj

Postopek

Zelenjavo grobo narežemo in popečemo na maščobi od mesa, dodamo suha zelišča, premešamo, kratko prepražimo, dodamo ostale začimbe, prepražimo in zalijemo z vinjakom. Ko vinjak izpari, dodamo paradižnikovo omako in rdeče vino. Vse dodamo k mesu, solimo, popramo in zalijemo z vodo, da bo meso pokrito. Pokrijemo s pokrovom in dušimo v pečici 5 do 6 ur na 160 stopinjah, da se meso zmehča.

Kosti popečemo, jih z jušno zelenjavo damo v lonec, zalijemo z vodo in kuhamo 3 ure. Odcedimo in fond na majhnem ognju zreduciramo.

Ko je meso zmehčano, vzamemo omako, jo pretlačimo in ji dodamo reducirano kostno juho ter kuhamo na majhnem ognju, da se naravno zgosti do primerne gostote.

Meso narežemo in ga serviramo z omako, pire krompirjem in zelenjavo.