29. aprila 2024

Moj recept: Gostilna Javornik

Rezine slovenske govedine, praženi lešniki, lešnikova majoneza, radič

chef Jan Pevec

Sestavine

  • Za 2 osebi:
  • 100 g mladega govejega hrbta (IKS )
  • 80 g radiča ali poljubne listnate solate
  • 30 g staranega kravjega sira
  • 15 g lešnikov
  • 1 rumenjak
  • 1 žlička gorčice
  • lešnikovo olje
  • olivno olje
  • balzamični kis
  • sol, poper

Postopek

Mladi goveji hrbet dan ali dva pred uporabo očistimo, zavijemo v živilsko folijo in zamrznemo. Lešnike poljubno zmeljemo ali nasekljamo ter popražimo v ponvi brez maščobe.

Lešnikova majoneza

V ožjo posodo damo rumenjak in ga mešamo s paličnim mešalnikom, med mešanjem dodajamo lešnikovo olje (do želene gostote). Na koncu vmešamo še gorčico, sol in poper. Majonezo damo v dresirno vrečko in shranimo v hladilniku.

Priprava in serviranje

15 do 20 minut pred serviranjem vzamemo goveji hrbet iz zamrzovalnika. Radič oz. solato začinimo z balzamičnim kisom, olivnim oljem in soljo ter razporedimo po krožniku. Na mesoreznici goveji hrbet tanko narežemo in rezine polagamo na solato, posolimo in s pršilko dodamo še malo balzamičnega kisa. Dodamo še lešnikovo majonezo ter posujemo z lešniki in na lističe nastrganim staranim kravjim sirom.

IK sestavina

Goveji hrbet: Kmečka zadruga Sevnica