6. maja 2024

Moj recept: Gostilna Kapušin

Piščančja rulada, pistacija na dva načina, por in korenček

chefinji Nina Kapušin Bruner in Sandra Kapušin

Recept je nastal v sklopu nagradne igre Moj recept v času pomladnega Tedna restavracij 2024 v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Piščančji zvitek

Sestavine

  • 500 g  piščančjega fileja z označbo ”izbrana kakovost – Slovenija”
  • 4 rezine domače šunke
  • suhi kruh
  • mleko
  • čemažev pesto
  • 1 jajce
  • 1 žlička kisle smetane
  • sol, poper

Postopek

Kruh od prejšnjega dne narežemo na manjše kose in ga prelijemo z mlekom. Ko vpije mleko, dodamo jajce, pesto, smetano in začinimo po okusu.

Piščančji file narežemo na 4 približno enake zrezke, jih potolčemo do tankega, posolimo in na vsakega položimo rezino šunke in dobro žlico čemaževega kruhovega nadeva in ga s pomočjo folije za živila zavijemo v rolico. Na hitro popečemo na žaru ali v ponvi, nato ga damo v pečico za 10 minut na 160 stopinj C.

Skutina kroglica s pistacijo

Sestavine

  • 250 g skute
  • 1 jajce
  • 70 g ostre moke
  • 1 žlička paste pražene pistacije
  • sol
  • panko drobtine

Postopek

Skuto prepasiramo in začinimo s soljo po okusu. Dodamo še jajce, moko in pasto ter oblikujemo 30 g kroglice. Paniramo jih v panko drobtinah.

Korenčkov pire

Sestavine

  • 500 g korenja
  • olivno olje
  • sol, poper

Postopek

Korenje olupimo, narežemo na manjše dele in ga položimo na pekač. Začinimo in pokapljamo z olivnim oljem. Pekač pokrijemo z alu folijo in pečemo 45 minut v pečici na 170 stopinjah.

Pečenega zmiksamo in pretlačimo skozi cedilo.

Korenčkov pire

  • 500 g korenja
  • 3 jabolka
  • muškatni orešček
  • sladkor

Vloženi por

Sestavine

  • 1 por
  • 100 ml alkoholnega kisa
  • 300 ml vode
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 žlička soli

Postopek

Por narežemo na tanke rezine in ga damo v kozarec za vlaganje. Zalijemo z prevreto mešanico alkoholnega kisa, sladkorja, soli in vode. Zapremo kozarec in pasteriziramo.

Omaka s pistacijo

Sestavine

  • 500 ml smetane za kuhanje
  • maslo
  • sol
  • pasta pražene pistacije

Postopek

Smetano za kuhanje, košček masla in sol kuhamo, dokler se omaka ne zgosti, na koncu primešamo žličko pistacijeve paste.

IK sestavina

Piščančji file: Mesarstvo Pepe, Andrej Skukan s.p., Črnomelj