Piščančja rulada, pistacija na dva načina, por in korenček
chefinji Nina Kapušin Bruner in Sandra Kapušin
Recept je nastal v sklopu nagradne igre Moj recept v času pomladnega Tedna restavracij 2024 v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Piščančji zvitek
Sestavine
- 500 g piščančjega fileja z označbo ”izbrana kakovost – Slovenija”
- 4 rezine domače šunke
- suhi kruh
- mleko
- čemažev pesto
- 1 jajce
- 1 žlička kisle smetane
- sol, poper
Postopek
Kruh od prejšnjega dne narežemo na manjše kose in ga prelijemo z mlekom. Ko vpije mleko, dodamo jajce, pesto, smetano in začinimo po okusu.
Piščančji file narežemo na 4 približno enake zrezke, jih potolčemo do tankega, posolimo in na vsakega položimo rezino šunke in dobro žlico čemaževega kruhovega nadeva in ga s pomočjo folije za živila zavijemo v rolico. Na hitro popečemo na žaru ali v ponvi, nato ga damo v pečico za 10 minut na 160 stopinj C.
Skutina kroglica s pistacijo
Sestavine
- 250 g skute
- 1 jajce
- 70 g ostre moke
- 1 žlička paste pražene pistacije
- sol
- panko drobtine
Postopek
Skuto prepasiramo in začinimo s soljo po okusu. Dodamo še jajce, moko in pasto ter oblikujemo 30 g kroglice. Paniramo jih v panko drobtinah.
Korenčkov pire
Sestavine
- 500 g korenja
- olivno olje
- sol, poper
Postopek
Korenje olupimo, narežemo na manjše dele in ga položimo na pekač. Začinimo in pokapljamo z olivnim oljem. Pekač pokrijemo z alu folijo in pečemo 45 minut v pečici na 170 stopinjah.
Pečenega zmiksamo in pretlačimo skozi cedilo.
Korenčkov pire
- 500 g korenja
- 3 jabolka
- muškatni orešček
- sladkor
Vloženi por
Sestavine
- 1 por
- 100 ml alkoholnega kisa
- 300 ml vode
- 1 žlica sladkorja
- 1 žlička soli
Postopek
Por narežemo na tanke rezine in ga damo v kozarec za vlaganje. Zalijemo z prevreto mešanico alkoholnega kisa, sladkorja, soli in vode. Zapremo kozarec in pasteriziramo.
Omaka s pistacijo
Sestavine
- 500 ml smetane za kuhanje
- maslo
- sol
- pasta pražene pistacije
Postopek
Smetano za kuhanje, košček masla in sol kuhamo, dokler se omaka ne zgosti, na koncu primešamo žličko pistacijeve paste.
IK sestavina
Piščančji file: Mesarstvo Pepe, Andrej Skukan s.p., Črnomelj