30. aprila 2024

Moj recept: Gostilna Oštirka

Oštirjev dimljen jezik

avtor recepta Elvis Vončina, chef Miran Ojsteršek

Recept je nastal v sklopu nagradne igre Moj recept v času pomladnega Tedna restavracij 2024 v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Sestavine

  • za 4 osebe
  • Goveji jezik
  • 320 g dimljenega govejega jezika z označbo “izbrana kakovost – Slovenija”
  • 80 g mlade čebule
  • 4 kuhana prepeličja jajca
  • 4 rdeče redkvice
  • 4 kom sladkega čilija
  • 80 ml bučnega olja
  • 80 ml balzamičnega kisa
  • sol, poper
  • Bučna majoneza
  • 2 rumenjaka
  • 2 žlički gorčice
  • 400 ml bučnega olja
  • 400 ml sončničnega olja
  • sol, poper

Postopek

Priprava majoneze

V posodi zmešamo rumenjak, gorčico, sol in poper. V tankem curku prilivamo olje in pri tem neprestano mešamo, dokler ne dosežemo primerne gostote. Majonezo nato postavimo za nekaj časa v hladilnik.

Goveji jezik dobro očistimo. V loncu zavremo vodo, vanjo položimo goveji jezik in kuhamo 1 uro. Še vroči jezik olupimo in ohladimo. Nato ga najprej narežemo na tanjše rezine in nato na ožje trakove.

Mlado čebulo in redkvico operemo in ju narežemo na tanjše rezine.

Serviranje

V posodo položimo narezane trakove govejega jezika, dodamo mlado čebulo, bučno olje, balzamični kis, sol in poper ter vse skupaj dobro premešamo.

Tako pripravljen goveji jezik postavimo na krožnik. Obložimo ga z narezano redkvico in bučno majonezo. Na vrh jedi postavimo sladki čili in prepeličje jajce. Po želji lahko jed okrasimo z mikro zelenjem.

IK sestavina

Goveji jezik: Kmečka zadruga Sevnica