30. aprila 2024

Moj recept: Gostilna Rakar

Dolenjski hrbet goveda

chef Boštjan Rakar

Recept je nastal v sklopu nagradne igre Moj recept v času pomladnega Tedna restavracij 2024 v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Sestavine

  • za 4 osebe
  • goveji hrbet z označbo “izbrana kakovost – Slovenija”
  • drobnjak
  • paprika
  • por
  • pregreta smetana
  • sušeni paradižnik
  • topinambur
  • rdeča paprika
  • začimbe

Postopek

Kos zorjenega dolenjskega telečjega hrbta kuhamo v sous vidu 4 ure in ga nato na oglju opečemo.

Por narežemo na majhne koščke in ga dušimo skupaj s suhim paradižnikom. Na koncu dodamo še pregreto smetano in poljubne začimbe ter narahlo pokuhamo.

Za drobnjakovo olje drobnjak blanširamo in skupaj s sončničnim oljem zmiksamo ter precedimo skozi fino cedilo.

Kremo popečene paprike dobimo tako, da popečemo papriko, jo zopet zmiksamo in precedimo.

Na koncu samo še na tanko narežemo rezine topinamburja in jih ocvremo, da dobimo čips.

IK sestavina

Goveji hrbet: Kmečka zadruga Sevnica