Roastbeef in beli fižol
chefa Daniel Sukič in Boštjan Lačen
Recept je nastal v sklopu nagradne igre Moj recept v času pomladnega Tedna restavracij 2024 v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Roastbeef
Sestavine
- 1 kg suho zorjenega govejega hrbta ”izbrana kakovost – Slovenija”
- groba morska sol
- sveže mleti pisani poper
- 100 ml olivnega olja
Postopek
Kos suho zorjenega govejega hrbta lepo posušimo in natremo z grobo morsko soljo. Tako pripravljeno meso pustimo stati na sobni temperaturi 2 uri.
Optimalno je, če ta kos govedine opečemo na žaru z živim ognjem, če le-tega nimamo, lahko ta del opravimo tudi v ponvi.
Nasoljen kos mesa položimo na žar, ki ima temperaturo okrog 260°C. Meso lepo opečemo z vseh strani, da dobi lepo barvo in skorjasto teksturo.
Ko ga vzamemo z žara, ga položimo v pekač in ga damo v ogreto pečico na 175°C. Pečemo tako dolgo, da središčna temperatura doseže 48-52°C.
Meso pokapljamo z olivnim oljem in začinimo s pisanim poprom. Meso lahko postrežemo toplo ali hladno.
Beli fižol
Sestavine
- 1 kg suhega belega fižola
- 1 kg rdeče paprike
- 1 kg rumene paprike
- 1,5 kg čebule
- 1 kg čvrstega paradižnika
- 20 g soli
- 30 g sladkorja
- 8 g sveže mletega pisanega popra
- 300 ml sončničnega olja
Postopek
Fižol namočimo v mrzli vodi čez noč. Naslednji dan fižol skuhamo do trdote al dente. Čebulo, papriko in paradižnik narežemo na 2 cm velike kocke.
V loncu segrejemo olje, dodamo čebulo in papriko ter dušimo 20 min. Nato dodamo kuhan fižol in dušimo še dodatnih 10 minut.
Dodamo paradižnik, dušimo 10 minut, nato začinimo s soljo in poprom, dodamo sladkor in kis ter dušimo še 20 minut. Fižol lahko postrežemo topel ali hladen.