Goveji tataki
chef Marko Pavčnik
Recept je nastal v sklopu nagradne igre Moj recept v času pomladnega Tedna restavracij 2024 v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Sestavine
- 1 kg govejega fileja z označbo “izbrana kakovost – Slovenija”
- Ponzu omaka
- 200 ml sojine omake
- 200 ml mirina
- 3 mlade čebule
- 40 g ingverja
- 20 g česna
- 2 stebla limonske trave
- 3 žlice sezamovega olja
Postopek
Za marinado damo v lonec sojino omako, mirin, narezano mlado čebulo, sesekljani ingver in česen, limonsko travo in sezamovo olje. Zavremo in kuhamo 2 minuti, nato marinado ohladimo.
Goveji file dobro očistimo ter začinimo s soljo in poprom. Popečemo ga na zelo vroči ponvi, da je pečen na stopnji rare. Nato ga ohladimo, prelijemo z marinado in pustimo stati najmanj 2 uri ali dlje.
Meso nato narežemo na rezine in serviramo s ponzu omako, praženim sezamom in drobno sesekljanim drobnjakom.
IK sestavina
Goveji file: Kmečka zadruga Sevnica