6. maja 2024

Moj recept: Posestvo Gjerkeš

Piščanec in jajce

chef Rok Smonkar

Recept je nastal v sklopu nagradne igre Moj recept v času pomladnega Tedna restavracij 2024 v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Sestavine

  • za 4 osebe
  • 200 g piščančjih prsi z označbo “izbrana kakovost – Slovenija”
  • 150 g piščančjih stegen z označbo “izbrana kakovost – Slovenija”
  • 8 jajc
  • 3 stroki črnega česna  
  • 100 ml pinjenca
  • solni cvet Piranske soline
  • drobtine iz ostankov kruha
  • 200 ml olja

Postopek

Priprava mesa

Piščančja stegna ločimo od kosti in jih skupaj s piščančjimi prsmi narežemo na kocke. Nato piščančje kocke zmeljemo. Mletemu mesu dodamo 3 jajca in pinjenec, dobro premešamo, solimo in maso damo v dresirno vrečko. Z dresirno vrečko napolnimo modele in piščanca zamrznemo za lažje paniranje.

Paniranje

Pripravimo si vse sestavine za paniranje. Ostro moko, 3 razžvrkljana jajca in domače drobtine, ki so nam ostale od starega kruha (mi uporabljamo drobtine kruha, ki ga pripravimo iz sena)

Cvrenje

Zmrznjenega piščanca paniramo in olje za cvrenje segrejemo na 170 stopinj. Panirane kose piščanca cvremo okoli 8 minut. Medtem poširamo 4 jajca v vodi s kisom in soljo. Ocvrte kose piščanca še enkrat posolimo in nato serviramo. V zgornjo luknjico damo poširano jajce, ki ga posolimo s Piransko soljo.

Majoneza črnega česna

Da je piščanec še boljšega okusa, mu na vrh dodamo majonezo črnega česna, ki jo pripravimo iz enega jajca, 200 ml olja ter na koncu dodamo še tri stroke črnega česna. Kremo nabrizgamo na piščanca in na koncu lahko še vse okrasimo z kalčki, cvetovi, malinami ali zelišči (kar imamo na voljo).

IK sestavina

Piščančje meso: Panvita, Gornja Radgona