Goveji zvitki s porom
chef Aleš Kristan
Recept je nastal v sklopu nagradne igre Moj recept v času pomladnega Tedna restavracij 2024 v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Sestavine
- za 4 osebe
- 600 g očiščenega govejega plečeta z označbo “izbrana kakovost – Slovenija”
- Marinada
- 1 čebula, 200 g jušne zelenjave, 150 ml rdečega vina, 1 strok česna, 1 lovorjev list, 1 žlička celega popra in brinovih jagod, 1 žlička gorčice
- Nadev
- 300 g pora, 100 ml belega vina, 50 g masla, 2 ščepca soli, 1 ščep šetraja, 1 jajce, drobtine po potrebi, mleti poper po okusu
- Omaka
- 20 g masla, pol žličke gustina, zajemalka osnove z zelenjavo od dušenja, belo vino po okusu
Postopek
Najprej naredimo marinado iz rdečega vina, čebule, česna, korenja, jušne zelenjave, lovora, celega popra, brinovih jagod in gorčice. Z marinado prelijemo očiščeno goveje pleče in pustimo stati čez noč
Porov nadev
Por očistimo, narežemo, ga podušimo na maslu, posolimo in zalijemo z belim vinom, dodamo šetraj in poper ter premešamo. Rahlo dušimo, nato ohladimo ter dodamo jajca in drobtine.
Nato pleče raztegnemo na desko in ga napolnimo s porovim nadevom, da dobimo rulado ter povežemo z vrvico. Rulado opečemo na vroči maščobi in prilijemo ostanek marinade. Dušimo do mehkega.
Omaka
Zelenjavo, v kateri smo dušili govedino, dobro pretlačimo skozi cedilo, dodamo gustin, dolijemo belo vino in začinimo po okusu.
Ko je meso mehko, ga položimo na desko, odstranimo vrvico, narežemo in postrežemo z omako.
IK sestavina
Goveje pleče: Kmetijska zadruga Idrija