30. aprila 2024

Moj recept: Restavracija Korošica

Priželjc s topinaburjem, kruhom in orehi

chefinji Zofka Kanovnik in Miša Kanovnik

Recept je nastal v sklopu nagradne igre Moj recept v času pomladnega Tedna restavracij 2024 v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Telečji priželjc smo pripravili po navdihu mavžljev, tradicionalne koroške jedi. Seveda smo ga kar precej prilagodili in tudi uporabili priželjc.

Telečji priželjc

Sestavine

  • 50 g šalotke
  • 100 g jurčkov
  • 200 g mleka
  • 250 g suhega kruha
  • 50 g orehov
  • 100 g svinjske mrežice
  • 500 g telečjega priželjca z označbo “izbrana kakovost – Slovenija”
  • 3 jajca
  • sol, poper, česen, majaron

Postopek

Priželjc najprej za nekaj ur namočimo v ledeno vodo. Potem ga očistimo in skuhamo v osoljenem kropu ter ohladimo. Medtem kruh narežemo na kocke in prelijemo z vročim mlekom. Šalotko sesekljamo in na njej prepražimo jurčke. Dodamo česen, sol, poper in majaron.

Priželjc narežemo na male kocke in ga zamešamo v namočeni kruh. Dodamo pražene jurčke, jajce in sesekljane orehe. Vse skupaj premešamo in pazimo, da mase ne stisnemo. Maso razdelimo na enake kupčke in vsakega ovijemo v svinjsko mrežico. Spečemo jih v pečici.

Topinamburjev  pire

Sestavine

  • 500 g topinamburja
  • 100 g šalotke
  • 200 g jušne osnove
  • 100 g mleka
  • 100 g masla
  • belo vino, olivno olje

Postopek

Topinambur očistimo in narežemo na enako velike kose. Na olivnem olju prepražimo drobno nasekljano šalotko, dodamo topinambur in deglaziramo z belim vinom. Dolijemo jušno osnovo in mleko ter pokrito kuhamo do mehkega. Na koncu dodamo maslo in zmiksamo v pire.

Orehov kreker

Sestavine

  • 250 g mletih orehov
  • 35 g maltodextrina
  • 20 g vode
  • sol

Postopek

Sestavine zmiksamo in jih preko acetatne folije povaljamo v modelček. Spečemo v pečici.