Priželjc s topinaburjem, kruhom in orehi
chefinji Zofka Kanovnik in Miša Kanovnik
Recept je nastal v sklopu nagradne igre Moj recept v času pomladnega Tedna restavracij 2024 v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Telečji priželjc smo pripravili po navdihu mavžljev, tradicionalne koroške jedi. Seveda smo ga kar precej prilagodili in tudi uporabili priželjc.
Telečji priželjc
Sestavine
- 50 g šalotke
- 100 g jurčkov
- 200 g mleka
- 250 g suhega kruha
- 50 g orehov
- 100 g svinjske mrežice
- 500 g telečjega priželjca z označbo “izbrana kakovost – Slovenija”
- 3 jajca
- sol, poper, česen, majaron
Postopek
Priželjc najprej za nekaj ur namočimo v ledeno vodo. Potem ga očistimo in skuhamo v osoljenem kropu ter ohladimo. Medtem kruh narežemo na kocke in prelijemo z vročim mlekom. Šalotko sesekljamo in na njej prepražimo jurčke. Dodamo česen, sol, poper in majaron.
Priželjc narežemo na male kocke in ga zamešamo v namočeni kruh. Dodamo pražene jurčke, jajce in sesekljane orehe. Vse skupaj premešamo in pazimo, da mase ne stisnemo. Maso razdelimo na enake kupčke in vsakega ovijemo v svinjsko mrežico. Spečemo jih v pečici.
Topinamburjev pire
Sestavine
- 500 g topinamburja
- 100 g šalotke
- 200 g jušne osnove
- 100 g mleka
- 100 g masla
- belo vino, olivno olje
Postopek
Topinambur očistimo in narežemo na enako velike kose. Na olivnem olju prepražimo drobno nasekljano šalotko, dodamo topinambur in deglaziramo z belim vinom. Dolijemo jušno osnovo in mleko ter pokrito kuhamo do mehkega. Na koncu dodamo maslo in zmiksamo v pire.
Orehov kreker
Sestavine
- 250 g mletih orehov
- 35 g maltodextrina
- 20 g vode
- sol
Postopek
Sestavine zmiksamo in jih preko acetatne folije povaljamo v modelček. Spečemo v pečici.