Piščančja pašteta
chef Marko Pavčnik
Recept je nastal v sklopu nagradne igre Moj recept v času pomladnega Tedna restavracij 2024 v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Sestavine
- za 30 oseb
- 1 kg piščančjih jeter z označbo “izbrana kakovost – Slovenija”
- 500 g masla
- 100 g šalotke
- 50 g česna
- olivno olje
- timijan
- 50 g konjaka ali stocka
- sol, poper
Postopek
Šalotko in česen olupimo, grobo narežemo in počasi pražimo na olivnem olju tako dolgo, da se zmehča. Na koncu dodamo še timijan.
Jetra očistimo vseh žilic in maščobe. V ponvi na vročem olju popečemo jetra tako, da so še malo rožnata. Solimo in popramo. Tik pred koncem praženja zalijemo z žganjem ter pustimo, da povre alkohol. Zmešamo skupaj s šalotkino mešanico. Mešanico damo v blender, dodamo hladno maslo in vse skupaj zmiksamo v pašteto ter jo ohladimo.
S pašteto lahko namažemo kruh ali napolnimo sveže pečene bombetke.
IK sestavina
Piščančja jetra: Perutnina Pivka