30. aprila 2024

Moj recept: Restavracija Pavus

Piščančja pašteta

chef Marko Pavčnik

Recept je nastal v sklopu nagradne igre Moj recept v času pomladnega Tedna restavracij 2024 v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Sestavine

  • za 30 oseb
  • 1 kg piščančjih jeter z označbo “izbrana kakovost – Slovenija”
  • 500 g masla
  • 100 g šalotke
  • 50 g česna
  • olivno olje
  • timijan
  • 50 g konjaka ali stocka
  • sol, poper

Postopek

Šalotko in česen olupimo, grobo narežemo in počasi pražimo na olivnem olju tako dolgo, da se zmehča. Na koncu dodamo še timijan.

Jetra očistimo vseh žilic in maščobe. V ponvi na vročem olju popečemo jetra tako, da so še malo rožnata. Solimo in popramo. Tik pred koncem praženja zalijemo z žganjem ter pustimo, da povre alkohol. Zmešamo skupaj s šalotkino mešanico. Mešanico damo v blender, dodamo hladno maslo in vse skupaj zmiksamo v pašteto ter jo ohladimo.

S pašteto lahko namažemo kruh ali napolnimo sveže pečene bombetke.

IK sestavina

Piščančja jetra: Perutnina Pivka