Češnja – mousse piščančjih jeter
chef Igor Jagodic
Recept je nastal v sklopu nagradne igre Moj recept v času pomladnega Tedna restavracij 2024 v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Sestavine
- za 25 češenj
- 180 g očiščenih piščančjih jetrc z označbo “izbrana kakovost – Slovenija”
- sol, beli poper
- 100 g mehkega masla
- 1 žlica sesekljane šalotke
- 1 strok sesekljanega česna
- 1 žlica konjaka
- 20 g starega belega kruha
- 80 g sladke smetane
- ščep majarona
- 1 žlica sladke smetane
- malinov žele
Postopek
Očiščena jetrca popečemo na 25 g masla, dodamo šalotko in česen, začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter podušimo do konca. Nato dolijemo konjak, flambiramo in ohladimo. Kruh namočimo v smetani. Namočeni kruh in 75 g masla zamešamo v jetra, začinimo z majaronom, zmiksamo, v kremo zamešamo žlico stepene smetane ter jo ohladimo.
S piščančjo kremo napolnimo majhne okrogle silikonske modelčke in postavimo v hladilnik preko noči. Piščančje kroglice nato glaziramo v malinovem želeju in “češnje” serviramo na slanem piškotu.