30. aprila 2024

Moj recept: RG bistro

Goveji pljučni file, korenčkov pire s timijanom, mladi krompir, mavrah, zelenjava, regrat

chef Aleksandar Urošević

Recept je nastal v sklopu nagradne igre Moj recept v času pomladnega Tedna restavracij 2024 v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Sestavine

  • za 1 osebo
  • 250 g govejega pljučnega fileja z označbo “izbrana kakovost – Slovenija”
  • 100 g korenčkovega pireja
  • 50 g mavrahov
  • 50 g brokolija
  • 30 g mladega krompirja
  • 10 ml hišne demi glace omake
  • 50 g masla
  • sol, poper in timijan
  • 150 g regrata

Postopek

Goveji pljučni file

Meso očistimo in solimo ter kuhamo 1 uro v vakuumu pri temperaturi 54°C, kar zagotavlja enakomerno kuhanje in ohranjanje sočnosti.

Korenje

Korenje olupimo, narežemo na kocke in skuhamo. Kuhano korenje, malo masla in timijan pretlačimo v gladki pire.

Mavrahi in brokoli

Brokoli skuhamo v soljeni vodi in ohladimo v mrzli vodi, da ohrani barvo. Mavrahe glaziramo v posoljenem maslu.

Mladi krompir

Neolupljeni mladi krompir skuhamo. Začinimo ga s soljo in poprom ter zmešamo s kremnim sirom.

Demi glace omaka

Omaka se počasi reducira, dokler ne postane gladka in fina.

Regratova solata
Očiščen in opran regrat stresemo v solatno skledo. Prelijemo z bučnim oljem, vinskim kisom ter dodamo olivno olje in sol po okusu.

Serviranje

Na ogreti krožnik damo korenčkov pire in goveji file. Ob strani položimo glazirani brokoli, mavrahe in mladi krompir s kremnim sirom. Na koncu prelijemo z demi glace omako. Zraven postrežemo regratovo solato.

IK sestavina

Govedina: Celjske mesnine, Celje