15. marca 2024

Original, ne kopija.

Pomladna tema Tedna restavracij

Teden restavracij 2024 v znamenju izvirnosti – V izbranih restavracijah in gostilnah, ki nastopajo v Tednu restavracij, pričakujemo drugačnost, posebnost in prepoznavnost – Meniji TR so nasprotje generičnosti!

Poudarek Tedna restavracij v letu 2024 je izvirnost! Original, ne kopija! Jedi, ki nam jih pripravljajo chefinje in chefi, bodo to pomlad (in nato še jeseni) izražale njihovo kuharsko izvirnost in ustvarjalnost, poudarjale bodo to, v čemer se od drugih – razlikujejo!

Toda, mar to ne velja že od začetka Tedna restavracij? Mar ni glavni razlog množičnosti Tedna restavracij, ki je ravno zato iz akcije zelo hitro prerasel v pravo kulinarično gibanje, ravno to, izvirnost jedi, ki jih posebej za TR ustvarjajo slovenske chefinje in chefi, zaradi katerih to izvirnost iščemo in zahtevamo tudi med letom, izven TR?!

Uroš Mencinger, selektor Tedna restavracij: ”Seveda! Od vsega začetka izbiramo restavracije, ki izstopajo, ki so posebne in drugačne, ki so zaradi tega boljše od povprečja. Na Teden restavracij namreč ne gremo mimojede, zaradi lakote, na dnevno malico, zato, ker nam je dolgčas. Na Teden restavracij gremo zaradi doživetja, ki je posebno ravno v tem, ker ni povsod enako. Zato tega doslej nismo posebej poudarjali, saj je bila izvirnost samo po sebi umevna, oziroma je bila od vsega začetka razlog obiska, v času TR in ko ni TR. A po desetih letih, ko je Teden restavracij postal tako množičen po obisku, ostal pa enako selektiven po načinu izbora sodelujočih restavracij, bi vsi radi bili posebni … Pri tem pa to počnejo tako, da so si vedno bolj – podobni. Preveč imamo generičnih gostiln, ki so le kopije, saj ponujajo enake jedi, na enak način in z enako malo znanja. Zato mora Teden restavracij poudariti – razliko!”

A vsi recepti so bili nekje že skuhani. Zato na krožnikih ne pričakujemo izumov, smo pa veseli odkritij … V dobrih gostilnah uživamo, ko odkrijemo nekaj novega, drugačnega, posebnega, izvirnega. Vanje in na Teden restavracij ne gremo zaradi kopij, temveč originalov! Saj Teden restavracij ni vedno in povsod.

Od 15. do 24. marca (in nato spet jeseni) pričakujte menije TR, s katerimi bodo chefinje in chefi izkazali svojo kreativnost, saj bodo jedi izvirne, ne pa generične, posebne, ne pa kot povsod, drugačne, ne pa enake.

Manna

Izvirne jedi potrebujejo radovedne jedce

Ustvariti originale, ne pa pogrevati kopij, pa ni le naloga chefinj in chefov. Da je preveč generičnih gostiln, enakih jedilnih listov in prekopiranih jedi, niso krivi le gostinci, temveč tudi njihovi – gostje! Velikokrat smo, namreč, premalo radovedni, zvedavi in originalni. Prevečkrat nas je strah novega, drugačnega, posebnega. Preveč iščemo znano in premalo neznano. Preveč smo le lačni in premalo tudi radovedni!

Zato Teden restavracij v letu 2024 poudarja, kar sicer velja že od vsega začetka, vedno in povsod, ko želimo dobro jesti. Kajti tudi vsi dosedanji poudarki Tedna restavracij niso bili le letni, temveč so večni:

  • Prispevek novi slovenski kuhinji;
  • Lokalno in ustvarjalno;
  • Najprej jemo z očmi;
  • Prijazno do narave;
  • Pozdrav iz kuhinje je obvezen;
  • Vinska spremljava je dobrodošla;
  • Tradicija in sodobnost z roko v roki;
  • Moja gostilna, moja zgodba;
  • Več okusa, manj ostankov.