21. marca 2025

Pomladni dober tek!

Dobrojedke in dobrojedci, končuje se teden (pred)rezervacij in začenja se Teden restavracij! Dober tek na pomladnem najbolj okusnem tednu leta, od 21. do 30. marca, in dobrodošli v 117 slovenskih restavracijah iz izbora najboljših slovenskih okusov (www.vivi.si)! Tisti, ki ste že rezervirali menije po posebni ceni – v 37 restavracijah po 25 evrov, v 39 restavracijah po 28 evrov in v 33 restavracijah po 32 evrov in v 8 restavracijah po 36 evrov -, ste si že naredili načrt kulinaričnega potepa po kulinarični Sloveniji, a dovolj prostora je – preverite na www.tedenrestavracij.si – ostalo še za druge.
Izberite. Rezervirajte. Uživajte!

Ambasadorji TR: Mojmir Šiftar, Martina Breznik, Luka Košir

117 izbranih in gostoljubnih

Teden restavracij se je v Sloveniji začel pred trinajstimi leti v devetih restavracijah. Tokrat jih nastopajo 117, želelo pa bi jih nastopati še veliko več. Toda sodelujočih restavracij ne želimo povečevati kvantitativno, temveč kvalitatitivno! V Tednu restavracij lahko sodelujejo le najboljše! Zato se restavracije za sodelovanje v TR ne morejo prijaviti; prijavijo se lahko le za – ocenjevanje! Vsako ocenimo, in povabimo le, če ustreza kriterijem kakovosti.

Ocena, ki je izražena s srčki, pa je le del zgodbe. Z udeležbo v Tednu restavracij se gostilne in restavracije namreč uvrstijo tudi v Izbor okusov na www.vivi.si, ki je iskalnik najboljših slovenskih kulinaričnih zgodb. Udeleženci TR že dobro veste, da z njegovo pomočjo ne načrtujete le poti in kulinaričnih doživetij v času Tedna restavracij, temveč vse leto. Iskalnik najboljših slovenskih gostiln na www.vivi.si namreč razvršča gostilne in restavracije tudi po drugih kriterijih (željah gostov), prav tako pa je vsaka tudi opisno predstavljena, s tekstovno in foto zgodbo.

Zaradi tega količinsko raste tako število obiskovalcev Tedna restavracij, kot število dobrojedk in dobrojedcev. Na lanskem Tednu restavracij je bilo spomladi in jeseni več kot 110 tisoč zgodb, spomladansk rezervacije pa že nakazujejo, da bo tudi letos sodelujoče restavracije obiskalo vsaj toliko – radovedno lačnih!

Teden restavracij zato ni le akcija, ki ponuja posebne menije s posebno ceno, temveč je gibanje, ki ponuja posebne kulinarične užitke s posebno kakovostjo. Ker vsi radi jemo, nam Teden restavracij omogoča, da radi + dobro jemo, zato je Teden restavracij praznik dobrojedk in dobrojedcev!

Gostoljubni gostinci, zadovoljni gostje

Teden restavracij h kakovostni rasti slovenske gastronomije prispeva tudi s svojimi poudarki, ko vsako leto izpostavi eno od odlik, ki je sestavni del uspešnosti in odličnosti gostinstva. To ni tema, ki bi ji naj bil Teden restavracij posvečen le v tem letu, temveč je pogoj, ki ga je za zadovoljstvo gostov potrebno vedno udejanjati! Teden restavracij z letnim poudarkom gostincem pomaga poudarjati odlike, ki jih gostje iščejo v restavracijah, gostom pa pomaga te odlike spoznavati in v njih uživati.
Letošnji poudarek TR je gostoljubnost. Gostoljubje je osnova gostinstva! Zadovoljni gostje so najboljši gostje! Oboje je tesno povezano in soodvisno, kar nenazadnje dokazuje ravno Teden restavracij. Nista le dobra hrana in prijazna cena odločilni, da je TR kulinarično gibanje, vsak Teden restavracij pa je čas, ko najraje in najbolj množično uživamo v najboljših slovenskih restavracijah in gostilnah. A tako mora biti vse leto, vedno in povsod! Zato tokrat Teden restavracij pomen gostoljubnih gostincev in zadovoljnih gostov izpostavlja še posebej – da bo oboje postalo zakon.

Na Teden restavracij – in nasploh v gostilno – ne gremo le zato, ker smo lačni. Teden restavracij je doživetje! Toda ne le doživetje dobre hrane in okusnega menija TR. Na končno zadovoljstvo gosta, da ne odhaja le sit, temveč z nasmehom in dobre volje, vpliva vse, od prihoda do odhoda; kam vstopimo, kako nas pozdravijo, kam nas posedejo, kako nam svetujejo, kako nas postrežejo, kako udoben je stol, kako visoka je miza, kakšna je svetloba, kakšna je glasbena spremljava, kako hrupno je, kakšen je zrak, kakšno je razpoloženje gostiteljev in gostov …

Ob številnih dejavnikih, ki vplivajo na zadovoljstvo gostov in gostoljubje gostincev, pa ima Teden restavracij še svoje posebnosti. Kot rečeno, gre za doživetje, zato so pričakovanja gostov večja, prav tako pa tudi odgovornost gostiteljev. Na Tednu restavracij je več gostov kot običajno, veliko jih pride naenkrat, zato se vsaka sodelujoča restavracija na Teden restavracij posebej pripravi in okrepi ekipo v kuhinji in strežbi. Pri tem pa je pomembno, da je zaradi Tedna restavracij še boljše – ne slabše! – kot sicer.

Poudarki, ki so zakon

Breg TR25p, Ribja terina, polnozrnata gorčica, vloženine, regrat

Poudarki Tedna restavracij niso bili le letni, temveč so večni. Zato, ker jih je v minulih letih za pomemben del kakovosti gastronomije in kulinarike izpostavil Teden restavracij, so postali zakon gostinstva. Ne le na TR, vedno si v gostilni želimo:

  • Prispevek novi slovenski kuhinji;
  • Lokalno in ustvarjalno;
  • Najprej jemo z očmi;
  • Prijazno do narave;
  • Pozdrav iz kuhinje je obvezen;
  • Vinska spremljava je dobrodošla;
  • Tradicija in sodobnost z roko v roki;
  • Moja gostilna, moja zgodba;
  • Več okusa, manj ostankov;
  • Original, ne kopija;
  • Gostoljubni gostinci, zadovoljni gostje.

Dober tek, ne le do 30. marca, temveč tudi po njem, ko boste z izkušnjami Tedna restavracij še raje in boljše jedli ter uživali v izboru okusov v najboljših slovenskih gostilnah in restavracijah!