Južna regija - od Posavja do Bele Krajine

Okusite južno regijo

Od Belokranjske pogače, do znanega Matevža pa repe s fižolom ribnčanom. Za sladkosnede bizeljski ajdov kolač in pleteno srce. Naj bo na meniju fižolovi štruklji ali kostelski želodec.

Dolenjska in njen cviček

Ste vedeli, da ima Dolenjska vsega 1.460 hektarjev, kar 7.500 pridelovalcev vina, kar je trikrat več kot jih Avstralija. En poseben del predstavlja prav območje Dolenjske, ki je najhladnejši vinorodni okoliš pri nas. Novost področja so roseji, peneča vina, ki so narejena po klasični metodi iz avtohtone žametovke, chardoneyja in modrega pinota. Vinorodni okoliš od Bizeljskega do Sremiča. Posebnost tega območja so penine, ki imajo tukaj dolgo tradicijo. Glavni vrsti pridelave pa sta beli in rdeči Bizeljčan. Bela krajina je najmanjši vinorodni okoliš, ampak poln zanimivosti. Velika temperaturna razlika med nebom in nočjo je odlična za pridelavo aromatičnih vin. Najpomembnejša je modra frankinja, posebnost so predikatna vina, tukaj pa je bilo pridelano tudi prvo ledeno vino.

Skrivnosti zgodovine

Ena od znamenitosti so repnice, ki so v mivko ročno vkopane kleti, nekatere starejše tudi od 200 let. Še vedno služijo prvotnemu namenu ali pa so spremenjene v degustacijske prostore. Ljubitelji gradov se podajte v svet zgodovine na gradu Sevnica, gradu Rajhenbuurg, v Brežicah ali na Gradu Otočec. S svojo zgodovino vabi tudi Novo mesto in številni drugi kraji ter vasi raztreseni med griči.

Odkrijte še neodkrito

Uživajte ob, s kolesi ali po pohodniških poteh in na, s kanujii, reki Kolpi. Lahko se okopate v naravnih toplicah Klevevž, za eleganten oddih pa bodo Šmarješke ali Dolenjske toplice. Veliko je možnosti tudi za sprehode in kolesarjenje, za oglede kmetij in njihovega pridnega dela.

Restavracije v Južna Slovenija (...)