Severna regija - od Krajnske Gore preko Logarske doline do Radelj ob Dravi

Okusite severno regijo

Pestrost regije, ki se razteza čez gorske verige. Na Koroškem vas čakajo koroška skuta s čebulo in bučnim oljem ali kvočevi nudli, Zgornja Savinjska dolina vam postreže z istoimenskim želodcem ali solčavskim sirnekom, Gorenjska pa z govnačom, loško smojko ali bohinjsko zaseko. Blejska kremšnita vam ne sme uiti pa seveda ne kranjska klobasa. Več lahko preverite na Okusi Koroške.

Žganjekuha z lokalnimi sestavinami

Spoznajte Gorenjski tepkovec, žganje s slovensko zaščito geografske označbe. Gre za destilat iz hrušk stare sorte tepka. Posebne so tudi žganjice z medom. Na Koroškem pa je znan črničov šnops iz borovnic. Na Zgornje savinjskem pa ne bo manjkal jabolčnik.

Kultura v objemu gora

Gornji grad je ponosni lastnik največje katedrale v Sloveniji v Gornjem Gradu. V Kovaškem muzeju v Kropi se lahko spoznate s staro obrtjo kovaštva. V Zgornji Savinjski dolini lahko spoznate obrt filcanja. Stara mesteca kot je Škofja Loka, Kranj, Radovljica in podobni vas bodo tudi s svojimi središči popeljali nazaj v času. Podrobneje lahko spoznate v Čebelarski muzej.

Med gorami in dolinami

Svoje vrstne lepote ponuja Zgornja Savinjska dolina z Logarsko dolino. Solčavska panoramska cesta je pravi način, da odkrijete čudovite razglede na vršace in doline, vmes pa se ustavite pri prijaznih domačinih na njihovih kmetijah. Koroška se lahko pohvali z najvišjo ležečo cerkvijo v Sloveniji na Uršlji gori. Zanimivo je Podzemlje Pece po katerem se lahko zapeljete s kolesom ali s kajakom. Kamniško-savinjske Alpe nas popeljejo na drugo stran na Gorenjsko, kjer se v daljavi že dvigajo Julijske Alpe pod njimi pa svetlikata sija Bohinjskega in Blejskega jezera. Na slednjem lahko do edinega otoka v Sloveniji tudi priveslate.

Restavracije v Severna Slovenija (...)