Zahodna regija - od gora do morja

Okusite zahodno regijo

Kaj je slajšega od briških češenj? Ob praznikih ga ni čez kruh križnik ali goriško gubánco. K prvinam pa se boste vrnili s polento, krožnikom ene od enoločnic pod imenom kúhnje ali kraško vipavsko joto. V slatnem narezku ne bo manjkal nanoški ali bovški sir, vipvavski ali kraški pršut. Več o okusih zahodne regije lahko preverite od Okusi Vipavske ali Dolino Soče. Popeljete se lahko tudi po Brkinski sadni cesti.

Zahodna regija je bogata z vinorodnimi okoliši.

V Brdih boste v vinu našli vpliv Alp in Sredozemlja, tako so vina krepka pa vendar živahna in dolgoživa. Vedno bolj v teh krajih postaja priljubljena sorta rebula, iz katere znajo Brici pripraviti odlično vino. Z rebulo in drugimi starimi sortami se ukvarjajo tudi v Vipavski dolini. Njena posebnost pa je dišeči in pikantni zelen, ki raste le v tem dinamičnem vinorodnem okolišu. Kraški vinorodni okoliš je najmanjši na Primorskem pa zato nič manj bogat. Tukaj kraljuje teran, med belimi sortami pa izstopata istrska malvazija in avtohtona vitovska grganja. Zahodno regijo pa dopolnjuje še vinorodni okoliš Slovenska Istra, ki je najbolj obsijan sprehod med njimi pa ponuja čudovite razglede na morje. Tukaj prevladuje refošk. Prevladuje pa istrska malvazija, nekateri vinarji pridelujejo tudi posebno oranžno vino. Pot si lahko začrtate tudi po Vinski turistični kraški cesti.

Kulturno in zgodovinsko je zahodna Slovenija bogata

Čutiti je vplive tudi mediteranskega sveta. Štanjel je majhno mestece sredi Krasa, ki vas bo navdušilo s svojo arhitekturo, kot zagotovo obalna mesta, od Portoroža, Pirana, Izole Kopra do Ankarana. V Novi Gorici boste lahko začutili lepo sodelovanje slovenske in italijanske skupnosti. Postojnska jama je najbolj obiskana jama v Evropi, blizu se nahaja Predjamski grad, ki vas bo navdušil s svojo zgodbo, nič manj veličastna ni cerkev sv. Antona v Kobaridu. V Pivki si lahko ogledate tudi zanimiv park vojaške zgodovine.

Glavna aktivnost zahodne regije je zagotovo osvežitev v morju.

Če vas mika raziskovanje na suhem pa obala ponuja tudi obilo možnosti za sprehodov. Povzpnete se lahko do Strunjanskega križa ali prekolesarite obalo do Trsta ali se sprehodite med piranskimi solinami. Vipavska dolina in Goriška brda ponujajo mnogo možnosti za kolesarjenje med vinogradi, zanimivo je tudi presihajoče Cerkniško jezero, ogledate si lahko lipicance v Lipici. Čudovita narava vas čaka v Tolminskih koritih, Bovec vas popelje v gorski svet, dolina reke Soče pa vam dokaže, zakaj jo je pesnik imenoval krasná si bistra hči planin.

Restavracije v Zahodna Slovenija (...)