Gostilna Žeja
vse morsko, vse sveže in vse s čim manj kuhanja
- četrtek - sobota 12.00 - 15.30
- 19.00 - 22.30
- nedelja 12.00 - 15.30
- ponedeljek - sreda zaprto
- T: +386 5 308 8459
- E: zeja@siol.net
Barbara Loverčič
”Ne morem več” ne velja
Morje je lahko mirno kot jezero ali razburkano kot vulkan. Ribič je lahko kot kmet, ki obdeluje svojo njivo in vodi svojo živino na pašo ali kot industrijski delavec, ki na tekočem traku polni trebuhe tovornjakov. Riba lahko diši bolj kot tisoč cvetic ali smrdi bolj kot tisoč umazanih nogavic. Morske jedi so lahko odlične kot največja kuharska umetnina ali zanič kot najslabši fast-food. Toda vsega tega sploh ne veš, dokler te ne zažeja… Dokler ne obiščeš Žeje v Ozeljanu, namreč, misliš, da so vse morske gostilne, ki ne vidijo morja, enake.
Jedilni list pogledajo le tisti po službeni dolžnosti, gostje pa raje poslušajo Igorjevo pojočo “ozeljanščino”. Vse mu je jasno, kaj bi gost rad jedel in kaj pil. “Malo surovega za začetek,” ne vpraša, temveč že kar naroči. “Potem marinirano, nato juhe, malo školjk, nekaj pašt …” Nihče se ne upre, no ja, poskušali so že, z “ne morem več…”, toda jih je hitro razorožil naslednji krožnik. “Še enega, potem pa gremo na glavno!”
Torej, surovi škampi, šargov tatarec, karpačo zobatca in file palamide. Po ribji juhi mlade sipice na golaž, po školjkah vseh vrst in ribah vseh velikosti pa še ”naš sladki asadžin”, pokušina Žejinih sladkarij. Kaj bi šele bilo, če bi se imenovali Lakota?! In to je le morsko. Imajo pa še mesno, na enak način, da je žena Barbara v kuhinji in mož Igor Loverčič med gosti.
Izkušnja zadnjega obiska
Rad Dobrojem priporoča
Čeprav Žeja ni ob morju, čeprav je prav morska konkurenca na Goriškem huda in čeprav je (bila) obilnost zaščitni znak Loverčičev, je Žeja prav v pristnosti lahkih morskih okusov pojem! Geslo za naročilo je: ”Asadžini (za Italijane assaggini)!”
Vinski list
sommelier Igor Loverčič, 50 vinskih etiket
Prostor
domača gostilna s polnim vrtom pred hišo
Posebnosti
morska svežina sredi Vipavske doline