Gostilna Žeja
vse morsko, vse sveže in s čim manj kuhanja
-
Ozeljan 32i, Šempas, Slovenija
-
četrtek - sobota 12.00 - 15.30
-
19.00 - 22.30
-
nedelja 12.00 - 15.30
-
ponedeljek - sreda zaprto
-
+386 (0)5 308 8459
-
zeja@siol.net
”Ne morem več” ne velja
Morje je lahko mirno kot jezero ali razburkano kot vulkan. Ribič je lahko kot kmet, ki obdeluje svojo njivo in vodi svojo živino na pašo ali kot industrijski delavec, ki na tekočem traku polni trebuhe tovornjakov. Riba lahko diši bolj kot tisoč cvetic ali smrdi bolj kot tisoč umazanih nogavic. Morske jedi so lahko odlične kot največja kuharska umetnina ali zanič kot najslabši fast-food. Toda vsega tega sploh ne veš, dokler te ne zažeja… Dokler ne obiščeš Žeje v Ozeljanu, namreč, misliš, da so vse morske gostilne, ki ne vidijo morja, enake.
Jedilni list pogledajo le tisti po službeni dolžnosti, gostje pa raje poslušajo Igorjevo pojočo “ozeljanščino”. Vse mu je jasno, kaj bi gost rad jedel in kaj pil. “Malo surovega za začetek,” ne vpraša, temveč že kar naroči. “Potem pa gremo k juham…” Nihče se ne upre, no ja, poskušali so že, z “ne morem več…”, toda jih je hitro razorožil naslednji krožnik. “Še enega, potem pa gremo na glavno!”
Če bi bil račun na koncu običajno morski, bi takšen način uspešne prodaje kdaj tudi zmotil, ker pa se Žeja ponaša s pravim razmerjem kakovosti in cene, je le – simpatičen. Pa še žejen nisi.
Torej, surovi škampi, šarkov tatarec, karpačo zobatca in file palamide. Po ribji juhi mlade sipice na golaž, po školjkah vseh vrst in ribah vseh velikosti pa še ”naš asadžin”, slavni Žejin sladki krožnik. Kaj bi šele bilo, če bi se imenovali Lakota?! In to je le morsko. Imajo pa še mesno, na enak način, da je žena Barbara v kuhinji in mož Igor Loverčič med gosti.
Rad Dobrojem priporoča
Čeprav Žeja ni ob morju, čeprav je prav morska konkurenca na Goriškem huda in čeprav je (bila) obilnost zaščitni znak Loverčičev, je Žeja prav v pristnosti lahkih morskih okusov pojem!
Jedilni list
Tatarski iz divje orade s kaprami
10 €
Carpaccio iz divjega brancina z granatnim jabolkom
10 €
Njoki z morskim pajkom in jurčki
10 €
Casarecci z morskim ragujem, suhimi paradižniki in baziliko
10 €
Brancin pečen v krompirjevi skorjici in ocvrta rukola
19 €
Brodet iz ugorja z belo polento
15 €
Hišni asagino
4 €
Sorbeto iz mandarin klementin
4 €
Vinski list
sommelier: Slobodan Miljič
število vinskih etiket: 50
hišni vinar: Jožko Mavrič (ŠLovrenc) in Igor Simčič (Hum)
Prostor
domača gostilna s polnim vrtom pred hišo
Posebnosti
morska svežina