Gostilna Žeja

Izkušnja obiska - Vse iz morja (2023)

Čeprav Žeja ni ob morju, čeprav je prav morska konkurenca na Goriškem huda in čeprav je (bila) obilnost zaščitni znak Loverčičev, je Žeja prav v pristnosti lahkih morskih okusov pojem! Geslo za naročilo je: ”Asadžini (za Italijane assaggini)!”

Ocenjujeva: Violeta & Uroš Mencinger, Šola okusov

Surovo

”Za surovo imate danes dondole, kapesante, škampe, tatar šarga s koromačem, palamido in karpačo zobatca.”

Gostilna Žeja, surovo

Marinirano

”Če česte marinirano, imaste bakalar, sardele na šavor in inčune s sušenimi neapeljskimi paradižniki.”

Dondole

Bradavičaste venernice, ladinke, imenovane tudi morske gomoljike, morski tartufi.

Gostilna Žeja, dondole

Kaneštrele

Majhne pokrovače, ogrete na žaru.

Pokrovače

Jakobove pokrovače z žara, z malo oljčnega olja.

Gostilna Žeja, kapesanta

Črna rižota

Črna rižota s sipo.

Škampi

Jadranski škampi v paradižnikovi omaki z rezanci.

Gostilna Žeja, bevette s škampi

Catalana

Katalonska krema.

Krostata

Figova krostata.

Gostilna Žeja, slivova krostata

Gostilna Žeja

vse morsko, vse sveže in vse s čim manj kuhanja
Barbara Loverčič
Chef