Grič

avantgardni Luka Košir avtorsko plemeniti lokalne sestavine

Šentjošt nad Horjulom 24 d, Šentjošt nad Horjulom, Slovenija
Rad vrhunsko jem
Izvirno in kreativno
Kmetije in domačije
Morje in reke
Zelenjava je zdrava
Vino in hrana
  • Directions Šentjošt nad Horjulom 24 d, Šentjošt nad Horjulom, Slovenija
  • Clock sreda - petek 17.00 - 23.00
  • Clock sobota 12.00 - 23.00
  • Clock nedelja - torek zaprto
  • Phone +386 (0)1 754 0128
  • Earth www.gric.si

Najboljša slovenska brunarica

Mladi chef je sprva na svojem griču – pod brunarico je domača kmetija, z njivo, rastlinjakom, plavalnim bazenom in kozolcem za fantovščine ter poroke – hotel ponujati morske divjake, a je na srečo odkril, da imajo cvetovi boreča okus po ostrigah, Medvedov graben pa je poln postrvi. Mamina brunarica je 1993 začela s pizzami, sinovo gostišče pa od 2009 nadaljuje z najbolj avantgardno vrhunsko kuhinjo v Sloveniji. Luka Košir je enostavno kuharski talent!

Drugi morajo leteti do Areja na Švedsko, da doživijo v Favikenu to, kar je nam dano le 20 kilometrov iz Ljubljane. Ko Luka Košir ne razpreda po skypu z Magnusom Nilssonom o fermentaciji, kuha na domačem griču Šentjošta pod vplivom tradicije iz lokalnih sestavin iz domačega hleva, bližnjega grabna, sosednje kmetije, škofjeloškega hribovja, okoliškega gozda in z domače njive ter iz rastlinjaka takšne jedi, da se domači špeh topi na debelem prodnatem kamnu, gozdne marmelade pa tečejo po granitni skali.

Spredaj je šank, pred njim pa je glasno, raje o športu kot o politiki. A zadaj je še jedilnica, vsa lesena, s starim, ožganim, izrezljanim lesom in sončnicami v vazah in begonijami na oknih, s trdimi klopmi in freskami na zidu. Prava brunarica, z ne pravim jedilnim listom. Koširjeve jedi so dogodivščina! Flam na kmetiji Opale v Žireh rejenega pujska ima glazuro sladko-grenkega hišnega brezovega sirupa, ki ga tako hrustljavo zapeče, da je maščoba pod njim sladica. In ko se v konkurenci divjega fazana z jerebiko in jagenjčka s kmetije Žakelj iz Šentjošta, pečenega v senu, odločite za starega vola, je njegovo meso tako dolgo suho zorjeno, da bi drugi mesarji zredili že novo tele, in tako dolgo pečeno na 55 stopinjah, da bi drugi kuharji šli že spat. Pri Koširju se nekaj stopi, nekaj spremeni v prah, nekaj ostaja v zobeh, a največ se naseli v možganih.


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Najboljša brunarica na naših gričih! Najboljše s papirnato servieto v Sloveniji! Najbolj perspektiven slovenski mladi chef! Najbolj skandinavsko iz slovenskih sestavin!


Jedilni list

Osnovni degustacijski meni Chef Hat

5 hodov

80 €

Sezonski degustacijski meni Chef Hat

11 hodov

120 €


Vinski list

sommelierja: Nejc Farčnik in Lucija Košir
število vinskih etiket: 150+


Prostor

niso le bruna, so tudi star les, slike na zidu, rože na oknih, blazine na klopeh in pogled po sosednjih gričih


Posebnosti

Michelinova zvezdica
Michelin Green star: naravi prijazna gostilna
član združenja JRE Jeunes Restaurateurs
znak Slovenia Green Cuisine