Grič

kulinarični vršaci na Griču Luke Koširja

Chef:Luka Košir
    Šentjošt nad Horjulom 24 d, Šentjošt nad Horjulom, Slovenija
    Delovni čas
  • sreda - petek 17.00 - 23.00
  • sobota 12.00 - 23.00
  • nedelja - torek zaprto
  • Kontakt
  • T: +386 1 754 0128
  • E: info@gric.si
  • www.gric.si

Luka Košir
Chef

Luka Košir razmišlja o vsakem krožniku posebej in v kombinacijah okusov, ki jim sveža zelišča niso le okras, prezentacija jedi pa ne le umetniški vtis. Najboljši mladi slovenski chef!


Najboljša slovenska brunarica

Za vrhunec se je potrebno povzpeti le na grič … Ker Grič je najboljša brunarica med slovenskimi vrhunskimi restavracijami in najvišji grič med slovenskimi kulinaričnimi vršaci. Logično, saj je Luka Košir najbolj sonaraven kmet, največji kulinarični inovator, velik kuharski talent in najbolj trajnosten slovenski chef!

Mladi chef je sprva na svojem griču – pod brunarico je domačija, z vrtovi, njivami, rastlinjakom in ekološko račjo farmo – hotel ponujati le morske divjake, a je na srečo odkril, da imajo tudi cvetovi boreča okus po ostrigah, Medvedov graben pa je poln postrvi. Mama je 1993 začela s pizzami za horjulske domačine, sin pa od 2009 nadaljuje z najbolj “skandinavsko” kuhinjo iz najbolj sonaravnih slovenskih sestavin za največje dobrojedce iz ”mišelinskega” sveta. Zato je 2023 ena najmanjših kuhinj pri nas postala ena največjih in najmodernejših, brunarica pa je dobila sodoben razgled.

Začne se v kleti, ker tiste hrbte starih krav, ki zorijo tako dolgo, da podvojijo okus, ko izgubijo pol teže, je potrebno premeriti, tiste race, ki so umrle od starosti, pa pokropiti. Nadaljuje se na tečaju v kuhinji, ker brez tega trajnostnega znanja, ki ga ima Luka Košir toliko, da ga razdaja po celem svetu, ni več gastronomske prihodnosti. In uživa se nato do jutra, ker v spominu po školjkah ostanejo cvetovi, po surovi sipi vroče oglje, po kislem zelju goveji loj, po jelenovem stegnu ražnjič s tartufi in po sladici ajdovi žganci v babičini jutranji kavi.

Zato se ne konča … Na podstrešju namreč fermentirajo dokazi, da se na Griču nič ne zavrže, tako kot se v življenju nič ne konča.

Rad Dobrojem priporoča

Quote

Seveda se na Griču tudi v enajstih hodih slabi kuharji ne bodo naučili boljše kuhati. Za te chefovske trike bodo morali obiskati kar nekaj tečajev, za katere pa je sedaj v novi Koširjevi kuhinji tudi dovolj prostora. Je pa že ena večerja dovolj za dobre jedce, da spregledajo … Če želite res dobro jesti, potem ne dovolite (več), da vam v preprostih gostilnah slabo kuhajo! Kjer želite pri jedi res uživati, vedno vprašajte, ali so bili v uku pri Koširju na Griču. Če niso bili, pojdite vsaj Vi!


Jedilni list

Degustacijski meni

7 hodov

110 €

Sezonski degustacijski meni

11 hodov

150 €


Vinski list

sommelier Nejc Farčnik,  300 vinskih etiket


Prostor

Niso le bruna, je tudi razgled, na eni strani čez Šentjošt in sosednje kmetije, na drugi v Koširjevo kuhinjo, ki je iz najmanjše in za pizze zrasla v eno največjih in za učenje pri nas.


Posebnosti

Michelinova zvezdica
Michelin Green star: naravi prijazna gostilna
član združenja JRE Jeunes Restaurateurs
znak Slovenia Green Cuisine