Hotel Evropa

evropske jedi za celjske (in) hotelske goste

Krekov trg 4, Celje, Slovenija
Rad dobro jem
Izvirno in kreativno
Urbano in živahno
Topla postelja
Tadej Petrič
Chef

Evropsko Celje

Celjska Evropa ni le za evropske (hotelske) goste, ki jim je sredi mesta všeč žlahten ambient drugega najstarejšega slovenskega hotela, zato na večerji v kavarniški jedilnici pod velikim ogledalom z veseljem opazijo, da se mladi chef trudi, saj mariniranim potočnim rakom speče jabolko, buči v juhi pa kostanjeve piškote.

Zato celjska Evropa tudi Celjanov ne vabi le opoldne na brunch in popoldne ob kavi na kar 33 tort, temveč se tvorno in ”srčkano” vključuje v dvig kakovosti kulinarične ponudbe na Celjskem in v Savinjski dolini. Časi so se, namreč, spremenili. Če je chef, ki je proslavil novo Evropo in napolnil njen stari stolp, že dolgo graščak, njegovi nasledniki pa so se bolj ali manj uspešno trudili star celjski hotel v veliki jedilnici obdržati nad savinjsko gostinsko povprečnostjo, je zdaj (po covidu) jedilnica precej manjša, celjska kulinarična povprečnost pa precej večja (višja). In v teh novih časih se stara Evropa ne drži ob strani, saj ima mladega chefa, ki že s pozdravom, s tremi grižljaji v dveh hodih, oznani, da čeprav se še uči, že zna. Zato ve, da se mu bodo gostje prepustili le, če bodo na njegovem sezonskem jedilniku našli kaj zase … Torej jurčkom v testeninah, da se srnin file počuti bolj domače, doda lisičke v omaki, jagnječji krači pa priskrbi pikantno fižolovo spremljavo, da se tudi piranski brancin ne brani štajerskega bučnega olja.

To pa pomeni, da so v Evropi vsi zadovoljni: letni časi, ker vsak dobi svojo priložnost, gostje, ker dobi vsak svoje, meso, ribe ali zelenjavo, in hotel, ker ima sredi Celja vedno zbrane vse svoje goste, ob hotelskih, poslovnih, evropskih, lokalnih, sladkosnednih in kavarniških, torej še vedno, čeprav kulinarika v Celju in na Celjskem ni več povprečna, tudi dobrojedske.


Fotozgodba

Obisk 2022


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Hotel v starem mestnem jedru je že 150 let, v njem je Srednjeveški stolp, in iz njega se najlepše vidi na ostanke starega Celjskega gradu. Pa vseeno je brezčasen in nikoli zastarel! Zato, ker v recepcijo prihajajo vsak dan novi gostje, v kuhinjo pa (skoraj) vsako leto novi chefi. Zato nima smisla o starih časih, saj se, ne nazadnje, meni v restavraciji menjuje vsake tri mesece, zato od chefa, ki sezoni doda še svojo mladost, ne pričakujte, da vam bo kuhal kot vsi in povsod. Ne naročajte, torej, zastarelo, oziroma, čeprav imate najraje višnjevo torto, je vsak mesec ena druga nova!


Prostor

Brezčasno star hotel ima ob kavarni, slaščičarni in Srednjeveškem stolpu še intimno hotelsko jedilnico z velikim ogledalom in ekranom.


Posebnosti

Drugi najstarejši slovenski hotel, iz leta 1873