Restavracija Planinka
vrhunski kulinarični oder na vaškem placu
32 €
-
ponedeljek - nedelja
12.00 - 22.00
Rezervacija je obvezna.
32 €
Helena Bizjak Žerovnik
Chefinja na Placu
Ko zaviješ z utrujene ceste na most čez Savinjo, si vesel, ker sredi vasi za mehko spanje najdeš majhen družinski hotel. Toda potem postaneš radoveden, kajti kot na odru se na Placu blešči steklena jedilnica z mizama pogrnjenima do tal, lončeno keramiko lokalne umetnice, gospodarjem v pričakovanju, da te za aperitiv popelje v klet, in chefinjo, ki že s svojimi pozdravnimi grižljaji prežene vsakršno utrujenost.
Tam mimo se gre v Logarsko dolino, tja se vrača na smučarske skoke in flosarski bal, in ta butični hotel poznajo ribiči z vsega sveta. Toda za prihodnost ženskega svetovnega pokala v Ljubnem je skakalnica premajhna za moške, za povratek ribiškega turizma v Zgornje Savinjsko dolino pa bo potrebno še leta čakati, da ribice zrasejo. Je zaenkrat ostalo le to, da ima ”vaška” tovarna največ robotov na svetu?! Helena in Tomaž Žerovnik se s tem ne strinjata!
Starši so imeli v osemdesetih v Kamniku gostilno Pr’ Groh, sama pa si je želela majhen hotel. Ko sta ga z možem našla v Ljubnem, nasproti njegove pisarne na Placu, se je nadaljevalo z veliko zagona in ambicij, vendar klasično, z iskanjem slaščičarke in chefa. Dokler nista imela tega dovolj in je šefinja postala chefinja, gospodar pa somelje … Planinkina ‘nova’ chefinja ne skuša kuhati kot njeni predhodniki, temveč boljše. Tako dolgo je kuhala le možu, dokler ni brezhibno obvladala osnov. Ker potem je lahko začela ustvarjati! Zdaj je lahko biti pameten, češ, zakaj so bili v Planinki potrebni chefi, če pa je mož raje jedel doma. A najbrž so bila ta leta iskanja (in učenja) nujna. Prej so vsak obisk kronala presenečenja, zdaj pa bodo vsak novi izlet v Zgornje Savinjsko dolino spodbujala vedno večja pričakovanja!
Rad Dobrojem priporoča

Saj je zgornjesavinjski želodec narezan v vsaki delikatesi, ampak vanj se res zaljubiš šele, ko ga v Planinki prehitro poješ s firovžem! Prehitro zato, ker se pravi želodec ne dela v trgovini, temveč le v Zgornje Savinjski dolini, kar pomeni, da se pujs kolje pozimi, potem pa se vsaj pol leta suši. Tako dolgo pa je težko zdržati, zato se tam, kjer je doma, načne še svež, tako da se ga skuha. Že to je, torej, dober razlog za izlet, ki pa postane odličen, ko chefinja v Planinki želodec skuha v telečji osnovi, ki jo oblije s fino krompirjevo juho, v katero zakuha še lokalno posebnost, firovž (firuš), majhne žličnike iz krvi in ajdove moke. Ko gospodar v belih rokavicah na vrh naobla še črni tartuf, ki je v Planinki že od njenega rojstva hišna pregreha, je do Ljubnega le 30 kilometrov z avtoceste.
Jedilni list
4 hodi
59 €
5 hodov
72 €
6 hodov
85 €
7 hodov
98 €
Vinski list
Vinski sobi, ločeni za slovenska in tuja vina, se pridno polnita in gostje v Planinko radi prihajajo tudi na vinska izobraževanja. Ni postala le šefinja chefinja, temveč tudi šef Tomaž Žerovnik somelje. ‘Izlet’ v klet ne popestri le večerje (in nadomesti vinsko karto, 250 etiket)), temveč celotno doživetje Planinke kot butičnega kulinaričnega hotela. Skladno z ločenima vinskima sobama je tudi priporočena vinska spremljava degustacijskim jedem dvojna, naša in tuja, kar naredi doživetje še bolj okuševalsko. Sommelier Tomaž Žerovnik.
Prostor
Majhna in elegantna jedilnica v steklenem prizidku je kot chef’s table v veliki restavraciji.
Posebnosti
hotel