Restavracija Planinka

vrhunski kulinarični oder na vaškem placu

Chef:Helena Bizjak Žerovnik
    Plac 7, Ljubno ob Savinji, Slovenija

Cena menija TR

32 €

Odpiralni čas v TR
  • ponedeljek - nedelja
    12.00 - 22.00
Rezervacije

Rezervacija je obvezna.


Savinjski meni

Pozdrav iz kuhinje: kremni sir s korenjem, jabolkom in hrenom / puhasti kruh z grbci / vulkanska penica z dimljeno ribjo kremo

Šparglji, postrv, sponge, hren, koleraba

Pomladna juha, divja zelišča

Jelen, čemaž, korenina peteršilja, redkvica, bučna semena

Flosarski meni

Pozdrav iz kuhinje: kremni sir s korenjem, jabolkom in hrenom / puhasti kruh z grbci / vulkanska penica z dimljeno ribjo kremo

Oves, šparglji, pinjenec, jušna zelenjava

Pomladna juha, divja zelišča

Brancin, štrukelj, osočnik, limona


Vinska spremljava

Vinarja: Gaube, Špičnik in Valdhuber, Svečina, oba Štajerska Slovenija

Vinska spremljava (3 kozarci) 15,00 €


Dodatna ponudba

Lokalna specialiteta želodec & firovž 12,70 €

Mlečna čokolada, jagoda, mandelj, sladoled kisle smetane 8,90 €


Lokalni dobavitelji

Ribe: Ribogojnica Špegelj, Braslovče
Žita in moka: Brinečev mlin, Rečica ob Savinji
Zelenjava: Unatova kmetija, Nazarje
Mlečni izdelki: Kmetija Tonkec, Gornji Grad
Bučno olje: Oljarna Kocbek, Sveti Jurij
Divjačina: Gozdič, Slovenska Bistrica


Helena Bizjak Žerovnik
Chef

Chefinja na Placu

Ko zaviješ z utrujene ceste na most čez Savinjo, si vesel, ker sredi vasi za mehko spanje najdeš majhen družinski hotel. Toda potem postaneš radoveden, kajti kot na odru se na Placu blešči steklena jedilnica z mizama pogrnjenima do tal, lončeno keramiko lokalne umetnice, gospodarjem v pričakovanju, da te za aperitiv popelje v klet, in chefinjo, ki že s svojimi pozdravnimi grižljaji prežene vsakršno utrujenost.

Tam mimo se gre v Logarsko dolino, tja se vrača na smučarske skoke in flosarski bal, in ta butični hotel poznajo ribiči z vsega sveta. Toda za prihodnost ženskega svetovnega pokala v Ljubnem je skakalnica premajhna za moške, za povratek ribiškega turizma v Zgornje Savinjsko dolino pa bo potrebno še leta čakati, da ribice zrasejo. Je zaenkrat ostalo le to, da ima ”vaška” tovarna največ robotov na svetu?! Helena in Tomaž Žerovnik se s tem ne strinjata!

Starši so imeli v osemdesetih v Kamniku gostilno Pr’ Groh, sama pa si je želela majhen hotel. Ko sta ga z možem našla v Ljubnem, nasproti njegove pisarne na Placu, se je nadaljevalo z veliko zagona in ambicij, vendar klasično, z iskanjem slaščičarke in chefa. Dokler nista imela tega dovolj in je šefinja postala chefinja, gospodar pa somelje … Planinkina ‘nova’ chefinja ne skuša kuhati kot njeni predhodniki, temveč boljše. Tako dolgo je kuhala le možu, dokler ni brezhibno obvladala osnov. Ker potem je lahko začela ustvarjati! Zdaj je lahko biti pameten, češ, zakaj so bili v Planinki potrebni chefi, če pa je mož raje jedel doma. A najbrž so bila ta leta iskanja (in učenja) nujna. Prej so vsak obisk kronala presenečenja, zdaj pa bodo vsak novi izlet v Zgornje Savinjsko dolino spodbujala vedno večja pričakovanja!

Rad Dobrojem priporoča

Quote

Saj je zgornjesavinjski želodec narezan v vsaki delikatesi, ampak vanj se res zaljubiš šele, ko ga v Planinki prehitro poješ s firovžem! Prehitro zato, ker se pravi želodec ne dela v trgovini, temveč le v Zgornje Savinjski dolini, kar pomeni, da se pujs kolje pozimi, potem pa se vsaj pol leta suši. Tako dolgo pa je težko zdržati, zato se tam, kjer je doma, načne še svež, tako da se ga skuha. Že to je, torej, dober razlog za izlet, ki pa postane odličen, ko chefinja v Planinki želodec skuha v telečji osnovi, ki jo oblije s fino krompirjevo juho, v katero zakuha še lokalno posebnost, firovž (firuš), majhne žličnike iz krvi in ajdove moke. Ko gospodar v belih rokavicah na vrh naobla še črni tartuf, ki je v Planinki že od njenega rojstva hišna pregreha, je do Ljubnega le 30 kilometrov z avtoceste.


Jedilni list

Degustacijaki meni

4 hodi

59 €

5 hodov

72 €

6 hodov

85 €

7 hodov

98 €


Vinski list

Vinski sobi, ločeni za slovenska in tuja vina, se pridno polnita in gostje v Planinko radi prihajajo tudi na vinska izobraževanja. Ni postala le šefinja chefinja, temveč tudi šef Tomaž Žerovnik somelje. ‘Izlet’ v klet ne popestri le večerje (in nadomesti vinsko karto, 250 etiket)), temveč celotno doživetje Planinke kot butičnega kulinaričnega hotela. Skladno z ločenima vinskima sobama je tudi priporočena vinska spremljava degustacijskim jedem dvojna, naša in tuja, kar naredi doživetje še bolj okuševalsko. Sommelier Tomaž Žerovnik.


Prostor

Majhna in elegantna jedilnica v steklenem prizidku je kot chef’s table v veliki restavraciji.


Posebnosti

hotel