Spargus
nova vrhunskost najstarejše slovenske gostilne
- četrtek - sobota 12.00 - 22.00
- nedelja 12.00 - 17.00
- ponedeljek - sreda zaprto
- T: +386 40 469 116
- T: +386 3 292 77 40
- E: rezervacija@spargus.si
- www.spargus.si
Andrej Smogavc
Ne le zgodovinski izlet
Spargus je nagrada! Jedcu, da je zavil navzgor po stopnicah. Izletniku, da ga ne zanima zgolj zgodovina. Obiskovalcu kartuzije, da bo ostal na nesamostanski večerji. Slavljencu, da je prav izbral. Radovednežu, da je prav zavil z avtoceste. Dobrojedcu, da bo spoznal tudi Gastuž in Žički samostan. Spargusovim gostom, ki v grajski sobani uživajo ob chefovem izboru! Sem, namreč, nihče ne pride mimojede, saj so tukaj vsi s chefovim večhodnim povabilom. Toda, tukaj, kjer je toliko zgodovine, in kjer je zdaj v najstarejši slovenski gostilni belo pogrnjeno do tal, je točno tako, kot mora biti. Kajti Gastuž si zasluži, da je nekaj posebnega, tako kot si tudi njegovi gostje zaslužijo, da sem ne prihajajo le na zgodovinski izlet.
Chef se z Griča namreč ni le preselil v Gastuž; tukaj je odločno zagrabil priložnost pokazati vse, kar zna. In na to sta se Mateja in Andrej Smogavc dobro pripravila. Ker to ni modno, pač pa sodobno. Ker to niso le stene, sveče in zgodovina, to niso kreme, pene in okraski, temveč je na teh majhnih krožnikih vse z razlogom, ne za vtis, temveč za okus, ne zaradi števila hodov, temveč zaradi ”simfonije odlične hrane, izbranega vina in prijetnega vzdušja”. Chef Smogavc se vsaki jedi temeljito posveti, z načrtom, zgodbo, izborom sestavin, kombinacijami in najboljšo izvedbo. Ni površnosti, temveč je ”le” resnost, ni igranje, temveč je ”le” delo, niso triki, temveč so ”le” sestavine, ni modno, temveč je ”le” vrhunsko. Pristni okusi visoke kakovosti v dolini svetega Janeza Krstnika!
Rad Dobrojem priporoča
Gastuž je najstarejša slovenska gostilna in Žička kartuzija je izletniška točka. Avtobusom in izletnikom (20 tisoč letno) je zato namenjena kavarna, v kateri pa je vedno tudi nekaj na žlico in nekaj sladko. Spargus zato v Gastužu gostuje, je njegova dodana vrednost, je razlog samostojnega obiska, oziroma obiska tudi kartuzije. Degustacijski meni je doživetje, zato se lahko v Stare Slemene odpelješ le zaradi Spargusa, in to si Gastuž, Žička Kartuzija in chef Smogavc tudi zaslužijo!
Jedilni list
5 hodov
64 €
6 hodov
74 €
8 hodov
94 €
Vinski list
85+ vinskih etiket, od česar je kar 45 vin tudi na kozarec; zelo dobra vinska spremljava
Prostor
Starost z novo žlahtnostjo! Temen les in beli pogrinjki, grajski ambient in sodobna kulinarika, prijetno počutje ob vrhunskih jedeh.
Posebnosti
Žička kartuzija, nekdanji samostan kartuzijanskega verskega reda, iz leta 1160; samostanska knjižnica, zeliščni vrt, vinska klet
Gastuž, najstarejša slovenska delujoča gostilna