Spargus

nova vrhunskost najstarejše slovenske gostilne

Špitalič pri Slov. Konjicah 9, Loče, Slovenija
Rad vrhunsko jem
Tradicija in sodobnost
Izvirno in kreativno
Izlet in doživetje
Meso in še kaj
Vino in hrana

Ne le zgodovinski izlet

Spargus je nagrada! Jedcu, da je zavil navzgor po stopnicah. Izletniku, da ga ne zanima zgolj zgodovina. Obiskovalcu kartuzije, da bo ostal na nesamostanski večerji. Slavljencu, da je prav izbral. Radovednežu, da je prav zavil z avtoceste. Dobrojedcu, da bo spoznal tudi Gastuž in Žički samostan. Spargusovim gostom, ki v grajski sobani uživajo ob chefovem izboru! Sem, namreč, nihče ne pride mimojede, saj so tukaj vsi s chefovim večhodnim povabilom. Toda, tukaj, kjer je toliko zgodovine, in kjer je zdaj v najstarejši slovenski gostilni belo pogrnjeno do tal, je točno tako, kot mora biti. Kajti Gastuž si zasluži, da je nekaj posebnega, tako kot si tudi njegovi gostje zaslužijo, da sem ne prihajajo le na zgodovinski izlet.

Chef se z Griča namreč ni le preselil v Gastuž; tukaj je odločno zagrabil priložnost pokazati vse, kar zna. In na to sta se Mateja in Andrej Smogavc dobro pripravila. Ker to ni modno, pač pa sodobno. Ker to niso le stene, sveče in zgodovina, to niso kreme, pene in okraski, temveč je na teh majhnih krožnikih vse z razlogom, ne za vtis, temveč za okus, ne zaradi števila hodov, temveč zaradi ”simfonije odlične hrane, izbranega vina in prijetnega vzdušja”. Chef Smogavc se vsaki jedi temeljito posveti, z načrtom, zgodbo, izborom sestavin, kombinacijami in najboljšo izvedbo. Ni površnosti, temveč je ”le” resnost, ni igranje, temveč je ”le” delo, niso triki, temveč so ”le” sestavine, ni modno, temveč je ”le” vrhunsko. Pristni okusi visoke kakovosti v dolini svetega Janeza Krstnika!


Fotozgodba

Obisk 2023


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Gastuž je najstarejša slovenska gostilna in Žička kartuzija je izletniška točka. Avtobusom in izletnikom (20 tisoč letno) je zato namenjena kavarna, v kateri pa je vedno tudi nekaj na žlico in nekaj sladko. Spargus zato v Gastužu gostuje, je njegova dodana vrednost, je razlog samostojnega obiska, oziroma obiska tudi kartuzije. Degustacijski meni je doživetje, zato se lahko v Stare Slemene odpelješ le zaradi Spargusa, in to si Gastuž, Žička Kartuzija in chef Smogavc tudi zaslužijo!


Jedilni list

Degustacijski meni Chef Hat

5 hodov

55 €

6 hodov

66 €

8 hodov

88 €

4 hodi (samo v času kosila)

35 €


Vinski list

85+ etiket, od česar je kar 45 vin tudi na kozarec; zelo dobra vinska spremljava


Prostor

Starost z novo žlahtnostjo! Temen les in beli pogrinjki, grajski ambient in sodobna kulinarika, prijetno počutje ob vrhunskih jedeh.


Posebnosti

Žička kartuzija, nekdanji samostan kartuzijanskega verskega reda, iz leta 1160; samostanska knjižnica, zeliščni vrt, vinska klet
Gastuž, najstarejša slovenska delujoča gostilna