11. oktobra 2024

Teden restavracij: jesenski dober tek!

Od danes do prihodnje nedelje, 20. oktobra, v 107 slovenskih restavracijah najbolj okusni teden leta, ki zato traja deset dni – V znamenju sestavin z znakom ”izbrana kakovost – Slovenija”

Dobrojedke in dobrojedci, končuje se teden (pred)rezervacij in začenja se Teden restavracij! Dober tek na jesenskem najbolj okusnem tednu leta, od 11. do 20. oktobra, in dobrodošli v 107 slovenskih restavracijah iz izbora najboljših slovenskih okusov (www.vivi.si)! Tisti, ki ste že rezervirali menije po posebni ceni – v 34 restavracijah po 24 evrov, v 36 restavracijah po 26 evrov in v 37 restavracijah po 30 evrov -, ste si že naredili načrt kulinaričnega potepa po kulinarični Sloveniji, a dovolj prostora je – preverite na www.tedenrestavracij.si – ostalo še za druge.

Izberite. Rezervirajte. Uživajte!

107 izbranih in izvirnih

Gostilna Zorko, TR2024j: Gobova juha

Teden restavracij se je v Sloveniji začel pred dvanajstimi leti v devetih restavracijah. Tokrat jih nastopajo 107, želelo pa bi jih nastopati še veliko več. Toda sodelujočih restavracij ne želimo povečevati kvantitativno, temveč kvalitatitivno! V Tednu restavracij lahko sodelujejo le najboljše! Zato se restavracije za sodelovanje v TR ne morejo prijaviti; prijavijo se lahko le za – ocenjevanje! Vsako ocenimo, in povabimo le, če ustreza kriterijem kakovosti.

Ocena, ki je izražena s srčki, pa je le del zgodbe. Z udeležbo v Tednu restavracij se gostilne in restavracije namreč uvrstijo tudi v Izbor okusov na www.vivi.si, ki je iskalnik najboljših slovenskih kulinaričnih zgodb. Udeleženci TR že dobro veste, da z njegovo pomočjo ne načrtujete le poti in kulinaričnih doživetij v času Tedna restavracij, temveč vse leto. Iskalnik najboljših slovenskih gostiln na vivi.si namreč razvršča gostilne in restavracije tudi po drugih kriterijih (željah gostov), prav tako pa je vsaka tudi opisno predstavljena, s tekstovno in foto zgodbo.

Zaradi tega količinsko raste tako število obiskovalcev Tedna restavracij, kot število dobrojedk in dobrojedcev. Na lanskem Tednu restavracij je bilo spomladi in jeseni več kot 110 tisoč zgodb, spomladanski rekordni TR in tokratne rezervacije pa že nakazujejo, da bo tudi letos 107 sodelujočih restavracij obiskalo vsaj toliko – radovedno lačnih!

Teden restavracij zato ni le akcija, ki ponuja posebne menije s posebno ceno, temveč je gibanje, ki ponuja posebne kulinarične užitke s posebno kakovostjo. Ker vsi radi jemo, nam Teden restavracij omogoča, da radi + dobro jemo, zato je Teden restavracij praznik dobrojedk in dobrojedcev

Original. Ne kopija!

Hotel Evropa, TR24j: Maslena buča, karpačo smuča, pivska redkev

Teden restavracij h kakovostni rasti slovenske gastronomije prispeva tudi s svojimi poudarki, ko vsako leto izpostavi eno od odlik, ki je sestavni del uspešnosti in odličnosti gostinstva. To ni tema, ki bi ji naj bil Teden restavracij posvečen le v tem letu, temveč je pogoj, ki ga je za zadovoljstvo gostov potrebno vedno udejanjati! Teden restavracij z letnim poudarkom gostincem pomaga poudarjati odlike, ki jih gostje iščejo v restavracijah, gostom pa pomaga te odlike spoznavati in v njih uživati.


Letošnji poudarek TR je izvirnost, pod sloganom Original. Ne kopija! Pri tem imajo chefinje in chefi pomoč kakovostnih sestavin, kar Teden restavracij še dodatno poudarja z lokalnimi sestavinami, ki jih boste gostje prepoznali po znaku ”izbrana kakovost – Slovenija”. Tako bodo jedi jesenskih TR menijev izražale kuharsko izvirnost in ustvarjalnost ter poudarjale sezonske in lokalne sestavine ter zdravo hrano.

Za Teden restavracij izbiramo restavracije, ki izstopajo, ki so posebne in drugačne, ki so zaradi tega boljše od povprečja. Na TR ne gremo mimojede, zaradi lakote, na dnevno malico, zato, ker nam je dolgčas. Na Teden restavracij gremo zaradi doživetja, ki je posebno ravno v tem, ker ni povsod enako. Seveda na krožnikih po posebni ceni ne pričakujemo izumov, smo pa veseli odkritij … Od danes do 20. oktobra pričakujte menije TR, s katerimi bodo chefinje in chefi predstavili svojo kreativnost, saj bodo jedi izvirne, ne pa generične, posebne, ne pa kot povsod, drugačne, ne pa enake.

Izvirne jedi potrebujejo radovedne jedce

Goveji tatar, popečena panceta, hrustljava rolica, piščančji pate, bučna žametinka, kefir

Ustvariti originale, ne pa pogrevati kopij, pa ni le naloga chefinj in chefov. Da je preveč generičnih gostiln, enakih jedilnih listov in prekopiranih jedi, niso krivi le gostinci, temveč tudi njihovi – gostje! Velikokrat smo, namreč, premalo radovedni, zvedavi in originalni. Prevečkrat nas je strah novega, drugačnega, posebnega. Preveč iščemo znano in premalo neznano. Preveč smo le lačni in premalo tudi radovedni!

Zato Teden restavracij v letu 2024 poudarja, kar sicer velja že od vsega začetka, vedno in povsod, ko želimo dobro jesti. Kajti tudi vsi dosedanji poudarki Tedna restavracij niso bili le letni, temveč so večni:

  • Prispevek novi slovenski kuhinji;
  • Lokalno in ustvarjalno;
  • Najprej jemo z očmi;
  • Prijazno do narave;
  • Pozdrav iz kuhinje je obvezen;
  • Vinska spremljava je dobrodošla;
  • Tradicija in sodobnost z roko v roki;
  • Moja gostilna, moja zgodba;
  • Več okusa, manj ostankov.

Dober tek, ne le do 20. oktobra, temveč tudi po njem, ko boste z izkušnjami Tedna restavracij še raje in boljše jedli ter uživali v izboru okusov v najboljših slovenskih gostilnah in restavracijah!