Hiša Krasna

krasna čistost kraških in istrskih okusov

Chef:Aleš Širca

Aleš Širca
Chef

Krasno na Krasu

Nekaj je na tem Krasu in ob tej vrtači, za tem kamnitim zidom in pod tem velikim napisom, v tej gostilniški vasi, ki je včasih skrbela za pošto med Trstom in Dunajem, danes pa skrbi za počitek med uživanjem, nekaj je v teh ljudeh, naravi, krajih, običajih, da sem tako radi zavijemo, pa čeprav je le kras, torej ”le” kamenje.

Na robu vasi z najstarejšo kraško pršutarno, vojaškim muzejem, cerkvijo svetega Mihaela, Fabianovo muzejsko trgovino ter bližino Lipice, Vilenice in Živega muzeja Krasa, Postojnske in Škocjanskih jam, Trsta, Glinščice in Kokoši, je velika Muhina kraška vrtača, ob njej pa je hiša Krasna. Prodnat pesek za kraško-kamnito ograjo je za parket romantične restavracije, v kateri Kraševec Aleš Širca tradicionalne sestavine Krasa in divje okuse Istre spreminja v preprosto čiste okuse krasnih kraških in istrskih jedi.

Ime ne pretirava. A to ni ni le Kras, s pršutom ob teranu v gospodarjevi kleti in s ponosom z bližnjih kmetij na chefovi mizi, temveč je Hiša Krasna počitniška oaza, z okusom v jedeh, ki so kraške zaradi tradicije in sestavin, sodobne pa zaradi izvedbe in idej. In ni le lepo, ker je Krasna še veliko več, zaradi hiše, ki ponuja tako gostoljubje kot udobje, in vasi, ki ima že toliko gostiln, a nobene preveč. Na Krasu ni le kamenje, temveč je Krasno!

Rad Dobrojem priporoča

Quote

Krasna nagovarja zahtevne, ki jim ni vseeno iz kakšnega lesa je postelja, kakšen kamen je na steni, koliko let zorijo vina v kleti, s katere kmetije so mesnine in kaj raste v sezoni. Zato gremo sem na oddih, dopust, počivat in uživat! Ker za to potrebujemo udobje, mir, lepoto, gostoljubje in določeno mero posebnosti, kar ekskluzivnosti. Oziroma, murvo na romantičnem atrijskem vrtu s prijetno glasbo in prijazno strežbo, dobrojedski scenosled spretnega chefa z izborno spremljavo iz kamnite vinske kleti in nato mehko posteljo, ker potem so za zajtrk Dajanine marmelade in čim več noči ima oddih, tem več jutranjih Borisovih omlet, s tartufi, pršutom, panceto, vrtnimi zelišči, kraškimi zelišči in kraškimi siri.


Jedilni list

Degustacijski meni

5 hodov

65 €

6 hodov

75 €

7 hodov

85 €

8 hodov

95 €

Pogrinjek

3 €


Vinski list

Največ vin (100+ etiket) je, seveda, s Krasa, Istre, Vipave in iz Brd, vendar med njimi Boris Škibin izbira (tudi) manjše, manj znane, drugačne in cenovno zanimive, chefov sprehod po Krasu in Istri pa dopolnjuje še s svojim po drugih naših in tujih vinskih področjih. Za dodatek: če tukaj tudi spiš, boš končal v kleti.


Prostor

Na notranjem dvorišču, kjer droben pesek tako prijetno škripa v poletnem atriju, pod potomko najstarejše trte, ki se je že krasno udomačila, za zidom z murvo, nasproti vaške vrtače, v vinskem hramu, ki je vklesan v živo skalo, v jedilnici kraške gostilne, kjer so vse glave zazrte v kuharske prste, v sobani, kjer operne arije spremljajo kuharske dvoboje …, v Krasni je povsod še nekaj. Energija!


Posebnosti

Michelin Plate
prenočišča, 6 sob
Lipica, Živi muzej Krasa
znak Slovenia Green Cuisine
znak Green Acomodation