Dopust
Hiša Krasna je dopust. Odklop, pobeg, počitek, crkljanje. In vse to na Krasu! Zato je večerja na peščenem vrtu, z glasbo, ki prihaja izza cvetov in zelenja, z gostoljubjem, ki prihaja iz srca, in jedmi, ki prihajajo iz kuhinje Aleša Širce, le del teh kratkih, a sladkih počitnic. Zato naj se večerja v Hiši Krasna konča šele z zajtrkom!
Ekipa
Dajana in Boris Škibin ter chef Aleš Širca
Gostoljubje
V Hiši Krasna je gostoljubje najbolj pomembna začimba. Zaradi njega je vse tako krasno. Chefov pozdrav iz kuhinje to le še potrdi. To je gostoljubje, ki gosta ne le pogosti, temveč počasti, nagradi, pocrklja. Z njim se chef predstavi, kaj in kako (dobro) zna, predstavi svojo (sodobno) kuharsko filozofijo in Krasnino (kraško-istrsko) zgodbo. Spenjeno maslo z rdečo peso je tako dobro kot je lepo in domači kruh z drožmi je boljši kot marsikje. Piščančja pašteta v krhkem testu je nadgrajena še s kutinovo marmelado, da je grižljaj poln, globok in eleganten. Ocvrtek z bakalarjem je mojstrski in za spomin, zaradi katerega se moraš kmalu vrniti. Z drožmi je tudi brioš, kar ne uspeva vsem drožastim pekom, na njem se preteguje stracciatella sir, v družbi hitro vloženega radiča, ki mu je chef na ta način omilil grenkobo.
Kruh
Krasnin drožasti kruh je res dober! Čeprav je takšen kruh že kar standard vrhunskih restavracij, vsem vedno tako ne uspe.
Šavor
Marinirana okisana čebula, sardela, paradižnikov konkase, mariniran koromač, sladoled bazilike. Ta šavor je bolj preprost od klasičnega, a zato, ker ga je chef osvobodil … Na ta način je postal eleganten in fin, ostal pa je še vedno šavor, ki sladko-kislo okopa sardele, da se še lepše stopijo na jeziku. Čebula je nadgrajena s koromačem, celotna jed pa z baziliko, ki ji sladoled koncentrira in osveži okus.
Tatar
Tatar rdeče pese s teranovo redukcijo, lešnikova majoneza, krema fermentiranega črnega oreha, topinamburjev čips, listi kapucinke. Avtor je opravil estetsko delo, zato je tatar užitek za oči. Jedec je zato vesel (ker je tukaj).
Goveja juha
Goveja juha, raviol s piščančjimi jetrci, brunoise zelenjava, drobnjak in peteršilj. Saj res, ker imamo vsi tako radi govejo juho, res ni potrebno, da jo zajemamo iz jušnika le v nedeljski in domači gostilni. Še manj pa, da so v njej lahko le razkuhani rezanci! Zato hvala, Krasna, ker jo chef skuha. Tako tudi med tednom spoznaš, kako natančen, droben in à point mora biti brunoise, kako krepka juha ne potrebuje velikega jušnika in kakšna ročna spretnost je potrebna za takšne raviol(čke).
Njoki
Krema zelene, okisana stebelna zelena, čemaževi njoki, dimljena skuta s kmetije Vidali, pena staranega sira, čebulne drobtine in dimljena rikota. Njoki, pod njimi zelena, na njih pa sir, le zveni tako (primorsko) preprosto, v resnici pa je avtor sezoni dodal veliko plasti okusov, arom, tekstur, nasprotij, torej tudi presenečenj (svežina okisane stebelne zelene).
Jelen
Jelenov file, zeleni špargelj pečen za žaru, pastinakov pire, omaka iz fermentiranega česna, chardonnaya in zelenjave, drobtine teranovih droži, daikon redkev. Junakinja krožnika je omaka, v kateri se vse drugo prijetno počuti, najboljši del jelena, ki je temu primerno sočen, sezonski špargelj, ki je temu primerno le hitro opečen, pastinak, ki je chefovski modi primerno kremast. Dodatek pričakovanemu udobju/ugodju so drobtine iz teranovih droži, ki jelena postavijo v kraški ruj.
Sorbet
Predsladica: sorbet jagode in rabarbare. Sadno, pristno in iskreno. Počisti, osveži in nadraži.
Korenje
Korenčkov kolač, mango sorbet, pasijonkin gel. Čeprav so prav takšne (zelenjava-sadje-teksture-toplo-mrzlo) današnje chefovske sladice, ta vseeno ni le še ena. Je dovolj krasna, da se po večerji v Krasni tako tudi počutiš.
Po-sladkanje
Čokoladni tartuf + limona in gin tonic. Če kdo po korenčkovem kolaču morda še dvomi, ga sladko prepričata ‘grenka’ čokolada in ‘kisli’ koktajl.
Vinska spremljava
Ker Krasna ni le s Krasa, temveč tudi iz Istre, je takšna tudi vinska spremljava, ki ne seže le preko meje, temveč se potrudi predstaviti širše-lokalna vina čim širše – z vsemi stili. Komur to ni dovolj, pa je vabljen še v Krasnino klet.
Aperitiv: penina Lucidia brut nature, Sanabor. Sardela na šavor: Malvazija 2022, Kozlovič. Tatar rdeče pese: Sivi pinot 2020, Sanabor. Čemaževi njoki: Pinela 2020, Fedora. Jelenov file: Izbrani teran La Mairie 2018, Vina Kras. Sladica: Malvaziza Progenerata 2009, Pucer z Vrha.
Omleta
Ne le zato, ker je večerja še boljša, če se po njej ne mudi in je do postelje le nekaj stopnic. Tudi zajtrk si zasluži, da zaradi njega greste v Krasno na dopust! Gospodarica poskrbi za marmelade, gospodar pa za jajčno omleto s kraškimi zelišči; le sušene mesnine so Ravbarjeve.