Gostoljubje
Nekaj je na tem Krasu in ob tej vrtači, za tem kamnitim zidom in pod tem velikim napisom, v tej gostilniški vasi, ki je včasih skrbela za pošto med Trstom in Dunajem, danes pa skrbi za počitek med uživanjem, nekaj je v teh ljudeh, naravi, krajih, običajih, da sem tako radi zavijemo, pa čeprav je le kras, le kamenje.
Chef
v kateri Kraševec Aleš Širca tradicionalne sestavine Krasa in divje okuse Istre spreminja v moderne, toda domače, dopustniške, toda vrhunske jedi. Če vzameš 6-hodni meni, si preizkusil celoten – nocojšnji – jedilni list. Če se prepustiš nasvetom, boš pil dobro. Če tukaj tudi spiš, boš končal v kleti.
💛💛
V tako majhnem, gostoljubnem in udobnem hotelu je vsak gost poseben, na tako romantičnem vrtu pa je ob tako fini postrežbi vsaka večerja poseben dogodek. Ko se ob vsem tem še dobro naješ (in končaš v kleti), nisi le vesel, temveč srečen.
Vse tisto, kar potrebuješ za počitniško uživanje, ko zaviješ z avtoceste na Kras in se za nekaj ur ali dni ustaviš v majhnem hotelu z velikim srcem in dobrimi jedmi. Jedi dajo, kar obljubljajo: so okusne, prijazne, domače, so lepe, dovršene, skoraj brezhibne, zato so v tej svoji fini preprostosti kraško-vrhunske.
Ko so bombetke takšne, je prav, da je za vsakega le ena. Sicer bi pojedli celo košarico še preden bi se začelo. Takšen kruh z drožmi ni enostavno poleti zamesiti, vzhajati in speči s tako hrustljavo skorjo in tako voljno sredico, zato čestitke. In prav je, ker natakar pohvali: ”Peče jih naša šefica!
Hiša za počitek
Na robu vasi z najstarejšo kraško pršutarno, vojaškim muzejem, cerkvijo svetega Mihaela, Fabianovo muzejsko trgovino ter bližino Lipice, Vilenice in Živega muzeja Krasa, Postojnske in Škocjanskih jam, Trsta, Glinščice in Kokoši, je velika Muhina kraška vrtača, ob njej pa je Hiša Krasna. Prodnat pesek za kraško-kamnito ograjo je za parket romantične restavracije,
Pozdrav
Piškotka polnjena s patejem, eden je iz domače paprike in paradižnika, drugi iz račje paštete in pomaranče. Ker je v obeh tako izrazit poudarek na okusu, je miniaturnost primerna. Če je preveč, se ne ceni dovolj, tako pa se mora jedec vsakemu posebej in zbrano posvetiti. Pohvale tudi ”luksuzni” kroglici rožnatega masla s solnim cvetom in rdečo peso!
Paradižnik
Logično, da poleti večerni chefov meni uvede hladna a la gazpacho juha, saj so ”paradižniki iz našega vrta ob Dragonji”. V juhi hrustajo fino-drobno zrezane kocke paprike, na njej pa praženi mandlji. Dober uvod, z lepo prezentacijo in poudarki nadokusa!
Postrv
File dimljene postrvi (dolenjske) ribogojnice Goričar, granulat jogurta in citrusov, dehidrirana murva, olivno olje, listi krebuljice. Jed vzbudi radovednost že z obliko/teksturo, poteši pa jo s harmonijo v ustih, pa čeprav do konca nisi prepričan, kaj je jogurtov granulat in ali so majhni, rdeči, sladko-kiselkasti izsušeni popki kar z drevesa, ki te opazuje v kotu vrta. Dimljena postrv ohrani prevlado, čeprav je dimljena dovolj nežno, da je še surovo-sočna. To pomeni, da kislina (citrusi, jogurt) dobro opravi svojo nalogo. Dolenjsko postrv opraviči kraška murva.
Ravioli
Hišni ravioli polnjeni s kremo zelene, na dnu krema rumenega paradižnika, grahova espuma z baziliko, ocvrt sladki krompir, grahov poganjek za dekoracijo. Brez pripomb in hitro pomažeš krožnik, testenina kot na diplomskem kuharskem izpitu, sestavine kot iz učbenika in okus paradižnika, ki ostane v ustih.
Hobotnica
Lovke jadranske hobotnice (sous vide, 3 ure na 70 stopinj, nato rahlo popečene), pečen mladi brkinski krompir s šalotko in bučnim oljem, morski šparglji (salikornija). Ker je krožnik velik, v njegovo majhno vdolbino pa gresta le dva debela kosa hobotnice, oči sugerirajo, da nekaj manjka. Ko začneš rezati (lepo, mehko) in namakati (odlična šalotkina omaka), pa ti je jasno, da so oči sicer gledale hobotnico, toda usta so se veselila krompirja. Manj je več, dobesedno! Le tri sestavine, toda vsaka da vse od sebe, ker tudi lahko (kakovost sestavin). In ker Brkini spadajo h Krasu, je tudi zgodba, saj je krompir premagal Jadran, dobra/prava.
Telečji file
Telečji file (sous vide, 3 ure na 55 stopinj), pire krompir, šeri omaka, glazirano oz. ožgano korenje, ocvrti list rdeče blitve. Zelo natančno in (spet) po pravilih. Po svoje nič posebnega, toda, ker je vsak element brezhiben, celota ni le všečna, temveč razveseljiva. Jed, ki te dopustniško crklja, saj si sem prišel uživat, ne pa ”delat”.
Sorbet
Kot predsladica, da osveži. Če je pred tem kje zmanjkalo Krasa, ga je tukaj za vzor. Zelo prvinski sorbet hruške in brinjevca. Vse besedi so odveč, saj si želiš čim prej nadaljevanja.
Lešniki
Lešnik, mandelj in jagodičevje. Na dnu je mandljeva krema, na vrhu lešnikov drobljenec, naokrog so dehidrirane maline, a vse to le zaradi lešnikovega moussa, ki si zasluži poklon, saj ni le penast, temveč tudi polnjen, z jagodami! To je krasno/Krasna!
Vinska spremljava
Spremljava meniju: penina Krasna brut, Puklavec, chardonnay in beli pinot, charmat metoda. File dimljene postrvi: Rebula, 2019, Batič, sveža sadnost, vendar z dovolj zrele globine za nežno odimljenost. Ravioli s skuto: Pinela, 2020, Guerila, ekološka pridelava in konvencionalna predelava, za dobro spremljavo. Lovke jadranske hobotnice: Vincent, 2017, Renčel, malvazija, chardonnay, sauvignon, oranžno vino z eleganco, najboljši par. Telečji file: Rubino, 2016, Fornazarič, passito, cabernet jagode v merlotu, dobra podpora teletini.
Pecivo
Pravi domači petit fours! Lešnikov piškot z domačo nutelo in linško oko, domači keksi, ki si jih poželiš še za domov, ali pa prosiš za recept, saj tvoji niso (vedno) tako dobri.
Zajtrk
Murva na romantičnem atrijskem vrtu s prijetno glasbo in prijazno strežbo, dobrojedski scenosled spretnega chefa z izborno spremljavo iz kamnite vinske kleti in nato mehka postelja, ker potem so za zajtrk Dajanine marmelade …
Omleta
… in čim več noči ima oddih, tem več jutranjih Borisovih omlet, s tartufi, pršutom, panceto, vrtnimi zelišči, kraškimi zelišči, kraškimi siri.