Restavracija Blejski grad

Izkušnja obiska - Najlepši razgled (2021)

Sem gor množice turistov ne hodijo, prvenstveno, zaradi hrane. Z avtobusi ali peš prihajajo na grad predvsem zaradi Gradu! Da se slikajo na obzidju in kupijo spominek v čebelnjaku. Ker je razgled lep, lokacija pa vrhunska! Zato je prav takšna tudi hrana, je lepa in ima svojo ceno!

Ocenjujeva: Violeta & Uroš Mencinger, Šola okusov

Jezero

S terase Beljskega gradu je najlepši razgled na Blejsko jezero! Zato je pri v jedilnici restavracije pri oknu najbolj zaželena blejska gostinska miza.

Blejski grad

Pozdrav

Ocvrt krompir polnjen z ocvirki; jabolčna čežana s hrenom; čips dehidrirane zelene, okisana lisička, česnova majoneza, ocvrt peteršilj. Pozdrav, ki ti potrdi, da si prišel prav (fino, skrbno, dobro), in ki dobro predstavi grajsko-slovensko zgodbo!

Koleraba in postrv

Žepki kolerabe marinirani v olivnem olju in kisu, v žepku tatar rdeče dimljene postrvi, solata kumare in melone, jogurtova pena, peteršiljevo olje in dišeči koromač (cvetovi).

Blejski grad, koleraba, postrv

Goveji tatar

Tatar govedine 360 stopinj, sladko-kisla hruška, krema cvetače, maline, malinov kuli in sotiran portulak. Ker se o govedu vse ve (od pastirja do mesarja, sledljivost, zato 360°), je na krožniku tatar v glavni vlogi. Ker meso ni trgano ali sekljano, temveč zrezano na majhne koščke, ni začinjeno kot delikatesni tatarec. In ker na gradu tudi krožniki ponujajo razgled, je vse skupaj lepo barvno in oblikovno usklajeno.

Bučke

Zelenjavna gosta juha iz bučk (na zeleno), s profiterolom, polnjenim s kremnim sirom in pehtranom, in z (nekaj) borovnicami za ”zakuho”. Z zgodbo (podobo) blejskega otoka in prepoznavnim okusom pehtrana.

Jezeršek gostinstvo
Blejski grad

Hišne testenine

Polenta in špinača: polnjene hišne testenine s skuto in polento, špinačna krema, karamelizirani paradižniki in sirovi hrustljavčki.

Brancin

Brancin in žafran: file brancina, lepo, pravilno pečen, s hrustljavo kožo in sočnim, belim, neprepečenim mesom, na njem okisana solata iz rogovilčka in zajčje detelje z gorčičnimi semeni, za prilogo pire zelene, gomoljna zelenjava in rdeča pesa, ribja pena, čompe (pečen krompirček z zeliščno skuto) in česnova majoneza.

Blejski grad, brancin

Teletina

Teletina in marelica: telečji file na rimskem njoku, brusnični chutney, vroča koza, popečene marelice, demi glace omaka. Telečji file je medium pečen, kot naročeno, rimski njok mu mehko drži hrbet, dodani so pečen mladi kozji sir, ki je ovit v panceto, brusnični čatni, ožgane marelice, žajbelj ocvrt v tempuri. V omačnici je brezhibna demi glace omaka, krožnik je ”začinjen” še s kapljami peteršiljevega olja. Točno to, kar gostje Blejskega gradu pričakujejo in imajo radi.

Čokolada

Čokolada in jagoda: čokoladni sufle, sladoled kisle smetane, orehov krokant, sveža figa in redukcija refoška. Sufle, fondant, moelleux …, ki je brez napak, ker se tako lepo razlije, je tako vesel (okusa) kisle smetane in se pohvali še z refoškovo zgodbo.

Blejski grad, čokoladni fondant

LePotica

Orehova lePotička, sladoled pečenega jabolka, orehov krokant, vanilijeva omaka. Janjin butik.

Za slovo

Pralina z orehi in pralina s pomarančo.

Blejski grad, praline

Vinska spremljava

Spremljava: aperitiv, penina Medot extra brut, magnum; koleraba in postrv: Rebula Journey 2019, Medot; tatar govedine: Merlot 2019, Ferdinand (najboljša izbira večera); testenine in špinača: Sauvignon 2019, Steyer; brancin: Sivi pinot Ambra 2017, Movia (žal premrzlo); teletina: De Baguer 2016; praline: vinjak Kukanjak, Tilia (drago, a vredno).

Restavracija Blejski grad

slovenske jedi na prefinjen način
Blaž Demšar
Chef