Jezero
S terase Beljskega gradu je najlepši razgled na Blejsko jezero! Zato je pri v jedilnici restavracije pri oknu najbolj zaželena blejska gostinska miza.
Pozdrav
Ocvrt krompir polnjen z ocvirki; jabolčna čežana s hrenom; čips dehidrirane zelene, okisana lisička, česnova majoneza, ocvrt peteršilj. Pozdrav, ki ti potrdi, da si prišel prav (fino, skrbno, dobro), in ki dobro predstavi grajsko-slovensko zgodbo!
Koleraba in postrv
Žepki kolerabe marinirani v olivnem olju in kisu, v žepku tatar rdeče dimljene postrvi, solata kumare in melone, jogurtova pena, peteršiljevo olje in dišeči koromač (cvetovi).
Goveji tatar
Tatar govedine 360 stopinj, sladko-kisla hruška, krema cvetače, maline, malinov kuli in sotiran portulak. Ker se o govedu vse ve (od pastirja do mesarja, sledljivost, zato 360°), je na krožniku tatar v glavni vlogi. Ker meso ni trgano ali sekljano, temveč zrezano na majhne koščke, ni začinjeno kot delikatesni tatarec. In ker na gradu tudi krožniki ponujajo razgled, je vse skupaj lepo barvno in oblikovno usklajeno.
Bučke
Zelenjavna gosta juha iz bučk (na zeleno), s profiterolom, polnjenim s kremnim sirom in pehtranom, in z (nekaj) borovnicami za ”zakuho”. Z zgodbo (podobo) blejskega otoka in prepoznavnim okusom pehtrana.
Hišne testenine
Polenta in špinača: polnjene hišne testenine s skuto in polento, špinačna krema, karamelizirani paradižniki in sirovi hrustljavčki.
Brancin
Brancin in žafran: file brancina, lepo, pravilno pečen, s hrustljavo kožo in sočnim, belim, neprepečenim mesom, na njem okisana solata iz rogovilčka in zajčje detelje z gorčičnimi semeni, za prilogo pire zelene, gomoljna zelenjava in rdeča pesa, ribja pena, čompe (pečen krompirček z zeliščno skuto) in česnova majoneza.
Teletina
Teletina in marelica: telečji file na rimskem njoku, brusnični chutney, vroča koza, popečene marelice, demi glace omaka. Telečji file je medium pečen, kot naročeno, rimski njok mu mehko drži hrbet, dodani so pečen mladi kozji sir, ki je ovit v panceto, brusnični čatni, ožgane marelice, žajbelj ocvrt v tempuri. V omačnici je brezhibna demi glace omaka, krožnik je ”začinjen” še s kapljami peteršiljevega olja. Točno to, kar gostje Blejskega gradu pričakujejo in imajo radi.
Čokolada
Čokolada in jagoda: čokoladni sufle, sladoled kisle smetane, orehov krokant, sveža figa in redukcija refoška. Sufle, fondant, moelleux …, ki je brez napak, ker se tako lepo razlije, je tako vesel (okusa) kisle smetane in se pohvali še z refoškovo zgodbo.
LePotica
Orehova lePotička, sladoled pečenega jabolka, orehov krokant, vanilijeva omaka. Janjin butik.
Za slovo
Pralina z orehi in pralina s pomarančo.
Vinska spremljava
Spremljava: aperitiv, penina Medot extra brut, magnum; koleraba in postrv: Rebula Journey 2019, Medot; tatar govedine: Merlot 2019, Ferdinand (najboljša izbira večera); testenine in špinača: Sauvignon 2019, Steyer; brancin: Sivi pinot Ambra 2017, Movia (žal premrzlo); teletina: De Baguer 2016; praline: vinjak Kukanjak, Tilia (drago, a vredno).