Gostilnica Barba

Izkušnja obiska - Polna miza predjedi (2023)

Zunaj gostilnice niti ne opaziš, saj vidiš le trgovski center in športni park. To ni dobrojedska lokacija! A nato v Barbini jedilnici pozabiš na sosedstvo, saj vidiš le skrbne in fine pogrinjke. To je dobrojedsko vabilo, ki v lepem vremenu enako pogrne tudi na gostoljubni terasi! Pravzaprav se tukaj prijetno počutijo vsi, navijači po tekmi, kupci po šopingu, kulturniki po teatru in dobrojedci po obisku v Barbi. Geslo za naročilo: dolenjski tapasi.

Ocenjujeva: Violeta & Uroš Mencinger, Šola okusov

Gostilnica

Zunaj ne opaziš Barbe, ker vidiš le trgovski center in športni park. To ni dobrojedska lokacija … V Barbini jedilnici pa ne opaziš ostarelih stolov in miz, ker vidiš le skrbne in fine pogrinjke. To je dobrojedsko vabilo, ki v lepem vremenu enako pogrne tudi na gostoljubni terasi! Pravzaprav se v Barbi prijetno počutijo vsi, navijači po tekmi, kupci po šopingu, kulturniki po teatru in dobrojedci po obisku v Barbi.

Gostilnica Barba, jedilnica

Zakaj obiskati?

Želiš okušati, ob vinu in pogovoru, v dvoje ali v družbi? Dobiš polno mizo hladnih predjedi za delit. Nimaš časa, si pa lačen? Dobiš pašto, a ne takšno kot povsod. Ni ti za izbirati? Seveda, imajo tudi steake. Imaš veliko lakoto? Sestavi si hodov kolikor zmoreš, ali pa je glavna jed velika kot si želiš. Si prišel le na sladico? Lahko jo dobiš takoj, ali pa počakaj 15 minut. Rad bi kot povsod? Imajo tudi to, toda po Barbino … Glede na lokacijo Barba zadovolji veliko okusov, želja, potreb in priložnosti, a mu glede na kakovost ob tem vseeno uspeva, da je gostilnica, ki z dolenjskimi tapasi uči Novomeščane, kako lepo, okusno in dobro si je za mizo deliti.

2 srčka

Barba je svojo zgodbo dobro naštudiral in natreniral! Ne izumlja in inovira, vseeno pa je izviren. Nima lastnih njiv in kmečkih sosedov, vseeno pa pozna svoje dobavitelje in jih izbira. Nima lokacije za radovedne goste, temveč za množične, vseeno pa jim ponuja jedi, ki so drugačne, chefovske in Barbine, in to celo tako, da se mu prepustijo.

Morda prvič Barbini gostje pridejo zato, ker so tukaj parkirišče, športni park, trgovine, most; ker je blizu, toda odmaknjeno, celo skrito; ker je jedilnica ”shabby chic”, terasa pa na strehi; ker Barba zna tako dobro z vini in z gosti; ker je drugje dražje … Ne, Barbini gostje se vrnejo zato, ker so se prvič tako dobro najedli!

Gostilnica Barba, pozdrav

Dolenjski tapasi

Za lažjo izbiro nadaljevanje koristi gostiteljevo priporočilo: ”Če se nam prepustite, bi vam za hladno predjed ponudil tapase oz. food sharing, 6 do 7 hladnih jedi, ki jih postrežemo na sredino mize, tako da lahko več poskusite in več kulinarično doživite.” In začne se uživanje, ki si ga Barbini gostje ravno zato tako radi delijo, ker bi v fine diningu morali ob tem preveč razmišljati, poslušati, iskati in se učiti, v gostilnici pa vse razumejo in vse – pojejo. Medtem ko se igrajo!

Mariniran gof

v pomarančnem, limonovem in soku limete z zelenim čajem, po vrhu julien zelenjava in malo oljčnega olja. Vsega ravno prav, da je boljše kot na morju!

Gostilnica Barba, riba v marinadi

Tuna tataki

Tuna marinirana v razsolu s sokom limete, sojini omaki in sezamovem olju, z belim in črnim sezamom, yuzu gel, gel kumare in tonika, ”skupaj dejansko gin tonic”. Slastno učinkovito.

Vijolična hobotnica

Kuhana hobotnica dodatno še 4 do 5 ur v soku rdečega zelja, na emulziji iz jusa hobotnice, dehidriran češnjev paradižnik, špinačno olje in olje od dehidriranega paradižnika. Ob poplavi hobotnic v naših ”rečnih” gostilnah ta recept ponudi nekaj novega, drugačnega in višjega. Zato, ker ni (le) všečno, temveč morsko-zahtevno.

Gostilnica Barba, hobotnica marinirana v rdečem zelju

Melancanov tatar,

krema pistacije, indijski oreščki in čips sladkega krompirja. Dobra kombinacija sestavin.

Krema parmezana

s pistacijo, dehidriran paradižnik. Lepo pogladi in najavi umami.

Gostilnica Barba, parmezanova krema s pistacijo, sušeni paradižnik

Vitello tonato,

telečji hrbet, krema tunine, vloženo prepeličje jajce. Standardno (in) dobro.

Goveji hrbet

Mariniran goveji hrbet, nalistani sveži šampinjoni, krema črnega česna, majoneza šampinjonov. Pohvala šampinjonom!

Gostilnica Barba, goveji hrbet, šampinjoni

Kunčji paté,

okisana rdeča čebula, malinova omaka. Uspešen paštetni prispevek raznolikosti dolenjskih tapasov.

Račje prsi,

rahlo hladno dimljene (30 do 35 stopinj), koromačeva solatka s pomarančo, mango perle. Mesno, toda nežno, odimljenost in sladkost.

Gostilnica Barba, račje prsi, mango, koromač

Maslo

Tri vrste masla, z žajbljem, z lisičkami in jurčki, z zelišči.

Njoki

Njoki, jurčki, dimljena postrv, drobnjak, šampinjoni. Domači njoki z jurčki, demi glace šampinjonov, postrv iz ribogojnice Luknja, ”ki jo sami dimimo”, drobnjakovo olje, espuma jurčkov in parmezana, prah na soncu sušenih belokranjskih jurčkov ”za umami”.
Če si pikolovski, se ti sicer zdi, da ima postrv preveč konkurence, da se pena ni posrečila, ter da jedi manjka barva, toda saj nisi prišel zato, da se boš vrnil šele čez leto dni. Prišel si zato, ker takšne jedi so ”samo” dobre, zato si jih poželiš vsaj enkrat na mesec!

Gostilnica Barba, Njoki, jurčki, dimljena postrv

Ravioli

Ravioli, kunec, žajbelj, pregreta smetana, demi glace. Ocvrti zajčji ravioli v wonton testu, polnjeni z zajčjim ragujem, zajčji demi glace s pregreto smetano, espuma pregrete smetane. Barbine pašte so ambiciozne, torej bodite še vi in ne pričakujte italijanske klasike.

Telečji hrbet

Telečji hrbet, karamela, oreščki. Telečji hrbet pečen s ”frutabelo” (ploščico iz rjavega sladkorja, suhih lisičk, mletih indijskih oreščkov, pistacije in arašidov). Demi glace omaka, karamelizirana šalotka, čips topinamburja, topinamburjeva krema, ožgani brstični ohrovt in baby korenje, mikro zelenjava rukole iz Janovega vrta (sonaravno vrtnarjenje, 35 različnih vrst vrtnin). Potrditev, da se kuhanje v Barbi ne začne z gostovim naročilom, temveč vsaj že prejšnji večer.

Gostilnica Barba, Telečji hrbet

Krškopoljc

Cowboy steak: krškopoljc, drobtine, krompir, pesa, kisla smetana, gorčična semena. Ocvrta zarebrnica krškopoljca, krompirjeva solata z vloženimi okisanimi kumaricami, ptujsko čebulo in sokom rdeče pese, mikro zelenjava redkvice z Janovega vrta. Omaka kisle smetane z gorčičnimi semeni za svežino. Če ima krškopoljc toliko mastne sladkobe, kotlet tako dolgo kost in sta oba nato še ocvrta, ne more biti nič narobe. Ne nazadnje sta zraven še pikantna omaka in ”dunajska” solata.

Bela čokolada

Cmok bele čokolade, malina, reduciran balsamico. Mousse pečene bele čokolade v malinovi juhi z meto, pri mizi dodan reducirani balzamični kis s kančkom čilija, po vrhu potresen metin sladkor. Sladkosnedi, pozor, kajti kislina tako izstopa, da pika, zato zaradi tega ne bodite jezni, temveč po tako dolgi predigri kvečjemu hvaležni.

Gostilnica Barba, Bela čokolada, malina in čili

Cheesecake

Mango cheesecake, v družbi domačega mango jogurt sladoleda, s kaviarjem yuzu soka in manga, posuto z metinim sladkorjem. Je pač tako, da dandanes ne gre brez sirove pite po ameriško. Barba sicer tudi cheesecake uspe narediti malo po svoje, s pomočjo mangove svežine in sočnosti, ki razbremeni sirovo kremnost in maščobnost.

Vinska spremljava

Aperitiv: penina Vitnik, brut nature 2017, Čotova klet. Vinsko-resna penina, ki si jo zapomniš. Hladne predjedi: Sauvignon 2022, Tilia in Sauvignon 2020, Klet Metlika. Sovinjonska primerjava, ki ima ob toliko predjedeh, kombinacijah in okusih v tropski in travniški inačici vlogo ”čiščenja”. Tople predjedi: Chardonnay 2019 Prestige, Klet Metlika in Tris 2012, magnum, Klet Metlika. Prvo macerirano vino iz kleti Metlika, ”odgovor na Šturmov akord”, ki pa je ostalo prototip; a zato ga ima Barba. Ocvrti krškopoljec: Oljevina belo 2018, Molipachi. Vedno si ga vesel, ker je posebno, kot njegov avtor. Telečji hrbet: Oskar 2019, Modri pinot, 2019, Matej Markuš. Čeprav bi vsi izbrali modro frankinjo, Barba ni kot vsi. Lepo. Cheesecake: Rumeni muškat, suho, 2019, Pečarič. Ker je za belo čokolado ostal še Oskar, tudi sir ni šel s sladkim, temveč s suhim-aromatičnim.

Gostilnica Barba

dolenjski tapasi za dobrojedce in športnike
Dejan Šeško
Chef
Marko Pavlič
Chef