Krasno na Krasu

V vrhunsko gostilno gremo zaradi drugih. Če pa jo tako hvalijo … V Hišo Krasna pa gremo zaradi sebe! A se s tem raje preveč ne hvalimo … Hiša Krasna ima le šest sob in ponuja le gostoljubnost družine Škibin. 

Nekaj je na tem Krasu in ob tej vrtači, za tem kamnitim zidom in pod tem velikim napisom, v tej gostilniški vasi, ki je včasih skrbela za pošto med Trstom in Dunajem, danes pa skrbi za počitek med uživanjem, nekaj je v teh ljudeh, naravi, krajih, običajih, da sem tako radi zavijemo, pa čeprav je le kras, torej ”le” kamenje.

Na robu vasi z najstarejšo kraško pršutarno, vojaškim muzejem, cerkvijo svetega Mihaela, Fabianovo muzejsko trgovino ter bližino Lipice, Vilenice in Živega muzeja Krasa, Postojnske in Škocjanskih jam, Trsta, Glinščice in Kokoši, je velika Muhina kraška vrtača, ob njej pa je hiša Krasna. Prodnat pesek za kraško-kamnito ograjo je za parket romantične restavracije, v kateri Kraševec Aleš Širca tradicionalne sestavine Krasa in divje okuse Istre spreminja v moderne, toda domače, dopustniške, toda vrhunske jedi. Če vzameš 6-hodni meni, si preizkusil celoten – nocojšnji – jedilni list. Če se prepustiš nasvetom, boš pil dobro. Če tukaj tudi spiš, boš končal v kleti.

Krasna nagovarja zahtevne, ki jim ni vseeno iz kakšnega lesa je postelja, kakšen kamen je na steni, koliko let zorijo vina v kleti, s katere kmetije so mesnine in kaj raste v sezoni. Zato gremo sem na oddih, dopust, počivat in uživat! Ker za to potrebujemo udobje, mir, lepoto, gostoljubje in določeno mero posebnosti, kar ekskluzivnosti. Oziroma, murvo na romantičnem atrijskem vrtu s prijetno glasbo in prijazno strežbo, dobrojedski scenosled spretnega chefa z izborno spremljavo iz kamnite vinske kleti in nato mehko posteljo, ker potem so za zajtrk Dajanine marmelade in čim več noči ima oddih, tem več jutranjih Borisovih omlet, s tartufi, pršutom, panceto, vrtnimi zelišči, kraškimi zelišči, kraškimi siri.


Fotozgodba

Obisk 2021


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Ime ne pretirava. A ni le Kras, s pršutom ob teranu v gospodarjevi kleti in s ponosom z bližnjih kmetij na chefovi mizi, temveč je tudi zelo drugače, z okusom v jedeh, ki so kraške zaradi tradicije in sestavin, sodobne pa zaradi izvedbe in idej. In ni le lepo, ker je Krasna še veliko več, zaradi hiše, ki ponuja tako gostoljubje kot udobje, in vasi, ki ima že toliko gostiln, a ni preveč. V Krasno gremo, ker je na Krasu res krasno.


Jedilni list

Degustacijski meni Chef Hat

4 hodi

39 €

5 hodov

49 €

6 hodov

59 €

7 hodov

69 €


Vinski list

sommelier: Anže Zech
število vinskih etiket: 60+


Prostor

Jedilnica je v stilu kraške gostilne. Sobana je za večje skupine. Vinski hram je vklesan v živo skalo. Notranje dvorišče je poletni gostinski atrij.


Posebnosti

Michelin Plate
prenočišča, 6 sob
Lipica, Živi muzej Krasa