Hiša Krasna

izvirno in krasno iz kraških in istrskih dobrot

Lokev 78, Lokev, Slovenija
Rad dobro jem
Tradicija in sodobnost
Izlet in doživetje
Vino in hrana
Topla postelja

Krasno na Krasu

V vrhunsko gostilno gremo zaradi drugih. Če pa jo tako hvalijo … V Hišo Krasna pa gremo zaradi sebe! A se s tem raje preveč ne hvalimo … Hiša Krasna ima le šest sob in ponuja le gostoljubnost družine Škibin. 

Nekaj je na tem Krasu in ob tej vrtači, za tem kamnitim zidom in pod tem velikim napisom, v tej gostilniški vasi, ki je včasih skrbela za pošto med Trstom in Dunajem, danes pa skrbi za počitek med uživanjem, nekaj je v teh ljudeh, naravi, krajih, običajih, da sem tako radi zavijemo, pa čeprav je le kras, torej ”le” kamenje.

Na robu vasi z najstarejšo kraško pršutarno, vojaškim muzejem, cerkvijo svetega Mihaela, Fabianovo muzejsko trgovino ter bližino Lipice, Vilenice in Živega muzeja Krasa, Postojnske in Škocjanskih jam, Trsta, Glinščice in Kokoši, je velika Muhina kraška vrtača, ob njej pa je hiša Krasna. Prodnat pesek za kraško-kamnito ograjo je za parket romantične restavracije, v kateri Kraševec Aleš Širca tradicionalne sestavine Krasa in divje okuse Istre spreminja v moderne, toda domače, dopustniške, toda vrhunske jedi. Če vzameš 7-hodni meni, si preizkusil celoten – nocojšnji – jedilni list. Če se prepustiš nasvetom, boš pil dobro. Če tukaj tudi spiš, boš končal v kleti.

Krasna nagovarja zahtevne, ki jim ni vseeno iz kakšnega lesa je postelja, kakšen kamen je na steni, koliko let zorijo vina v kleti, s katere kmetije so mesnine in kaj raste v sezoni. Zato gremo sem na oddih, dopust, počivat in uživat! Ker za to potrebujemo udobje, mir, lepoto, gostoljubje in določeno mero posebnosti, kar ekskluzivnosti. Oziroma, murvo na romantičnem atrijskem vrtu s prijetno glasbo in prijazno strežbo, dobrojedski scenosled spretnega chefa z izborno spremljavo iz kamnite vinske kleti in nato mehko posteljo, ker potem so za zajtrk Dajanine marmelade in čim več noči ima oddih, tem več jutranjih Borisovih omlet, s tartufi, pršutom, panceto, vrtnimi zelišči, kraškimi zelišči, kraškimi siri.


Fotozgodba

Obisk 2023

Fotozgodba

Obisk 2021

Preberite še


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Ime ne pretirava. A ni le Kras, s pršutom ob teranu v gospodarjevi kleti in s ponosom z bližnjih kmetij na chefovi mizi, temveč je tudi zelo drugače, z okusom v jedeh, ki so kraške zaradi tradicije in sestavin, sodobne pa zaradi izvedbe in idej. In ni le lepo, ker je Krasna še veliko več, zaradi hiše, ki ponuja tako gostoljubje kot udobje, in vasi, ki ima že toliko gostiln, a nobene preveč. V Krasno gremo na počitnice, četudi le za eno noč, ker je na Krasu res krasno.


Jedilni list

Degustacijski meni Chef Hat

5 hodov

59 €

6 hodov

68 €

7 hodov

78 €

pogrinjek

3 €

Vinska spremljava Chef Hat

5 kozarcev

30 €

6 kozarcev

36 €

7 kozarcev

42 €


Vinski list

sommelier Boris Škibin, 100 vinskih etiket


Prostor

Jedilnica je v stilu kraške gostilne. Sobana je za večje skupine. Vinski hram je vklesan v živo skalo. Notranje dvorišče je poletni gostinski atrij.


Posebnosti

Michelin Plate
prenočišča, 6 sob
Lipica, Živi muzej Krasa
znak Slovenia Green Cuisine
znak Green Acomodation